Verliezen kan niet – WTJ 195

run bike run series

ZONDAG – Hij is ook maar een mens. ‘Jan Frodeno verloor zaterdag de Ironman op Lanzarote van de Amerikaan Jesse Thomas’, zag ik iemand tweeten. Het woord ‘verliezen’ staat niet in het vocabulair van tri- of duatleten. Thomas was uiteraard eurforisch dat ie Frodo klopte, maar tegelijk waren de mannen weer heel complimenteus naar elkaar. Zo hoort dat. Tevredenheid ongetwijfeld ook bij Erik-Simon Strijk. In zo’n wereldveld tiende worden, dan hoor je er gewoon bij. En straks een lekkere outsiders-rol in Maastricht, dat ligt hem vast wel.

Top was ook Franck van Graas, die als tweede M50 opnieuw naar Kona mag. Stefan Overmars, Michael Eisenkolb en Marco Hoogenraad: wat waren ze geweldig. Mark Stobbelaar werd vijfde M55 en de twee deelnemende Nederlandse triatletes Concetta Picchieri en Angelique van der Linden werden in hun agegroup ook allebei vierde. Dan Tine Holst won was mooi, dat Alexandra Tondeur tweede werd was ronduit schitterend.

Natuurlijk gaan we ervan uit dat we de komende dagen – als Ruud wat is bijgekomen, want een Ironman gaat ook speakers niet in de kouwe kleren zitten – nog veel meer verhalen op kunnen tekenen van het Vulkaaneiland.

In eigen land was het dus ook druk met races. Twee Zuid-Hollandse triathlons. Zaterdag die van Krimpenerwaard, waar cross-specialist Ferdinand Oldeman nota bene een wegtriathlon wist te winnen voor ‘ouwe-rot-in-het-vak’ Carlo van den Bergh en Bram van der Wal. Veel nieuwe namen in het vrouwenveld, maar wel een overduidelijke winnares: Leontien Waaijer, tien minuten voor de tegenstandsters. Thuisfavoriet Michael Groen en Willemijn Knot uit Amsterdam wonnen de 1/8e. Een dag later was dan de zwembad-triathlon in Ter Aar. Koen de Leeuw prolongeerde de winst van vorig jaar. Zijn vaste rivalen in deze race zijn Niels Persoon en Pascal Valentijn en in die volgorde kwamen ze ook binnen. Tessa Zwitser heeft nog niet zo veel gewonnen, maar nu was ze met vier minuten voorsprong de onbetwiste winnares in het dorpje van Jan van der Marel alias ‘de Tsaar van Ter Aar’. Het werd een natte triathlon dit jaar.

Het was ook een echt duathlonweekend hier. Eerste de 5e Pyramideduathlon, die van september naar het voorjaar verhuisde. Verstandige move, want veel meer deelnemers en ook toppers. Nationaal crossduathlonkampioen Frank Schotman bijvoorbeeld debuteerde rondom dat merkwaardige monument midden in de bossen. Frank kwam een heel eind, maar verslikte zich toch in de verrassende Belg Kristof Declerk, die tijdens de wedstrijd nog tijd vond om zijn Strava te checken en na afloop enigszins beschaamd bekende nog nooit van zijn tegenstanders te hebben gehoord. Opmerkelijk want de derde man op het podium was ene Rob Barel….

Rob’s VZC-clubgenote Mireille Baart loopt zo hard dat ze bij het mountainbiken wel een veertje kan laten. Ze kwam op de tweede run weer vlot op kop te liggen. Simone Hakenberg en Natascha van der Vis zijn misschien ook geen cross-specialisten, maar reikten wel mooi tot de top drie. Kevin Gideonse en Roos van Leengoed wonnen de korte afstand. Jelle van Lanen was voor de vierde keer op rij beste junior. Nieuw was de Trailrun in de middaguren waar (ex-)triatleet Paul Verkleij een nette derde plaats haalde.

In Hoogerheide verzamelde de duathlonelite zich voor de tweede race in de Run-Bike-Run Series. Op de Brabantse Wal was een technisch parcours uitgezet, waarbij het eerste stuk lopen korter was dan het tweede. In de ochtenduren bleef het droog en wonnen topatleet Colin Bekers (verhip, ik fietste vandaag beter dan dat ik liep’) en Corina van Eekelen uit Ossendrecht. Een mooi bruggetje naar de tijd dat Hoogerheide in de jaren tachtig nog een grote triathlon had, toen won de echtgenoot van Corina – Roel – de zogeheten ’10 uren van Hoogerheide’. Hij was vandaag getuige.

Dan het drijfnatte middagprogramma. Een spannend evenement met vijf man voorop: titelverdediger Alexander Picard (Keep on Running Hammerteam), Thijs Wiggers (TTvW), nationaal kampioen Stein Posthuma (Team UnLtd) en de Squadra’s Devi Wolthuizen en Tim van Hemel. De laatste won door op de beruchte trap van het veldrijden bij Stein Posthuma weg te lopen. Picard hield de derde plaats vast. De winst van Miriam van Reijen en kort achter haar Lesley Smit (beiden TC Twente) was doorslaggevend voor de eindzege voor de Tukkers. TeamUnltd werd tweede en Squadra revancheerde zich op de eerste race in Hilversum door nu derde te worden.

In Leuven is Dave Rost negende geworden op de halve. Tim Brydenbach en Joke Coysman – in ons land regelmatig in actie – wonnen de race in de Universiteitsstad. Milan Brons was op een 26e plaats beste Nederlander in de door Patrik Nilsson gewonnen 70.3 Ironman van Barcelona, Tineke van den Berg finishte mooi negende en Yvonne van Vlerken maakte ons allen weer blij met een tweede plaats op de 70.3 Ironman in haar thuisland: Sankt Polten, Oostenrijk. Morgen weer meer daarover.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.