3Quest – Frank Heldoorn

 

Ik vind de OD sport veel volwassener ontwikkeld dan de LD

Frank Heldoorn winnaar huizer Triathlon 2001

 

1.Top triatleet met IM overwinningen, top 10 Hawaii, overwinningen Almere en ik kan je me jaar herinneren dat je ook alle “kwartjes” naar je hand zette. Wat is voor jou de meest dierbare herinnering aan een wedstrijd?

[dropcap]M[/dropcap]oeilijke keuze, want hele loopbaan is een feest van herinneringen van EK medailles als junior tot IM overwinning als opa in 2006. Mijn afscheidswedstrijd in 2007 is mijn meest dierbare. Daar deed ik elk onderdeel gezamenlijk met één van mijn kinderen. Niek (7) had het lastigste stukje: 1500m zwemmen in buitenwater met wier. Hij keek veel vis tv in die tijd en vermoedde overal meervallen en snoeken. Veel haptonomie onderweg nodig geweest kan ik je zeggen. Silke (5) mocht de 40km  fietsen op een handgemaakt 20” racefietsje en Hidde had het eenvoudig. Hij lag de 10km te slapen in de easywalker. Zo spannend was mijn tempo inmiddels…

familie

2. Hoe kijk jij aan tegen de ontwikkeling van de sport heden ten dage, LD tov OD, stayeren /niet stayeren

[dropcap]I[/dropcap]n den beginne was ik fel tegen omdat ik de aard van de sport zag veranderen. Maar gelukkig leiden beide nu een volwaardig bestaan naast elkaar. Gelukkig blijft het langere werk ook de OD-ers uiteindelijk trekken. Verder vind ik de OD sport veel volwassener ontwikkeld dan de LD. Bij de internationale topwedstrijden OD zie je regelmatig de wereldtoppers tegen elkaar strijden. Bij de LD zie dat nog maar nauwelijks gebeuren door het enorme aanbod van IM en Challenge wedstrijden.

 

hawaii

3.Is Niek beter als jij als we leeftijden vergelijken. Waar gaat hij uitkomen . IM Hawaii top 10?

[dropcap]N[/dropcap]iek is enorm veel beter dan ik op dezelfde leeftijd. Ik kreeg op zijn 13e al looples van ‘m. Maar waar mijn presteren op jonge leeftijd vooral tot stand kwam door jarenlange trainingsijver is het bij Niek vooral een optelsom van door ons gemaakte keuzes en het op jonge leeftijd aanleren van de juiste techniek. Hij zal sowieso veel beter moeten zijn dan ik was (3 gewonnen jeugdinterlands en 2 EK medailles als junior) om op de OD te scoren omdat de lat daar ongelooflijk veel hoger ligt dan in mijn tijd. Ik zag bij de junioren paar weken terug een winnende looptijd op de 5km van 14:30 als ik me niet vergis. Niek gaat komend jaar – in NTC Sittard –  proeven aan meer trainen als hij over een paar weken met goed gevolg zijn VWO examen aflegt. Omdat hij een jaar heeft overgeslagen op de lagere school gun ik ‘m komend jaar een sabattical.

Daar ligt het grootste verschil tussen ons. In mijn tijd was er geen RTC/NTC. Niek is daar wel mee opgegroeid en nu is “alleen” trainen opeens een lastig dingetje. Zijn ontwikkeling zal nu vooral afhangen van de bereidheid in weer en wind – en alleen – te trainen. Verder is hij vele malen sportintelligenter dan ik destijds was dus als dat vorige lukt wordt het genieten.

 

Ik zou graag het stokje doorgeven aan Diana Gorter met de volgende vragen:

1186321_1408137209412414_1626353270_n

1.Jouw “road to Kona” was nogal uitzonderlijk. Kun je ons schetsen waarom?

2. Ik zaag de triathlonwereld al jaren door over “crosstraining”. Voor jou was  langlaufen eenopenbaring. Kun je uitleggen wat crosstraining voor jou betekent?

3. “Paars” is/lijkt al jaren een hechte club. Wat is jullie geheim?

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.