Jetze klopt F1-ster in Oostende – WTJ 197

Plat Zanardi
Vorig jaar verloor Plat de wereldtitel nog aan Zanardi (foto: UCI)

DINSDAG – De Olympische selecties voor Rio worden steeds duidelijker. Onze Zuiderburen zitten er straks warmpjes bij met vier triatleten: Marten van Riel, Jelle Geens, Claire Michel en (voor de tweede keer) Katrien Verstuyft. De Amerikanen zijn met zes. Het Amerikaans Olympisch comité heeft Gwen Jorgensen, Sarah True, Katie Zaferes en de – minder kansrijke – Joe Maloy, Greg Billington en Ben Kanute geselecteerd. Jorgensen en True waren er in Londen ook al bij. Ook Australië, Groot-Brittannië en Spanje mogen zes triatleten sturen. We nemen de komende weken stapje voor stapje de geselecteerden door.

En – het was vrijdag al – maar zeker nog het vermelden waard. Handbikre Jetze Plat won goud op de tijdrit van de UCI Para-cylcing World Cup in Oostende. In de Belgische kustplaats was Plat na 16,7 kilometer ruim dertien seconden sneller dan de bekende Italiaanse vroegere Formule 1-piloot Alessandro Zanardi. Het was voor de 24-jarige handbiker zijn eerste World-Cup winst van het seizoen. Vorig jaar won hij drie wereldbekerwedstrijden. Jetze is inmiddels afgereisd naar Lissabon voor het EK aldaar. In Rio komt hij op de Paralympics zowel op het handbiken als de triathlon uit.

Over Lissabon gesproken. Het EK van aanstaand weekeind nadert met rassé schreden. Bij de elites komen Marco van der Stel, Menno Koolhaas, Jorik van Egdom, Rachel Klamer en Maaike Caelers in actie. De Belgische Olympiërs laten het EK opvallend genoeg aan zich voorbij gaan. Voor onze Nederlanders daarentegen kan het een mooie springplank zijn naar meer. Rachel daar gelaten natuurlijk, het is mooi dat ze deelname aan het EK als eervol beschouwd. Bij de junioren alleen meisjes van Oranje: Kirsten Nuyes, Quinty Schoens, Rani Skrabanja en Rianne de Croock. Een tiental Nederlandse agegroupers (waaronder Martijn Keijsers, Jurgen Claassen en Mariska Lagerweij) doet ook een gooi naar de Europese titels Olympische en/of sprint afstand. Jetze Plat hadden we al genoemd. Hij krijgt in Lissabon gezelschap van Geert Schipper, Sjaak van den Berg, Maarten Peters, Daniel Knegt, Saskia van den Ouden, Joleen Hakker en debutante Romy Pansters.

De paratriatleten en agegroupers sprint komen vrijdag in actie. Zaterdag is het de beurt aan de elite en junioren en zondag staan de relays met Nederland op het programma. Het grote Sport Expo in Lissabon vormt vanaf vandaag het epicentrum van deze ETU triathlon kampioenschappen.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.