Sabbatical; Steven Kruijswijk uit Nuenen; Wedstrijden in weekend – Wim’s Tri Journaal 198

 

DONDERDAG – Was het vorig jaar Yvonne van Vlerken, die een Kona-sabbatical nam, dit keer slaat Caroline Steffen een jaartje over. De Zwitserse jaagde zeven jaar vergeefs op de wereldtitel Ironman, maar won intussen wel zes Ironman-wedstrjden elders, twee wereldtitels en negentien keer een 70.3 IM gewonnen. Ze hoopt net als Yvonne nu, volgend jaar dubbel zo gretig te komen.

CjYUnmUXEAACHW2

In Lissabon staat alles in het teken van het EK triathlon. Bij de persconferentie zat Rachel Klamer op het puntje van haar stoel, scherp als altijd. We gaan zien hoe ver ze komt in de Portugese hoofdstad. Voor de sportpagina’s van maandag wordt het lastig om veel kolommen te claimen, aangezien Steven Kruijswijk wel erg hard op weg is roze geschiedenis te schrijven. Ik heb me laten vertellen dat de jonge Steven in zijn geboorteplaats Nuenen – niet voor niets een triathlonmekka van weleer – ooit meedeed aan de triathlon. Maar daar moeten de uitslagenarchieven maar eens voor open. En dan mag onze Max Verstappen in Monaco nog eens zijn kunsten vertonen op het immer legendarische wegcircuit van Monaco. Hoe dan ook: wij volgen Lissabon.

13227085_280688932273080_2261688971698113477_n

Op Curacao is de jaarlijkse Ennia-triathlon, waar altijd wel een aantal Nederlandse zonaanbidders of mariniers aan mee doen. Dick van Doorn uit Almere bijvoorbeeld is er meestal wel. Zondag is natuurlijk de enige echte voorjaarsklassieker in ons land: de 34e halve Vink + Veenman triathlon van Nieuwkoop. Mooie lijst met namen weer: met Evert Scheltinga, Youri Severin, Terrence Olaria, Jan-Roelff Heersema, Mirjam Weerd en Cora Vlot om er maar eens een paar te noemen. De watertemperatuur van de Nieuwkoopse plassen is 16,4 graden. Het wordt best aardig weer, alle ingrediënten bij Teun Edelman en zijn bevlogen team zijn aanwezig voor een prachtevenement.

Volop keuze trouwens komende dagen: zaterdag de Heerenveense triathlon van ’t Fean, zondag die van Luttenberg en Hof van Twente te Markelo. De Belgen gaan naar Zeebrugge voor de Haventriathlon of naar Bredene of Dendermonde of Zwevegem. Nog meer lange afstands plezier in Spanje met de zogeheten Ironcat, de halve van Bilbao, de Half Trio de Sevilla en de halve Challenge in Salou. Vier grotere wedstrijden dus en allemaal met honderden deelnemers. De sport leeft in het land van Gomez en Mola, zoveel is zeker.

Na  Lanzarote verhuist het Ironman-circus naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. In Floreanopolis, Brazilië om precies te zijn. Veel Amerikaanse maar toch ook Europese deelnemers. En – zegge en schrijve – één Nederlander: Willem Gooskens. Nu al de eer om beste landgenoot te worden. Maar of hij meer ruimte krijgt als Steven of Max maandag?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.