Pech voor Golsteyn in Xterra Belgium

Kris ACoddens <namur

Ze begon sterk aan haar nieuwe “thuiswedstrijd” maar het geluk was opnieuw niet aan de zijde van Maud Golsteyn. De Nederlandse offroad-specialiste, tegenwoordig woonachtig in Duitsland, had enorm uitgekeken naar de Belgische manche van het Xterra circuit, op het zware parcours van de Citadel van Namen. Uiteindelijk moest ze vrede nemen met een zesde plaats.

De zenuwen waren gespannen bij de Belgen tijdens de allereerste Xterra Belgium. Bovendien werd in allerlaatste instantie de start verlegd van de voet van de Citadel naar bovenop de Esplanade. Boosdoener was de sterke stroming en het hoge debiet in de Maas. Dat speelde uiteindelijk in het voordeel van sterke loper Kris Coddens, maar die kreeg met Sam Osborne een stevige tegenstander.

De Nieuw-Zeelander was de enige die na de 4 km lopen kon volgen in het spoor van Coddens. “Ik probeerde tot drie keer toe Sam kwijt te spelen,” legde Kris uit, “maar hij kwam evenveel keer terug. Daarna besloot ik om samen met hem te fietsen. In het tweede deel van het mountainbikeparcours ben ik nog even doorgegaan en kon ik toch een gaatje slaan. Daarna was het zaak om stevig te blijven lopen, niet gemakkelijk op één van de zwaarste parcours van het Xterra circuit,” aldus Kris. Die droeg zijn overwinning op aan zijn familie. “En ik ben zeer tevreden om voor eigen volk te winnen. De sfeer in Namen was niet te geloven. Zoveel publiek, zo’n ambiance… Dit maken wij Belgen niet vaak mee in het Xterra circuit.”

Kris won bovenop de Citadel voor de Kiwi Sam Osborne en de Franse favoriet Francois Carloni. Sylvain Denis zette de Esplanade in vuur en vlam door als eerste Waalse atleet en tweede Belg te finishen op de negende plaats. Yeray Luxem werd na een zware wedstrijd veertiende en Jim Thijs vierde 10 jaar Xterra racing met een mooie 16de plaats.

Mark Hamersma was de snelste Nederlander op de 19de plaats. Patrick Jansen werd 22ste. Glenn Wesseling was 40ste en Lars van der Eerden kwam als 47ste over de streep.

Topfavoriete Helena Erbanova verpulverde de tegenstand en won vlot in 3u01’41. De Oostenrijkse Sabine Wasle werd meer dan 7 minuten later tweede. De Francaise Morgane Riou werd derde. De Nederlandse specialiste Maud Golsteyn begon sterk maar reed lek en verloor daardoor heel wat plaatsen. Zij pakte de zesde plaats overall bij de dames. Riikka Vreeswijk-Kelja werd 9de.

De Xterra Belgium was een meer dan geslaagde editie, met een geweldige ambiance die smaakt naar meer. Een dikke pluim aan organisatoren Denis Detinne en Florian Badoux.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.