Beestenbende; Kohala Coast; Wouter en Epic; Peter Kapitein; Dig, dash en dive! – WTJ 212

13406753_1139015736120145_4516300793540593301_n

VRIJDAG – Dat we middenin het seizoen zitten blijkt uit de enorme hoeveelheid kopij aan wedstrijdverslagen en uitslagen. De ludieke bijdragen komen daardoor een beetje tussen de wal en het schip te vallen. Zo was het ook de week van de dieren in de triathlonsport. Het begon allemaal met een enorme snoek in de Roosendaalse Vliet, waar over twee weken duizend triatleten het water in springen. De snoek verscheen op social media, in de kranten, was zelfs op televisie. Goede pr voor de Gastelse triathlon. Of schrikt het echt af? Gelijk werden vergelijkingen getrokken met de haaien in Sydney, bij de Ironman in Zuid-Afrika, the great white shark bij Alcatraz, kwallen in vroegere Zeeuwse triathlons en alligators aan de Gold Coast.

13444274_1140920555929663_987881238_n

Er liepen grizzly beren in Penticton en Schotse Hoolanders in Vlaardingen op het fietsparcours en berggeiten en koeien met bellen in Kitzbühl tijdens het lopen.

13414717_1140913155930403_1178152128_n

En dan was er nog het verhaal met die geit in Friesland. De triathlon van Stiens is 25 juni toe aan de tiende jubileumuitgave. Het dorpje wordt dan vrijwel helemaal afgezet met dranghekken, waardoor een aantal bedrijven niet of moeilijk bereikbaar zijn. Kinderboederij Doniastate bijvoorbeeld is daarom de hele dag gesloten. Ter compensatie voor deze overlast krijgt Doniastate van de triathlonorganisatie een nieuwe geit cadeau. Daags voor de races komt de pers bijeen, kruipt de geit achter een tafeltje en blaat in de microfoon: it geit aon. Waarna eindelijk de huidige lichting microfonisten plaats maakt voor deze trouwe viervoeter.

En na de Olympische Spelen en de Paralympics verwachten wij dat triathlon weldra wordt opgenomen in het programma van de Zoolympics. Genoeg over het beestenspul, straks wordt Martin Gaus nog fan van deze site. Hij was er trouwens al eens bij, tijdens de jaarlijkse hondenbiathlon op Vliegveld Woensdag, alleraardigst sportief blafevenement.

Surfend door de sites kwamen we trouwens nog 70.3 Ironman Kohala Coast op Hawaii tegen. Tim Rea won, maar ook daar vijf Nederlanders met Luuk Spauwen op eenW 145e plaats als de beste. Zo was de oogst van een rondje buitenland afgelopen weekeinde toch wel indrukwekkend: 45 atleten in Kraichgau (zonder Bas Diederen overigens), 26 in Rapperswill-Jona, 16 in Nice, 15 in Venetië en 5 in Kohala Coast dus.

1489020_10153596069310512_1032592461_n

Wouter Duinisveld heeft al weer een nieuwe uitdaging gevonden. Hij gaat in maart volgend jaar meedoen aan de Cape Epic, een zware meerdaagse mountainbikewedstrijd voor koppels dwars door Zuid-Afrika. Ooit gewonnen door Bart Brentjens, maar ook door triatletes Hannele Steyn en Anke Erlank.

Xterra-Swim-forbidden

Ruige evenementen, beetje vergelijkbaar met de XTerra’s. België krijgt er dit weekeinde voor het eerst eentje. In Namur. Maar hoe avontuurlijk de deelnemers ook, veiligheid gaat boven alles. De snelstromende Maas is dezer dagen zo hoog dat het te riskant wordt om te zwemmen. De XTerra is inmiddels omgezet in een run-bike-run. In Nederland was Xterra tien jaar geleden voor het laatst, toen een aantal jaren op rij Kijkduin een XTerra-wedstrijd in huis had met onder meer de Olympische bronzen medaillewinnaar van Sydney Jan Rehula aan de start.

13435646_1140913189263733_331526394_n

Nog zo’n thrillseeker aanstaande zondag is The Escape From Alcatraz-race, we hadden het er in het dierenhoofdstukje al over. Drie Amerikaanse Rio-gangers doen mee, drievoudig wereldkampioen Peter Robertson is er ook, net als Greg Bennett en Andy Potts. Nederlanders starten maar zelden. Of toch…twee jaar terug troffen we er eentje in de middenmoot aan. Zijn naam (nee, ik verzin het niet)…Bob de Boef.

13400972_1140920435929675_1658031048_n

Na zijn ontsnapping moest onze Bob braaf zijn resterende celstraf op het eiland uitzitten. Mijn eerste tri-shirtje ooit was het beroemde Dig – Dash – Dive exemplaar. Om te koesteren.

Triathlon-med-res-1-1024x698

Komen mooie foto’s binnen van kathedralen met race-briefings en toptriatleten in een kasteel. Alles te herleiden naar Leeds, stad van de Vlaamse wolwevers overigens. Dat het er nu regent? Hey, this is England man!

13434167_1140919039263148_1847909934_n

Stom genoeg ook helemaal vergeten over te hebben: Alpe d’Huzes, altijd begin juni. Gelukkig alles weer mooi verlopen evenals de beklimming van de Mont Ventoux voor ALS trouwens. Zondag spraken we Peter Kapitein nog in Amsterdam, voor mij symbool voor sportieve acties die veel geld op kunnen leveren. Peter deed mee in de triathlon, maar was natuurlijk oprichter van het fenomeen Alpe d’Huzes. Zelf kreeg hij lymfeklierkanker in 2006, Peter voelde zich zondag niet helemaal topfit. Maar ik ben altijd al lang blij als ik deze kanjer weer zie.

Ik zeg: tot zondag. Durf ik gerust te stellen nu we in dat spelletje met elf mannen op een grasmat niet zo veel te zoeken hebben. Mart Smeets nam deze week afscheid, dus niets staat ons nog in de weg om op zondagavond met het bord op schoot lekker naar de triathlons van Weert en Huizen te kijken bij Studio Sport. Veel kijk-, maar vooral toch doe-plezier!

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.