Voorbeschouwing DUIN-weekend Almere; NK Run-bike-run lang – WTJ 204

f2a2df2742

WOENSDAG Zestien graden Celsius. Daar mogen de 190 deelnemers aan de Stad van de Zontriathlon in Heerhugowaard het deze woensdagavond voor doen. Henk Elbertsen, Emiel van Tongerlo, Talisa van der Fluit, Marieke van Lierop en Eline Lute maken de meeste kans op de eindzege. Of de uitslag snel bekend is, is afwachten. De ‘derde helft’ in deze wedstrijd is namelijk ook belangrijk in waterski-centrum/bar Skeef.

1017629_1004543879580972_5622779538347469437_n

Het eerste juniweekend, wordt het weekend van de NK’s. Op zaterdag neemt Start2Finish de organisatie van het NK lange afstand duathlon (10/60/10) voor haar rekening. Plaats van handeling: Almere Poort. Voor het eerst sinds mensenheugenis dus niet in Noord-Limburg (Venray of Horst), maar op de verkeersvrije polderwegen van Flevoland. Opgespoten duinvlaktes zijn het decor van de start- en finishlocatie. Marina Muiderzand, daar is het allemaal te doen.

Bij de mannen zijn Alexander Picard, Joep Staps, Raimond van der Boom en Tibor Gijssen favoriet voor de landstitel en probeert de Belg Jan Meysmans zich er tussen te wringen. Ook de inmiddels 60-jarige Gerard van Lent (top tien Holland Triathlon Almere jaren tachtig!) is weer terug. In het vrouwenveld onder meer oud-medaillewinnaars Miriam van Reijen, Lucie van Genugten, Dieuwertje Poort en Anne Hobbelt.

Bij Nederlandse kampioenschappen is het in de WTJ’s gebruikelijk om de meest succesvolle atleten uit de historie op basis van medailles op te diepen. Hierbij dus de medaillespiegel van het NK duathlon lang, waarbij moet gezegd dat we alleen de elites onder de loep hebben genomen. Aan de agegroupers zit iets meer werk. Vandaar. We zien twee experts vooraan. Huub Maas en Wim Nieuwkerk samen goed voor elf titels. De derde Westbrabander Armand van der Smissen heeft er op de lange afstand weliswaar wat minder, maar hij compenseert dat op het NK RBR kort ruimschoots. En uit de tijd dat Yvonne van Vlerken vooral te boek stond als ijzersterk duatlete dateren haar vijf nationale titels plus het zilver en brons. Rob Barel was onze man in de beginjaren.

Medaillespiegel NK run-bike-run lange afstand

1.Huub Maas 6
2.Wim Nieuwkerk 5 1 1
Yvonne van Vlerken 5 1 1
4.Armand van der Smissen 3 5
5.Irma Heeren 3
6.Maud Golsteyn 2 2 1
7.Heleen bij de Vaate 2 1 1
8.Yvonna Tinga 2 1
9.May Kerstens 2 1
10.Rob Barel 2

 

In DUIN Almere is het na zaterdag niet gedaan, want op zondag komt onder meer de 1e Divisie in actie voor de tweede wedstrijd in hun Teamcompetitie. ’s Lands beste triatleten op de Olympische afstand zijn dan zo’n veertig kilometer verderop in Amsterdam voor hun NK. Daarover morgen meer en ook dan met medaillespiegel natuurlijk.

persconferentie IM Maastricht 033

Woensdag was de dag van de parcoursimpressies en fotoshoots in Maastricht en Bilzen. De Ironman Maastricht-Limburg is de eerste die grensoverschrijdend is: Nederland-België en dat is te merken aan de inschrijvingen. Beide landen dragen heel veel deelnemers aan. Uitsplitsen heeft nu even geen zin, het totaal aantal van 1806 nu al ingeschreven triatleten is veelzeggend voor de populariteit van de tweede editie.  Met goede ambassadeurs als Bas Diederen, Martijn Dekker, Sarissa de Vries en Mario Appermans werd vandaag een rondje langs de belangrijkste hotspot gemaakt en afgesloten in Bilzen, wat zich ook steeds meer manifesteert als een triathlon-mekka.

Vanavond dus alle triatleten veel succes in de Stad van de Zon triathlon Heerhugowaard. Morgen daarover alles in WTJ 204.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.