Drie Sardientjes, drie M’s; Yvonne en Dirk beginnen in Rimini; de Vlam bevrijdt ons; GiroGelderland – Wim’s Tri Journaal 183

DONDERDAG – Behalve genoemde wedstrijden (Kopenhagen, Alcudia Mallorca en Breukelen) zijn er nog een tiental andere wedstrijden in het Moederdagweekend. Zo zijn er zelfs twee World Cup-races. De ene in Huatulco, Mexico bevat een aantal Belgische triatleten; geen Nederlandse. De andere is een nieuwe in de reeks World Cups: op Sardinië, in de baai van Cagliari. Vanaf Poetto Beach, één van de meest fantastische zandstranden aan de Middellandse Zee gaan de deelnemers van start. Voor Nederland komen de drie M’s in actie: Menno Koolhaas, Marco Akershoek en Maya Kingma.

13115789_1119983294690056_1878104651_n

Ook in Italië, maar dan aan de Adriatische kust in Rimini begint voor Yvonne van Vlerken en vriendje Per Bittner het Europese seizoen. De halve Challenge staat zondag op het programma. Vijf Nederlanders zijn in de Italiaanse kustplaats/sportstad neergetreken. Yvonne dus, maar ook bijvoorbeeld Dirk Wijnalda en Marion Tuin zijn in Fellini’s geboortestad/Pantani’s sterfstad. Beste Nederlander ooit daar: Erik-Simon Strijk, vijfde in 2013. Maar ES probeert zo’n klassering nu op Mallorca te halen.

En dan zijn er nog wel een aantal Nederlanders te zien in de twee Belgische wedstrijden komende dagen: het Belgisch kampioenschap ploegentriathlon in Doornik en een ‘golden oldie’, de triathlon van Geel. In het verleden razend populair bij alle Nederlandse toppers en ten tijde van Zundert ook altijd deel uit makend van de ETU Cup. Dat is voorbij, maar de wedstrijd bestaat nog steeds.

13138772_565248810320367_3655579109992019836_n

Het was vandaag – 5 mei – de dag van de Bevrijdingslopen, -festivals en het ophalen van het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen en dan bijvoorbeeld teruglopen naar Almere. Zoals het Challenge-team vannacht/ochtend deed. En wie mocht de vlam in de Flevostad van burgemeester Franc Weerwind in ontvangst nemen: Jort Vlam natuurlijk!

rachelmax2

We mochten Max Verstappen gisteren nog wel achter onze ‘Red Bull’-triatlete Rachel Klamer afplaatsen. Een vooruitziende blik van deze redactie, want vandaag werd bekend dat de Formule 1-coureur de rest van het seizoen deel uit maakt van de hoofdmacht van Red Bull. Zullen we nog eens meer voorspellingen doen? Rachel haalt een Olympische plak in Rio!

13140640_1119980818023637_1574195506_n

Gelderland is in de ban van de 99e Giro d’Italia,  die morgen met de proloog in Apeldoorn van start gaat. De bedoeling is om vervolgens in één klap wereldberoemd te worden als sportprovincie. Hoe zit dat met de triathlonsport in deze groene provincie? Gelderse toptriatleten zijn Evert en Diederik Scheltinga, Danne Boterenbrood, Mennon Oudeman, Grada Boschker, Roeland Smits, Gonny Rosendaal, John Aalbers, Mark Pessink, Eddy Lamers,  Eimert Venderbosch, Henri Kiens en Richard van Diesen. Evenementen als de triathlons in Didam, Kristalbad Apeldoorn, Aalten, het Kersenfeest in Gendt, Beesd, Stroombroek Doetinchem en in het verleden ook Bemmel en Eibergen hebben Gelderland wel op de tri-kaart gezet. Misschien nog niet wereldberoemd, maar dat kan snel veranderen. Ligt Beuningen immers ook niet in Gelderland? Wonen ene Rachel Klamer en Richard Murray daar toevallig niet?

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.