Top in 70.3, Bundesliga en Grand Prix – WTJ 196

Angelique Van der Linden Lanzarote

MAANDAG – Mooi dat Albert Corveleijn bij de prijsuitreiking daags na de Ironman Lanzarote steeds weer naar voren gehaald wordt. Nog vier keer en ook Albert zit aan zijn zilveren jubileum in deze race. Voor wat betreft de Hawaii-slots nog dit: Franck van Graas bedankte voor de eer, Concetta Pichierri wilde graag maar zag de laatste slot in haar agegroup net voor haar neus weg gekaapt worden en toen bleef Angelique van der Linden nog over. Haar vierde plaats gaf zich op een slot Kona, wat de Arnhemse gretig accepteerde. De weg naar Hawaii ligt open.

Onze jonge helden waren over de landsgrenzen ook goed bezig. In Duinkerken bijvoorbeeld, waar Maya Kingma in een wereldveld met vele Olympia-gangers  op een uitstekende twaalfde plaats eindigde. De race werd gewonnen door de Britse Vicky Holland vóór Andrea Hewitt en Emmie Charayron, om het kaliber maar aan te geven. Maya verloor slechts anderhalve minuut op hen. En kwam brutaalweg als vijfde uit het water tussen alle giganten. Bij de mannen was het nog gekker met Jacob Birtwhistle, die Kristian Blummenfelt, Jon Brownlee en de terug in competitie kerende wereldkampioen Javier Gomez versloeg.

Maya Kingma Duinkerken

Iets minder prominent wellicht, maar toch. In een andere Franse plaats – L’Aguillon sur Mer – waren drie andere juniores. Youri Keulen perste er op de sprint een prima vijftiende plaats uit op een krappe twee minuten van de Franse winnaar Sam Laidlow. Bij de juniores mochten de Belgen hun tri-toekomst bejubelen: Laura Swannet won vóór een pak Françaises. Marije Dankelman en Elianne Huitema eindigden net na de middenmoot op een dertiende en zestiende plaats. Ervaring opdoen in zo veel mogelijk wedstrijden, blijft het parool. Net zo lang tot die uitschieter er komt.

Omdat onze Overzeese gebiedsdelen ook meelezen, melden we natuurlijk ook de 29e plaats van de Arubaanse triatleet Renze Postma op de ITU Sprint triathlon in het Mexicaanse Ixtapa. De Mexicaan David Mendoza wist daar te winnen.

De Bundesliga-wedstrijden zijn ook begonnen. In teamverband werd de Dalkeman triathlon in Gütersloh gehouden. Bij ‘die Frauen’ ging de winst naar Team Witten met Jony Heerink in de gelederen. Het mannenteam van Tri Power Rhein Sieg met Jardy van den Heuvel en Jeffrey Reijnders eindigde zevende en vlak daarachter kwamen de drie Scheltinga’s Diederik, Evert en Cornelis als achtste binnen namens SC Bayer Uerdingen. Ook verderop nog enkele Nederlanders zoals Frank Heestermans, Bert van Veen en Jan-Roelof Heerssema.

Xterra Portugal

De X-Terra-fanaten waren in Golega Portugal. De Spanjaarden lossen elkaar af als het om de winst gaat. Nu was het weer Ruben Ruzafa Cueto, die de zware race naar zich toetrok voor de Belg Yeray Luxem en ‘Beardman’ Roger Serrano. Lars van der Eerden finishte als 24e. Helena Erbenova is ook weer in ‘the winning mood’. Maud Golsteyn jaagt nog op een goed resultaat. Helaas lukte dat in Portugal niet. Na een goed zwemonderdeel en sterk begin van het fietsen, brak haar ketting. Het hele stuk wandelde ze daarna verder, vele minuten gingen verloren. Tot atlete Jacky haar de helpende hand bood. Maud wilde kost wat kost de finish bereiken en dan mag het een wonder heten dat ze nog negende wist te worden. Respect!

Eervolle plaatsen waren er ook op de 70.3 Ironman van Barcelona. De elites noemden we gisteren al, maar er was ook een overwinning voor de Amsterdamse Martien van Rijn bij de F50, een derde plaats (en 12e in totaal) F25 voor Laura van den Beucken, een op Tenerife woonachtige Nederlandse. En Debbie Everink was de op één na beste belofte. Bij de mannen deed Holtenaar Mark Muller het goed: derde bij de beloftes, broer Marco finishte vijfde. Robbert Wagemaker werd zesde M55 en vrijbuiter Marcel Gierman zevende M40.

Tot slot: Ama Webs zag haar zoontje zijn eerste triathlon doen, ergens in de States. Na afloop had hij de smaak te pakken. Op twitter plaatste ze:

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

“1st triathlon complete; he says 1st of many, says he’s giving up candy so he’s faster next time.” Wedden dat de knul binnenkort wordt gesponsord door de plaatselijke tandarts?

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.