Lanzarote: 2 Nederlanders, 2 doelen

Lanzarote Ruud 4

Niet alleen dankzij de atleten kleurt de Ironman van Lanzarote een flink stuk oranje, ook met speaker Ruud De Haan. Voor trikipedia.nl sprak hij twee dagen voor de start van de Ironman Lanzarote met Fusion-triatleten Erik Simon Strijk en Concetta Pichierri, twee atleten, twee Nederlanders, maar twee verschillende doelen…

Eén ding hebben de twee alvast gemeen. In 2015 finishten ze allebei in de top-5 van de 1/3de triatlon van Oud-Gastel. Concetta werd vijfde bij de vrouwen en Erik-Simon pakte het zilver bij de mannen. Maar we focussen met hem vooral op Lanzarote:

Erik Simon: “Natuurlijk ben ik hier om punten te halen voor Ironman, maar vooral om Ironmanervaring op te doen. Ik heb een aantal jaren Challenge races gedaan, aangezien ik daar als pro beter kan verdienen, echter ik heb dit jaar bewust gekozen om me weer in het Ironmancircuit te storten. Hoofddoel dit jaar zal de Ironman Maastricht zijn, wellicht volgt Challenge Almere, maar dat besluit neem ik na de wedstrijd in Maastricht. Ik ben op Lanzarote vooral om ervaring op te doen. Het ultieme doel is om in 2017 aan de start te verschijnen op Hawaii. De race van Lanzarote en die van Maastricht zullen bepalend zijn of ik kan strijden voor dat doel.”

Lanzarote Ruud 3 Strijk

Het is toch al bijzonder dat ES weer op dit niveau sport, nog niet zo heel lang geleden werd bij hem de ziekte van Krohn geconstateerd. Deze ziekte droeg er zorg voor dat Erik Simon anderhalf jaar lang last had van diarree en hij om de 10 minuten een sanitaire stop diende in te gelasten. Inmiddels zijn de ziekte en de verschijnselen onder controle en kan ES met behulp van een tweewekelijkse injectie en dagelijks een pil weer lange trainingen aan.

“Ik train inmiddels al een tijd onder leiding van Erik van der Linden.  Daar waar ik een periode heb gehad dat ik door mijn ziekte maar 5 – 10 uur per week kon trainen, kan ik inmiddels weer lange trainingsweken aan.  De trainingen van Erik zijn anders dan ik gewend was. Voorheen trainde ik 40 plus uur per week, nu zijn het minder lange trainingen. Door de trainingen van Erik voel ik me heel goed en ben ik ook veel rustiger geworden en mentaal veel sterker.

Mijn verwachtingen voor de race overmorgen; ik ben blij als ik voor mezelf een goede race neer kan zetten. Ik zie deze wedstrijd als het opdoen van ervaring in zo een sterk startveld. Ik vind het ook leuk te starten in een race met Jan Frodeno.  Zaterdagavond heb ik een indicatie waar ik sta op dit moment in het seizoen, de klassering is minder belangrijk. Nogmaals, mijn hoofddoel is Ironman Maastricht, daarna kijken we welke koers verder in te slaan.

Nu is het tijd om me voor te bereiden, morgen volledige rust en de laatste keuze voor de kleding te maken, best lastig, want er is heel wat voorradig. In Fusion heb ik een geweldige sponsor met absoluut geweldig functionele kleding, maar de keuze is zo groot…” aldus Erik Simon.

“Wil me plaatsen voor Kona”

Lanzarote Ruud 2

Concetta Pichierri is in Lanzarote al aan haar vierde Ironman toe. Ze komt zaterdag uit de D40 age group.

Concetta: Mijn doel in de Ironman Lanzarote is me te plaatsen voor Kona 2016. Ik moet dan eerste of tweede dame worden in mijn agegroep D40. Mijn streeftijd zal sub 12 uur zijn zaterdag en normaal gesproken moet ik met die tijd mijn doel kunnen behalen. Aanvankelijk wilde ik me kwalificeren tijdens de Ironman Copenhagen, een wedstrijd laat in het seizoen (5 weken voor Kona).

Echter toen ik 7 weken geleden op trainingskamp hier op Lanzarote was, kwam ik in gesprek met de mensen van Daz Debs Trisport, waar ik altijd verblijf. In de daaropvolgende discussie over mogelijke kwalificatie voor Hawaii, was de conclusie; of kwalificeren in een vroege, zware Ironman of in een heel laat in het seizoen geplande wedstrijd. Alles op 1 paard gokken, leek geen verstandige optie, dus hebben we (in samenspraak met trainer Guido Vroemen)  7 weken geleden besloten ook op Lanzarote te starten.

Mijn zwaarste wedstrijd ooit heb ik twee weken geleden op Mallorca achter de rug en deze ging verrassend goed. Ik hou van zware wedstrijden en dus lijkt de wedstrijd op Lanzarote me op het lijf geschreven. Ondanks het feit dat ik inmiddels voorzichtig aan zenuwachtig begin te worden, kijk ik uit naar de start en heb ik er heel veel zin aan.”

FusionBanner3Athlon

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.