Heerhugowaard: Sterke fietsers in voordeel

Talisa op weg naar de winst (foto: Reny Blom)
Talisa op weg naar de winst (foto: Reny Blom)

Emiel van Tongerlo en Talisa van der Fluit wonnen woensdagavond 1 juni de 6e Stad van de Zon triathlon in Heerhugowaard, de Noord-Hollandse seizoensopening en tevens clubkampioenschap van de organiserende vereniging DTC, waarvan er maar liefst 40 leden aan de start stonden.

Op een vernieuwd fietsparcours en met een zeer stevige noordwestenwind gingen in totaal 174 deelnemers om kwart over zeven ´s avonds vanaf het strand van Luna van start voor een 1/8e triathlon. Bij het zwemonderdeel, dat door deelnemers getypeerd werd als `golfslagbad`, werden al meteen grote verschillen gemaakt, die op de windgevoelige dijken van het fietsparcours alleen nog maar groter werden. De sterke fietsers waren deze avond duidelijk in het voordeel.

Emiel van Tongerlo wist zijn titel van vorig jaar op souvereine wijze te prolongeren. Na de eerste wissel kon geen van de andere regionale toppers in de wedstrijd nog volgen zodat hij met twee minuten voorsprong op Rinse van den Ouweelen als eerste over de meet kwam. Michael Krijnen kon door bij het lopen Henk Elbertsen te passeren nog oprukken naar de derde plaats en werd daarmee clubkampioen bij de heren.

Bij de dames wist Talisa van der Fluit als eerste over de eindstreep te komen. Kim Groeneveld van het RTC Alkmaar kwam een minuut voor de andere dames uit het water maar werd bij het fietsen al snel bijgehaald. Van der Fluit wist bij dat fietsonderdeel 1 minuut voorsprong op te bouwen op clubgenoot en Nederlands kampioene wintertriathlon Eline Lute-Kuin die net op tijd hersteld was van een kuitblessure om te kunnen starten. Jessica Glasbergen uit Den Helder werd derde en completeerde het podium bij de dames.

Aan de wedstrijd deden ook 31 “zomercursisten” mee van triathlon verenigingen DTC uit Heerhugowaard en Hollandia uit Hoorn. Zij trainden de afgelopen weken ter voorbereiding mee met deze clubs, voor de meesten van hen was de Stad van de Zon triathlon hun eerste echte triathlon. Alle zomercursisten wisten de finish te halen.

Heerhugowaard

Met dank aan Vincent Broekkamp voor het verslag.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.