Super-Dirk en –Carla tussen de gondels; formidabele Jorik; Almere en Nice en een snoek – WTJ 209

13335795_1757409281146120_5191276186493506019_n 13335907_1322517924443334_1910898551049071046_n

 

Het was een verrassend sterk optreden van onze Nederlanders afgelopen weekeinde in de races, waar we misschien door het NK Amsterdam wat minder nadrukkelijk bij stil stonden. Excuses Dirk Wijnalda, man wat ben jij een baas. Gewoon even die allereerste Challenge in Venetië naar je hand zetten. Met 5,5 minuut achterstand tussen de gondels uit die schitterende wateren van Groot Giethoorn komen en vervolgens de race domineren. Driewerf hulde aan de Fries/Utrechter. Dirk liet Sergio Marques tien minuten achter zich, Malte Bruns werd derde. De Italianen weten inmiddels dat die Nederlandse triatleten dit spelletje beheersen, want met Carla van Rooijen op drie achter de internationale toppers Erika Csomor en Martina Dogana was het Oranje boven daar op en rond het San Marcoplein.  Beide kanjers zijn weer thuis en maken weldra een mooi verslag van deze droomrace, een aanrader voor volgend jaar!

CkIQq6HWgAAqTEK

Meer dan hulde ook voor Jorik van Egdom. De jonge pupil van Rob Barel (die overigens met een snee in zijn voet de Sloterplas uit kwam zondag) wist het vriend Richard Murray en thuisfavoriet Emilio Martin heel lastig maken. De beloning was de mondiale titel bij de beloftes. Zijn derde wereldtitel na de crosstriathlon in Kijkduin en de run-bike-run titel voor junioren in Ottawa. In één klap is de wat tegenvallende prestatie op het EK triathlon in Lissabon vergeten. Bondscoach Armand van der Smissen zelf nogal pipjes in de trouwens sterk vervuilde Spaanse stad Aviles, kan tevreden zijn over zijn pupillen al zal Miriam van Reijen vast uit zijn op revanche. Maar Lesley Smit en Stein Posthuma weten nu wat het is: zo’n wereldkampioenschap. Dat de Belgen met lege handen bleven staan, is trouwens opvallend. Maar goed, voor hen is er vanaf vrijdag nog wat anders te beleven….

Naast goud en brons voor Jorik gingen er trouwens nog twee gouden plakken mee het vliegtuig in terug naar Nederland. Niet alleen onze run-bike-run ambassadeur Henry Dullink won in zijn M55 categorie, Bert Streumer was maar liefst een kwartier sneller dan zijn Portugese tegenstander in de M70. Bert blijft een fenomeen in de loop- en fietswereld.

13335822_10154297709373060_1670926527285551463_n

In het DUIN-evenement van Almere was naast de NK zaterdag ook de hele zondag gevuld met zomerse wedstrijden. De Olympische afstand werd gewonnen door Dave Rost (fotografe/partner Sonja Jaarsveld: ‘eindelijk hebben we allebei Almere een keer gewonnen’) en Ingrid Boot-de Groot. Thomas Naasz was de ene dag official, de tweede dag werd ie tweede. De Eerste Divisie verzamelde zich ook aan de Almeerse rivièra met daarin winst voor Bert van Veen van TC Twente 2 en Talisa van der Fluit van DTC Heerhugowaard, wat met Eline Lute op twee een dubbelsucces boekte en hard op weg terug lijkt naar de Eredivisie. De derde divisie wedstrijd was voor Stefan de Laat van TLV De Langstraat. Veel junioren en jeugd ook vanwege het Nationaal Jeugd- en Juniorencircuit. Finn Timmermans en Lotte Beckers wonnen de sprint afstand. De mini ging naar Jelle van Lanen en Romy Spoelder en het scholierenklassement was voor Sam van Ouwerkerk en Isa van der Donk.

In Hengelo was de 1/8e afstand voor Holtenaar Glenn ten Berge en de Groningse Nienke Kienstra. Mark Oude Bennink kon te elfder ure nog inschrijven en won voor Marco Muller en good-old Marcel Gierman. Janine Swaak liet Corien Wegkamp en Karien Neutel achter zich. Een echte zwembad-triathlon daar in de Achterhoek, maar daarom niet minder aantrekkelijk.

Tine-Deckers-Nice-2016-run

En dan hebben we de Europese klassieker, de Ironman van Nice nog helemaal niet genoemd. Victor del Corral Morales (ooit Europees kampioen crosstriathlon Kijkduin) won de race, Frederik van Lierde was wonderbaarlijk goed hersteld en werd vierde. Daar sowieso Belgische successen, want Tine Deckers won in de mondaine badplaats maar liefst voor de vijfde keer! Onze Tine(ke) van den Berg keerde vijftig minuten later als tiende bij de profs terug. Ze hoopte zelf op meer en dat is natuurlijk de ware topsportinstelling.

13406753_1139015736120145_4516300793540593301_n

Nou de leuke stunts in Oud Gastel houden we er de komende weken graag in. Vandaag sprak een enorme snoek hele volkstammen tot de verbeelding. Met zo’n reusachtige in je zwemparcours kun je nog eens mooie sier maken. Geen witte haaien zoals in Sydney, geen kwallen zoals bij Zeeuwse kustwedstrijdjes destijds, maar deze snoek dus. Er wordt zelfs al een naam voor de vis gezocht. Wedden dat hij binnenkort op televisie de uitslagen van het WK triathlon Rotterdam gaat voorspellen?

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.