Als Giro in Nederland kan beginnen, waarom dan ook niet de Ironman Hawaii? – Wim’s Tri Journaal184

 

VRIJDAG – Soms test ik of mijn blogs wel gelezen worden. Dat was donderdag het geval met een kopje over Gelderse triathlons en triatleten. Zelf vind ik mijn geografische kennis van Nederland niet onaardig, maar soms zijn er plaatsen waarvan je denkt: waar ligt dat? Zo was mijn uitsmijter het feit dat Beuningen sinds enige tijd verblijd is met de komst van het beroemde triathlonkopppel Klamer-Murray. Wist ik veel dat er zowel een Beuningen in Gelderland als in Overijssel ligt. Dat laatste Beuningen is veel kleiner, maar is toch wel degelijk de residentie van Rachel en Richard. Dus helaas voor Gelderland. Het was trouwens Guido Gosselink, die me hier op wees. Grappig want Guido was voor mij ook even een twijfelgeval. Hij is van Hengelose afkomst, maar hier geldt de omgekeerde situatie. Niet het grote Hengelo in Overijssel, maar het kleine Gelderse plaatsje. Toch neem ik Guido maar mee tegen de tijd dat Overijssel in deze rubriek aan bod komt. Zal zo tegen Holten zijn, schat ik.

13151428_994840670581585_6682358844354201565_n

Van de andere kant, wil ik aan mijn Gelderse overzicht toch graag de naam van André Kwakernaat uit Huissen toevoegen. Geïnspireerd door een lezing van Evert Scheltinga (ook Huussenaar) stond deze succesvolle zakenman aan de bakermat  van het professionele Team4Talent. Innoverend in zijn werk, ventileert hij ook zijn steeds vernieuwende visie op de moderne triathlonsport. Ik zeg: maak daar dankbaar gebruik van.

 

Tot zover Gelderland, waar sportliefhebbers zich vandaag vergapen aan het roze circus van de Giro. De karavaan kwam ook ooit voorbij in Zeeland. Ik keek mijn ogen uit. Het blijft toch een gek idee. Zo’n Italiaanse ronde, die ver van de ‘Laars’ met een proloog op gang komt. Het zou toch wat zijn als het zwemonderdeel van de Ironman Hawaii naar de Maas verplaatst wordt en vervolgens de hele bups per vliegtuig naar de Pacific voor het resterende stuk Ironman.

10428459_10152717088517740_6993664527773906112_n

Alle races al doorlopen van het komend weekeinde? Niet helemaal. In het verre Vietnamese Danang bijvoorbeeld doen ook gewoon twaalf originele Nederlanders mee. Goed, ze wonen voor hun werk vaak in landen als Singapore of Hong-Kong, maar er staat wel degelijk NLD achter hun namen. De bekendste van dat twaalftal is trouwens Tri-Fa atleet Mark Wilson. Uit Rotterdam, maar nog vaak genoeg in Zuid-Oost Azië. Van wat ik gehoord heb, ervaren de triatleten in Vietnam het paradijs op aarde. Grote stukken parcours liggen op vanwege UNESCO beschermd erfgoed.

Sterkste deelnemersveld is bijeen om het Noordamerikaanse kampioenschap 70.3 Ironman in St. George Utah. De Canadees Brent McMahon is niet alleen favoriet, hij viert ook zijn zilveren jubileum als triatleet. Maar landgenoot Lionel Sanders en de Duitsers Sebastian Kienle en Michael Raelert delen geen cadeautjes uit. Nederlanders trof ik nog niet zo snel aan op de lange, lange startlijst. Zondag nog maar eens de resultaten uitvlooien.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.