Bruins en Van Reijen bevestigen op EK Powerman

Miriam Kopenhagen 2016

Thomas Bruins en Miriam Van Reijen hebben een knappe prestatie neergezet op het EK Powerman duatlon over de lange afstand. Beiden bevestigden hun favorietenrol als sterkste Nederlanders door allebei de wedstrijd mee te kruiden en vanaf de start mee voorin te vechten.

Bij de dames legde Miriam Van Reijen het tempo meteen hoog, samen met Nina Brenn, Maya Stage Nielsen en Susanne Svendsen. Die andere dames wisselden echter merkelijk sneller dan Miriam en daardoor kwam ze meteen vanaf de eerste kilometers van de 60 km fietsen alleen te zitten. De Britse hardrijdster Victoria Gill kwam haar nog voorbij en Miriam wisselde als vijfde op een achterstand van meer dan 4 minuten van de drie koploopsters. In de slotrun liep ze opnieuw enorm hard, maar nog een plaats opschuiven zat er niet meer in.

[lightbox full=”http://”][/lightbox]

Met nog iets meer power op de fiets en wat extra snelheid in het parc fermé speelt ze de komende jaren zeker mee voor de podiumplaatsen. Voor Marina Van Dijk werd het EK een teleurstelling. Ze stapte geblesseerd uit. Vooraan klopte de Zwitserse Nina Brenn de thuisatletes Maya Stage Nielsen en Susanne Svendsen na een spannende strijd.

Thomas Bruins werd her en der, ook door collega-atleten, als outsider benoemd en hij vulde die rol met verve in. De Nederlandse Australiër liep een sterke eerste 10 km waarin hij vlot meeging met de andere wereldtoppers als Seppe Odeyn, Anthony Leduey, uittredend kampioen Kenneth Vandendriessche, Yannick Cadalen, Soren Bystrup, Chris Fischer en Jerome Philippe.

Het fietsparcours was zo vlak als een biljartlaken en er stond niet eens een zuchtje wind in Denemarken. En dus kregen we een tactische race waarin het looptempo de eerste 10 km hoog genoeg lag om een paar favorieten uit te tellen, maar niet verschroeiend genoeg om voor een schifting te zorgen. Ook in het fietsen kwamen er nauwelijks aanvallen en dus moest de tweede run voor de beslissing zorgen.

In de slotronde lag het tempo vooraan te hoog voor Bruins, die als tweede achtervolger doorkwam op een kopgroep van drie Belgen en twee Fransen. Die moesten zich neerleggen bij een laatste aanval van Odeyn en Vandendriessche. Kenneth toonde zich in de spurt de snelste en pakte voor het tweede jaar op rij de Europese titel. Vice-wereldkampioen Odeyn werd tweede en de Fransman Cadalen pakte het brons. Thomas Bruins werd op 2’34 knap negende in deze sterkbezette en vooral snelle race.

“Ik ben best wel tevreden met die top-10,” vertelde Thomas. “Helaas ging het in de slotrun net iets te snel voor mij, maar daarover maak ik me geen zorgen. Dit jaar staat bij mij alles in het teken van het WK in Zofingen. Daarom train ik veel meer op kracht dan op snelheid,” aldus Thomas in zijn sappige Aussie Engels. Bij een mogelijk podium in Zofingen heeft hij ons een interview in het Nederlands beloofd 🙂

Alexander Picard werd 18de.

Bij de age groupers zorgde Henry Dullink voor de enige Nederlandse medaille, maar het werd, net zoals vorig jaar, een gouden. Al moest hij diep gaan voor een nieuwe Europese titel. In de laatste tien kilometer liep hij een gat van anderhalve minuut dicht om al schreeuwend onder de finishboog door te stormen.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.