Weekend vol hoogtepunten; steeds meer BN-ers in triathlon: nu Peter Heerschop – WTJ 207

CkIQq6HWgAAqTEK

ZONDAG – Het hele weekend samen vatten in 1 WTJ-tje, nee dat gaat niet lukken. Zeker als je de hele dag een beetje vol staat te kletsen, is het geen sinecure om daar ’s avonds nog wat verslag tegenaan te gooien. Dus we doen het even op de automatische piloot, dat wil zeggen: even wat berichten samen vatten. Topweekend was het wel natuurlijk. Hoogtepunten? De wereldtitel beloftes voor Jorik van Egdom, de vierde nationale titel Olympische afstand voor Danne Boterenbrood, de geslaagde greep naar de macht door Menno Koolhaas. En dan zijn we er nog niet: de spectaculaire winst voor Dirk Wijnalda in Challenge Venetië, derde plaats Carla van Rooijen. En dan in Kraichgau toch weer Yvonne van Vlerken als tweede, maar zeker niet te vergeten de zesde plaats van Evert Scheltinga in het superveld aldaar. Nog zijn we er niet. Erik-Jan Spijkerman en Lucie van Genugten zijn ’s lands beste atleten op het NK run-bike-run lange afstand, Lesley Smit wordt keurig negende op het WK en er is een wereldtitel voor Henry Dullink. Compleet? Verre van. Maar we moeten op deze lange, warme zondag toch een keer afsluiten. De komende dagen blijven we nog wel vaker ‘hangen’ bij genoemde prestaties.

CkNVD3EWUAAvPvl

In een snikheet Amsterdam zijn vandaag Menno Koolhaas en Danne Boterenbrood Nederlands kampioen triathlon geworden. Voor Koolhaas was het zijn eerste landstitel, Boterenbrood mocht zich al voor de vierde keer laten huldigen tot de beste op de driekamp. Daarmee is ze de meest succesvolle triatlete aller tijden op de 31 jaar dat er NK’s worden gehouden. Boterenbrood duldde bij het zwemmen en fietsen nog concurrentie van teamgenote Sarissa de Vries, Jony Heerink en Jasmijn van der Burg. Bij het lopen liep ze vrij eenvoudig weg van de concurrentie, maar in de slotfase kwam ze toch lelijk stuk te zitten. Na de finish lag de Maastrichtse arts minutenlang uitgeteld op het gras. Zilver ging naar run-bike-run kampioene Heerink, brons was er voor De Vries. Het Maastrichtse duo richt zich dit jaar overigens op de Ironman Maastricht, waar Boterenbrood haar debuut maakt. Menno Koolhaas maakte zijn favorietenrol bij de mannen meer dan waar. De Amstelvener triatleet wil zich de komende vier jaar helemaal richten op deelname aan de Olympische Spelen van Tokyo. In en rond de Sloterplas kwam hij als vijfde uit het water en nestelde zich meteen in de grote kopgroep van zo’n vijftien man. Daarin zaten nogal wat Belgen, die voor de titel niet van belang waren. Koolhaas ging er bij het lopen meteen vandoor, niemand die hem nog terug zag. Verrassend was de tweede plaats van Frank Heestermans voor teamgenoot Donald Hillebregt. Olympiaganger Rachel Klamer en titelverdediger Marco van der Stel ontbraken op het appel, vanwege hun zware internationale programma.

13315808_1100122683380096_4050250184221494657_n 13320579_1100122606713437_2047562857532527989_o

In Almere is Erik-Jan Spijkerman Nederlands kampioen duathlon lange afstand geworden. De sportman uit Hoorn werd eerder ook al ’s lands snelste op de wintertriathlon. Na jaren van wedstrijden in Noord-Limburg verhuisde het NK nu naar Almere. Daar gaf Spijkerman iedereen het nakijken. Master Raimond van der Boom haalde zilver, Christiaan Solleveld brons. Kampioene bij de vrouwen werd Lucie van Genugten. De grote toppers in de run-bike-run waren niet in Almere, maar in het Spaanse Aviles voor het wereldkampioenschap. Dat werd gewonnen door een echte triatleet: de Zuidafrikaan Richard Murray, partner van Rachel Klamer en als zodanig ook in Nederland woonachtig. Jorik van Egdom uit Veenendaal werd derde, maar was wel ’s werelds beste bij de beloften. Emma Pallant werd wereldkampioene, Lesley Smit was daar negende.

13329526_1199713463374486_3829911691681199724_o

Behalve de NK’s triathlon en run-bike-run in eigen land waren er ook buitenlandse successen afgelopen weekeinde. Zo won Dirk Wijnalda de eerste Challenge in Venetie, waar Carla van Rooijen een derde plaats pakte. Wijnalda liep een toptijd van 8.09.16 op de eerste hele in de Italiaanse stad.

13315267_10204808336687430_3501236287163529718_n 13321963_10208755477017618_935567056873876682_n

Sterk was wederom het optreden van Yvonne van Vlerken, tweede in Kraichgau, met daar ook een uitstekend resultaat voor Evert Scheltinga: zesde in een topveld. In Hengelo ging de winst naar teamgenoot Mark Oude Bennink. Beste vrouw was Janine Swaak.

13322143_1757190517834663_5848466855833940533_n

Het zijn dus ‘sec’ de persberichten. De emoties komen de komende dagen wel. Trouwens erg leuk dat Peter Heerschop vanochtend zijn debuut maakte op de triathlon. Hij vond het geweldig. Dat je zo met z’n allen op een kluitje die Sloterplas in stapt, dat je dwars door Amsterdam kunt fietsen zonder dat je hoeft te remmen of bellen en dan nog een heerlijk stukje lopen. De cabaretier/presentator heeft de smaak te pakken. Toen we hem vertelden dat Beau van Erven Dorens mee doet in Holten, was hij meteen in voor een rechtstreeks duel met zijn voorganger bij het amusementsprogramma ‘Ik hou van Holland’. Dat wordt een leuk spektakel: Beau versus Peter in Holten!

Morgen veel meer!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.