Niet Ghana, wel Maastricht voor Sander en Eric – WTJ 192

Spencer Smith Ghana

WOENSDAG – Het voordeel van ons drieën (Hans, Ruud en ondergetekende) is dat we als speakers snel op primeurtjes stuiten, die we vervolgens graag zo snel mogelijk met de rest van de wereld delen.  Zo kreeg collega Hans na afloop van de 111-Bilzen Bas Diederen en Danne Boterenbrood bij de micro en camera. Daar vertelde Bas over zijn kansen in de komende Ironmans (Frankfurt en Maastricht), waarop Danne meteen aanvulde dat zij haar debuut gaat maken op de (Nederlandse) Ironman. Bas merkte nog op dat zowel hij als Martijn Dekker er 31 juli helemaal klaar voor zijn. Het startveld was vorig jaar al indrukwekkend, maar het Ironman-virus heeft nu al menig landgenoot in zijn/haar greep. Wist je bijvoorbeeld dat behalve Danne uit eerdere Olympische selecties ook Eric van der Linden (Sydney 2000) en Sander Berk (Beijing 2008) mee gaan doen? Voor beiden ook meteen hun debuut. En zo zijn er inmiddels nog 320 andere Dutchies, die zich hebben ingeschreven. Maar ook al: 225 Belgen, 270 Britten, 203 Duitsers en zes Koreanen. Om maar eens wat te noemen.

Eén Ironman-deelnemer komt uit Ghana. Hoe het in dat land gesteld is met triathlon? Spencer Smith zal het weldra weten. De Britse oud-wereldkampioen is namelijk door de Ghanese triathlonbaas Tarek Mouganje aangesteld om een aantal Ghanezen klaar te stomen voor een sprint triathlon in Accra op 29 mei. Daarna blijft hij aan om de sport in het Westafrikaanse land verder te ontwikkelen. Omdat Spencer in Amerika woont, zal dat veel via internet gaan, maar ‘the champ’ is van plan vaak naar het land af te reizen.

Afrikaans is eigenlijk ook de Ironman Lanzarote. In de beginjaren zelfs nog aangeduid als het Afrikaans kampioenschap. In de komende Journaals beschouwen we uiteraard nog voor en komen met wat feitenmateriaal en lijstjes. Vandaag alvast een vooruitblik op twee Nederlandse wedstrijden.

Pyramide duatlon

De Pyramide-duathlon is verhuisd van september naar mei. Een bewuste zet van organisator Jan Stehouwer, omdat aan het eind van het seizoen veel atleten het wel geloven. Nu dus op zaterdag 21 mei op en rond die merkwaardige Pyramide, die ons doet herinneren aan de Franse tijd. Aan de vijfde editie doen ruim 200 duatleten mee nog afgezien van de grote groep trailrunners in de middaguren, die trouwens daadwerkelijk de trappen van de pyramide op lopen. Het zijn de cross-specialisten, die hier aan de bak mogen: Rob Barel, Joost Christiaans, Machiel Ittman, Michael Krijnen en Mireille Baart bijvoorbeeld. TV Soest-De Schieter tekent voor de organisatie. Eén tip: laat je niet afleiden door de adembenemend mooi omgeving, want het parcours is hier en daar behoorlijk technisch.

Trap Hoogerheide

Daags erna zijn het vooral de wegduatleten, die samen komen. In Hoogerheide, wielergemeente van Nederland, staat de 2e editie van De Nijs-Soffers Run-bike-run op het menu. Na Hilversum is het bovendien de tweede wedstrijd in de Run-bike-Run Series, zodat het een zondag (de 22e) vol tweetjes wordt. Achttien teams strijden om de nationale clubtitel. In Hoogerheide gaat het over 2,5 km. lopen, 22 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. In het loopparcours zit de wereldberoemde trap van het WK veldrijden verwerkt, die normaliter niet mag worden gebruikt. Het fietsparcours telt enkele venijnige klimmetjes op de flanken van de Brabantse Wal. In de organisatie met Huub Maas en oud-wielrenner John de Crom komen de RBR- en wielerdisciplines sowieso mooi samen. In een gemeente waar ze bovendien grote sportevenementen gewend zijn (WK Veldrijden b.v.) biedt dat voor de toekomst beslist perspectieven.

De nationaal kampioenen Jony Heerink en Stein Posthuma starten, maar dat geldt ook voor grote namen als Edo van der Meer, Alexander Picard, Tim van Hemel, Armand van der Smissen, Devi Wolthuizen, Youri Vaes. Tibor Gijssen, Maikel Zuijderhoudt, Joep Staps, Miriam van Reijen, Lesley Smit en ‘goud van oud’ Bert Streumer. Hellas staat aan de leiding, maar Squadra en Team UnLtd  dringen zich op.

Wennemars Oud Gastel (Paul Van Dongen)
Erben Wennemars met Rennen voor Twee in Oud-Gastel (foto: Paul Van Dongen)

Het laatste nieuws hadden we meteen gemeld. Erben Wennemars wordt naast Rob Barel toernooidirecteur van het WK paratriathlon in Rotterdam. De oud-schaatskampioen kwam vorig jaar in Oud Gastel al in aanraking met triathlon toen hij de teams begeleidde voor het EO-programma Rennen voor Twee. Van Rob weten we al dat hij datzelfde weekeinde mee doet in één van de series. De kans is groot dat ook Erben zich in tri-suit hijst voor zijn debuut. De organisatie in Rotterdam weet zich verzekerd van twee geweldige ambassadeurs.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.