Maaike Caelers grijpt net naast olympisch ticket

Maaike Caelers bij haar vorige WTS in Abu Dhabi (foto: ITU/Janos Schmidt)
Maaike Caelers bij haar vorige WTS in Abu Dhabi (foto: ITU/Janos Schmidt)

Maaike Caelers zorgde in de World Triathlon Series van Yokohama bijna voor het mirakel dat ze nodig had om alsnog de kwalificatie voor Rio af te dwingen. Tot halfweg het lopen zag het er supergoed uit voor de mogelijke tweede Nederlandse atlete op de Spelen, maar in de slotfase bleek de tegenstand, die bijna allemaal vochten voor olympische kwalificatie in deze ultieme plaatsingswedstrijd, net iets te sterk.

Met een elfde plaats in Yokohama zette Caelers eindelijk het resultaat neer waar wij en zij al zo lang op zitten te wachten dit jaar. Het levert haar bovendien een pak punten op waardoor ze in de (uitgezuiverde) olympic ranking een gegarandeerde top-60 plaats heeft. Nederland heeft recht op twee startplaatsen in Rio, maar helaas voor Maaike bepalen de NOC-NSF en NTB normen dat alleen een top-6 plaats op het allerhoogste niveau volstaan voor olympische kwalificatie. En dus schuift het tweede ticket van Nederland door naar een ander land. En zo spat de olympische droom van Maaike uiteen. In zowat elk ander land zou ze wel van de partij geweest zijn. Rachel Klamer wordt de enige Nederlandse triatleet in Rio.

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

Het wedstrijdscenario zag er ideaal uit voor Caelers. Ze kwam met ongeveer een minuut achterstand uit het water, maar samen met onder andere de Belgische Katrien Verstuyft en de Australische Ashley Gentle, volop in strijd voor kwalificatie, slaagde ze erin om na twee ronden fietsen het gat te dichten. In de kopgroep van 42 atletes kwamen er geen aanvallen meer zodat we met een groot pak aan de afsluitende 10 km begonnen. Gwen Jorgensen liep meteen van de tegenstand weg en Gentle en thuisatlete Ueda vochten voor de overige podiumplaatsen. Achter dit trio streed Caelers mee voor de top-6. Halfweg passeerde ze in vijfde positie, maar in de slotkilometers kwamen er nog een paar snellere loopsters overheen…

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

Yokohama W 2016

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.