Emiel en Talisa Zonnekoningen van Heerhugowaard; WK Aviles; NK Amsterdam – WTJ 205

13382207_1136281363060249_352079165_n
Emiel van Tongerlo
ALK321a_020616
Talisa van der Fluit

DONDERDAG – Een mooie groep van 160 triatleten deed woensdagavond mee aan de Stad van de Zon triathlon. Heerhugowaard wordt echt zo genoemd en dus is de naam van het evenement gerechtvaardigd. Het was ook best aardig weer. Genoeg gepraat, jullie willen de winnaars weten. Dat waren Emiel van Tongerlo en Talisa van der Fluit. De man uit Anna Paulowna kwam al met de kopgroep uit het water en liet vervolgens bij fietsen en lopen masters Rinse van de Ouweelen en Michael Krijnen in die volgorde achter zich. Henk Elbertsen was de vierde en laatste man, die binnen het uur de sprint afstand wist af te leggen. Talisa bleef Eline Lute-Kuin en Jessica Glasbergen voor. Allersnelste tijd kwam op naam van het Den Helderse trio AAA Omring.

13335237_1136283639726688_1818813940_n

Het weekeinde nadert. Alle races voorbeschouwen wordt ondoenlijk. We kijken naar de highlights. Voor de run-bike-runners staat één van de hoogtepunten van het seizoen op het menu: het WK in Aviles. Weliswaar aan de kust gelegen, maar van zwemmen komt niets in. Daar wil Jorik van Egdom ook helemaal niet aan denken. Na het veroveren van de Europese titel in Kalkar zijn alle ogen op de Veenendaler gericht. Hij moet thuisfavoriete Emilio Martin van zich af zien te schudden en krijgt daarbij steun van landskampioen Stein Posthuma. Grootste verrassing kan toptriatleet Richard Murray worden, die zijn come back maakt na de zware valpartij aan de Gold Coast. Coach Armand van der Smissen heeft bij de vrouwen de beschikking over Miriam van Reijen en Lesley Smit. Emma Pallant komt haar wereldtitel verdedigen.

Met het EK amper achter de rug zijn Jetze Plat en Geert Schipper meteen doorgereisd naar Glasgow voor een volgende World Paratriathlon Event. Met ‘één wiel’ staan beide heren al in Rio, maar om zeker te zijn, is ook de Schotse race van belang.

13348693_1136284053059980_695986172_n

Het Ironman-brand heeft ook weer heel wat races op stapel staan: op Hawaii, in Zwitseland, Japan, Kraichgau (mét Yvonne van Vlerken en Bas Diederen) en Nice niet te vergeten. Daar keert Frederik van Lierde terug en is onze prof-inbreng beperkt tot de deelname van Tineke van den Berg. In de Challenge Venetië, waar de boeien in het water vervangen zijn door gondels, gaat Carla van Rooijen van start. Het Italiaanse decor en de plaatjes, die Carla op Facebook plaatst, beloven een wonderschone wedstrijd. In Hannover staat de Wasserstadt-triathlon op het programma, een kleinere hele triathlon. In Kraichgau is daags voor de 70.3 Ironman ook een Bundesliga wedstrijd.

duo

En alsof het allemaal nog niet genoeg is, staan we zondag bij ’s lands belangrijkste Olympische afstand triathlon van het jaar: Amsterdam Nieuw-West. De elfde editie alweer van deze solide wedstrijd. We komen er morgen uitgebreider op terug. Twee – al wat oudere speakers – zullen al hun mobiliteit inschakelen om publiek en deelnemers te vermaken….

Alle gekheid op een stokje. Het kan dé dag van Menno Koolhaas worden. Dichtbij huis gaat de Amstelvener op voor wat zijn eerste grote titel kan worden. Tegenstand komt van teammaatjes Jardy van den Heuvel en Devi Wolthuizen, van Sven Strijk, Niek Heldoorn, Donald Hillebregt, Marco Akershoek, Edo van der Meer en misschien ook wel van Mohamed Masoo. Titelverdediger Marco van der Stel is er niet bij en dus is Rob Barel de enige oud-kampioen in dit gezelschap. Bij de dames een interessant veld met Danne Boterenbrood, titelverdedigster Pien Keulstra, die zich tot dusverre gedeisd hield, Sarissa de Vries, Trudy Veenstra en Jony Heerink. Het is natuurlijk ook de tweede wedstrijd in de Lotto Eredivisie. Voor de tweede keer dit jaar al in de hoofdstad al hebben de organisaties weinig met elkaar van doen. Kartrekkers op en rondom de Sloterplas zijn zondag ervaren mannen als Ralph Hienkens en Klaas de Leth. Daags tevoren is trouwens ook de onvolprezen Spierathlon in Ouderkerk aan de Amstel. Morgen de medaillespiegel van het NK Olympische afstand. Ooit begonnen in 1985 in Kamperland. Drie keer raden wie er toen won?

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.