Belgische wedstrijden; Voorbeschouwing Leeds, Weert, Bosbaan en meer – WTJ 211

 

DONDERDAG – Een eeuw geleden. Toen streden de Olympiërs nog volgens het Pierre de Coubertin-principe: deelnemen is belangrijker dan winnen. Vier jaar terug gold dat voor de toen 20-jarige Rachel Klamer natuurlijk ook. Ze had Rio in het hoofd, maar de Spelen van Londen lukten ook al. Een Olympiade verder en met onder meer Europese titels, een zilveren plak op de European Games en vele top tien klasseringen in WTS-verband op zak, is het logisch dat ze in Brazilië voor het podium gaat.

Bob Martens
Bob Martens

De Belgische wedstrijden uit het afgelopen weekeinde kwamen nog niet eens aan bod. In Meer bijvoorbeeld, vlak over de grens. De Meertria werd gewonnen door Tom Steenackers. Roosendaler Bas Mertens was beste Nederlander op een elfde plaats. Vanessa Cuyvers was beste vrouw en Erik Peeman en Albert Corveleijn deden het als masters ook niet slecht. De Waalse triathlon aan de Lacs de l’Eau d’Heure was de eerste grote winst voor Alexis Krug. Karolien Weuts stond al vaker op één en dat was ook hier het geval. Bob Martens deed een degelijke race en finishte tiende. Daniella Riem scoorde een vijfde plaats. In de B-reeks (masters e.d.) van de Boerekreektriathlon in Sint Jan in Eremo was Niels Koole goed voor positie zes. De wedstrijd werd gewonnen door Kjel de Hertog en Charlene Ottevaere.

Team GB
Team GB

 

Het is al donderdag en nog zitten we bij de wedstrijden van afgelopen weekeinde. Ergens moeten we er een keer een punt achter zetten en vooruitkijken. Naar de WTS in Leeds bijvoorbeeld, voor het eerst zo’n groot event in de Britse stad. Thuisfavorieten zijn er legio: Vicky Holland, Non Stanford en Lucy Hall bijvoorbeeld. Gwen Jorgensen is er alsmede de leidster in de ranking Flora Duffy. En onze eigen Rachel Klamer natuurlijk. Bij de mannen is The Big Three compleet: Alistair en Jonathan Brownlee, Javier Gomez. Met nog twee maanden voor de Olympische Spelen, wordt het een enerverende race, zoveel is zeker. En – voor het eerst sinds het ontstaan van de World Triathlon Series in 2009 – doen er maar liefst drie Nederlandse mannen mee: Marco van der Stel, Jorik van Egdom en Donald Hillebregt.

13393290_1140379075983811_1822043889_n

De Stadstriathlon van Weert maakt ook mooie promotie. Ietwat autodidactisch georganiseerd (de Weertenaren zijn zelden bij andere races aanwezig) hebben Roger Stienen c.s. in tien jaar tijd toch een topevenement in de stad weten neer te zetten. Moeilijk te zeggen wie de races gaan winnen trouwens. We volstaan met de Nederlandse kanshebbers: Maya Kingma, Kirsten Nuyes en kersverse beloftekampioene Jasmijn van der Burg. Bij de mannen zijn de Russen Turbayevskiy en Bryunkhankov favoriet en gaat een zestal Nederlanders onder aanvoering van landskampioen Menno Koolhaas de internationale confrontatie aan. Het Kanaal van Weert meet 21,2 graden, alle ingrediënten voor drie dagen topsport zijn aanwezig.

13393281_1140381029316949_1116060701_n
Bosbaan triathlon

Kleinere wedstrijden zijn er ook. De Bosbaan Amstelveen bijvoorbeeld, toch de bakermat van de nationale triathlonsport. Daar waar begin jaren tachtig vorige eeuw mensen als Rob Barel en Marijke Zeekant al furore maakten. Nu is het onderdeel van de Amsterdamse triathlons. Ook op zaterdag de kwart van Wierden. En dan zondag de altijd winderige triathlon van Huizen: Gooimeer, provincies Flevoland en Noord-Holland en winkelcentrum Oostermeent als finishterrein. Een race waar of Martijn Boot of Dirk Wijnalda altijd van voren zitten. Het is die zondag ook tijd voor de halve van Terheijden met Rob Musters als regionaal favoriet mits zijn teen niet opspeelt en veel Belgen. Het is Ter Apel, het is Ravestein en dan hebben we niet eens buiten de landsgrenzen gekeken.

foto Maryvonne van den Berg
foto Maryvonne van den Berg

Want daar spelen zich de nieuwe XTerra in de Ardennen af: Namen om precies te zijn. In het Belgische Hamme en Beerne doen ze eveneens aan triathlon. Zeven 70.3 Ironman-wedstrijden zijn er. De Challenge Denemarken  net als de Schlosstriathlon in Moritzburg is een aantrekkelijke hele, de halve van Ingolstadt eveneens. Daar is ook de tweede Bundesliga wedstrijd. Wist je trouwens dat Pien Keulstra daags voordat ze haar titel kwam verdedigen in Amsterdam nog gewoon mee deed aan de eerste Bundesliga wedstrijd in Kraichgau. De Boekelose werd 31e om een dag later ontspannen naar een zesde plaats te lopen. Een keurig dubbel weekend eigenlijk, nu ik er zo over nadenk.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.