Rood-wit-blauw van Rahel; Pinksterweekend met Yokohama, Aguilas, Texas, Bilzen en Enschede – Wim’s Tri Journaal 189

DONDERDAG – Leuke discussie, die Rahel Bellinga aanzwengelt op social media. Ze vindt haar vorig jaar in Klazienaveen veroverde rood-witte-blauwe trui te bijzonder om zo maar in de kast te laten hangen. Om het in wedstrijden aan te trekken, is een beetje raar. Daarom gaat ze vanaf nu iedere week een foto maken ‘in deze geweldige en speciale trui’. Rahel had het shirt, waar ze erg trots op is, vooral in de kast liggen. Ze zocht naar reglementen bij de NTB over het al dan niet dragen van de trui, maar kon niks vinden. En binnen haar vereniging TV Soest-De Schieter geldt het motto: ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Dus was het shirt nooit te zien. Rahel nam zich voor elke week in het shirt te gaan trainen en daar een foto van te maken. De eerste hebben we hier, maar het statement is duidelijk.

Wie waren er verder in het verleden wel in rood-wit-blauw zichtbaar? Guido Gosselink kan ik me herinneren. De Tukker was trots op zijn titel en liet er de sponsornamen op drukken om er vervolgens in Holten, Almere en de wintertriathlon in te starten. Ook Erik-Simon Strijk was herkenbaar in de nationale driekleur. Ik zeg: elke Nederlandse kampioen zou dat moeten doen. Bij het wielrennen is het een vanzelsprekendheid.

12814395_1101717529881179_4848520833858088529_n

Het Pinksterweekeinde komt eraan. Over de druk op Maaike Caelers hadden we het reeds. In Yokohoma heeft ze alle steun van coach en vertrouwenspersoon John Hellemans. Wie het allemaal wil volgen, zorgt dat de wekker in de nacht van vrijdag op zaterdag op 3 uur staat. Iedereen is er, maar dat maakt Maaike niet minder kansrijk. Het zwemonderdeel zal al veel duidelijkheid geven. In het Spaanse Aguilas gaan de paratriatleten de strijd aan in een ITU-cup wedstrijd. Voor Nederland komen Geert Schipper, Saskia van den Ouden en Sjaak van den Berg uit op deze pre-race voor Rotterdam, waar straks in juli een meer dan groots WK wordt gehouden. Dat Europees duathlonkampioen Jorik van Egdom over enkele weken ook het  WK doet was evident.

12295407_1693099460936469_6553877609364391268_n

De Ironman Texas staat op de rol, net als de Britse Big East-race. Bas Diederen voert een groot legioen Nederlanders aan in Bilzen, maar ook in Koksijde en Charleroi zijn leuke triathlons. In eigen land komen de triatleten tezamen op de Campus van de UT Twente in Enschede en op Tweede Pinksterdag is traditiegetrouw het Triathlonfeestje in hartje Woerden. Morgen daar meer over. De wandelvierdaagse in mijn dorpje hield me deze week iets te veel op. Gelukkig heb ik daar de andere 361 dagen geen last van.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.