Storm in Texas, winst in Aguilas – WTJ 191

Geert Schipper Aguilas

Regenval, overstromingen… Het natuurgeweld gooide weer eens roet in het eten bij een Ironman. Vreemd genoeg kon er wel 3,8 kilometer worden gezwommen in de Lake Woodlands en een marathon gelopen in Texas, maar het fietsonderdeel werd improviseren geblazen. Uiteindelijk legden de atleten maar 94 mijl of 151 km fietsend af. Aan de laatste timingmat werden atleten uit voorzorg voor de storm van het parcours gehaald. Vandaar dat de Duitsers Patrick Lange en Julia Gajer in respectievelijk 7.13 en 8.11 uur winnende tijden afleverden. Geen wereldbesttijden dus, want de afstand was drastisch ingekort. Enige Nederlander was René Schoonderbeek, goed voor 13.49 uur.

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

In de Golf ter Hille triathlon te Koksijde kwam Carla van Aert uit op een dertiende plaats (beste masters 50), de race was voor Tom Mets en Ine Couckuyt. Dan naar Genk voor de sprint triathlon, gedomineerd door onze sterke Nederlandse juniores. Rianne de Croock liet teammaatje Rani Skrabanja achter zich, de beslissing viel bij het fietsen. Wouter Simons was beste man. De Belg is een echte tweede-generatie-triatleet, want zijn vader Danny was in de jaren negentig een topper. In zijn Lipton Icetea-outfit werd hij  winnaar van de Belgian Coast Middelkerke 1998 bijvoorbeeld en datzelfde jaar tweede in Almere.

Geert Schipper Aguilas 1

De paratriatleten waren bijeen in het Spaanse Aguilas. Doel van de drie Nederlandse deelnemers was een medaille halen op het ITU World Paratriathlon Event. Voor Sjaak van den Berg pakte het meteen al minder uit. Hij reisde met een fikse verkoudheid af naar Spanje en miste de kracht om zich te bewijzen. Sjaak werd nu vijfde, maar had op korter gerekend. Sjaak moet nog flink aan de bak in de resterende ITU-races om te stijgen op de Rio ranking. Voor Saskia van den Ouden zijn er andere doelen. Het EK in Portugal over twee weken en uiteraard het WK in haar eigen stad Rotterdam. Ze kreeg verrassend tegenstand van de Francaise Manon Genest, die nog niet officieel is geclassificeerd. Saskia kwam bij fietsen en lopen op achterstand en werd tweede. Gelukkig was daar ook Geert Schipper, die alles in één klap goed maakte met een overtuigende winst in de PT1-klasse en wel door alle drie de onderdelen te winnen. Geert is hard op weg naar Rio en in Lissabon kan hij zijn ticket al haast verzilveren.

De Xterra op Tahiti was voor wereldkampioen Josiah Middaugh. De Fransen Christophe Betard en Nicolas Lebrun volgden hem op het tropisch eiland. Lesley Paterson – ooit winnares in Kijkduin – was op Tahiti de rapste.

En dan was er dinsdagavond door de Stichting Amsterdam Duursport een swimrun uitgezet in en rondom de Sloterplas. Veel uitslagen zijn er nog niet bekend, maar Sjoerd Post van de Trimates was de snelste.

We stappen van het Pinksterweekend al snel over op het volgende. Met uiteraard de komende dagen aandacht voor 25 jaar Club La Santa Ironman Lanzarote, waar onze Ruud met de laatste nieuwtjes komt en – als het allemaal goed is – ook nog een exclusief interview aflevert met niemand minder dan Jan Frodeno!!! Ik vind het nu al spannend.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.