Steven toch; Martijn toch; Jetze en Geert toch: Joleen toch; Rachel toch – Wim’s Tri Journaal 199

kruijswijk-verliest-leiding-in-giro-ditalia-valpartij

VRIJDAG – Het kan verkeren, zei Bredero al. Zo ben je de gedoodverfde winnaar van de Giro d’Italia, zo sta je derde op een dikke minuut achterstand. Wie legt daar boven in die bergen dan ook een sneeuwrand neer? Van de andere kant: als die er niet had gelegen was de val van Steven Kruijswijk wellicht een stuk onfortuinlijker geweest. En toen waren ze weg: de Colombiaan Chavez en De Haai Nibali. Alsof die landen al niet genoeg grote rittenkoersen hebben gewonnen, denk ik dan. Helaas, het blijft topsport. Kruijswijk was er trouwens inderdaad bij als triatleet in 2003, één van de laatste edities van de triathlon Nuenen. Hij eindigde in de middenmoot bij de recreanten. Maar nu is die vergelijking weer even minder boeiend.

Dan maar alle ogen gericht op het EK triathlon in Lissabon. Dat waren we toch al van plan natuurlijk, het blijft toch één van de belangrijkste wedstrijden van het jaar. De World Triathlon Series zijn ook bijzonder natuurlijk, maar toch vond ik de tijd van de WK-formule (vóór 2009) toen het er in één wedstrijd op aan kwam, boeiender dan alles optellen en dan een eindklassement maken. Volgend jaar met de finales in Rotterdam, denken we daar natuurlijk anders over!

CjeLkFpWEAEhmSc.jpg large

Het begon meteen goed in de Portugese hoofdstad toen bij de Agegroupers NTB-communicatiemedewerker Martijn Keijsers de Europese titel pakte en negende over-all werd. Da’s nog niet eenvoudig: je eigen topprestatie tot persbericht verheffen, maar gelukkig nemen wij dat van Martijn over. Knap blijft het, binnen driekwart jaar staat hij nu zowel op de Ironman Hawaii als met Europees goud omhangen.

13282363_1132790570075995_1386564918_o 13275487_1132790510076001_1275055535_o

Het bleek de voorbode voor een sterk staaltje Paratriathlon. De gespierde perfectie kwam naar boven. Jetze Plat – koud terug van een World Cup-zege handbiken – schakelde moeiteloos over op de driekamp en wat een succes: goud en alweer zijn derde Europese titel. Het succes werd gecompleteerd door Geert Schipper, die zilver haalde. Beide mannen zijn klaar voor een soortgelijke ‘coup’ in Rio. Jetze: “Ik was vooraf nerveus, omdat ik een finish nodig had voor kwalificatie Spelen. Ik voelde me heel sterk en wilde de voorsprong zo ver mogelijk uitbouwen. Dat is gelukt.” En Geert: “Ontzettend blij met zilver, hele zware wedstrijd, maar prima gegaan. Nog nooit zo goed gezwommen, sterk op fiets en met wheelen. Rio lijkt te gaan lukken.”

13321223_1132790693409316_1627283989_o

Bij de visueel gehandicapte deelnemers kwam Joleen Hakker samen met haar guide Linda van Vliet tot een vierde plaats. Als we social media mogen geloven is ook dat voldoende voor deelname aan de Paralympics.

13288901_1132790660075986_442172551_n

Daar was voor de handicap-indeling van Saskia van den Ouden geen plaats. Helaas was er voor de Willemstadtse nog meer malheur, want in Lissabon kende ze problemen met haar stomp en moest uitvallen.

13293254_1132790743409311_1996483802_n

Nog een uitvalster was debutante Romy Pansters. Afkomstig uit het zwemmen ging dat onderdeel voortreffelijk, maar daarna kwam ze bij het fietsen ten val. Sjaak van den Berg kwam tot een negende plaats, waarover hij best tevreden was.

wedstrijd lanza 2016 142

De meeste Lanzarote-gangers zijn weer terug thuis. Marco Hoogenraad – vierde Nederlander op de Ironman kreeg daar het vervelend bericht te horen dat zijn dienstverband bij zijn werkgever wordt beëindigd. Toch kijkt de contentmanager, webdesigner terug op een mooie tijd bij zijn baas. “Ik wil graag iets gaan doen in de sportbranche: websites, organisatie, kleding en mensen enthousiasmeren trainen/begeleiden.” Nou Marco, langs deze weg heb je misschien al snel beet. Heel veel succes!

13318568_1177071095645831_275206110_n

Collega Ruud is gelukkig ook weer veilig terug uit Lanza. Hij merkte meteen dat we nog een steekje hadden laten vallen in de WTJ’s. “Waarom Thijs Al niet meegenomen?” Ruud had natuurlijk gelijk: de oud mountainbiker (25e op de Olympische Spelen in Athen) maakte zijn triathlondebuut in de 70.3 Ironman van Callela en eindigde 65e in zijn leeftijdsgroep 35-39 jaar in 5.27 uur. Zijn fietstijd van 2.38 uur mocht er wezen.

Rachel Rio

Nog meer goed nieuws natuurlijk: Rachel Klamer kreeg vrijdag de bevestiging van het NOC*NSF dat ze wordt toegevoegd aan de Olympische selectie voor de Spelen van Rio de Janeiro. Haar dag wordt dit jaar 9 augustus als ze op Copacobana Beach klaar staat voor de vijfde vrouwentriathlon in de Olympische geschiedenis. Maar eerst gaat ze ons dit weekeinde nog blij maken met een Europese titel 😉 Staat mooi in de 200e WTJ.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.