RIP Mies Baltus; Winst Mirjam en Yvonne; Rachel, Marco en Menno zijn onze toppers – WTJ 213

13405174_1142002909154761_1494767340_o

ZONDAG – Mijn nieuws van het weekeind komt niet direct uit Leeds, Weert of Billund. Het valt even in het niet toen ik via zoon Carlos vernam dat Marinus (‘Mies’) Baltus uit Holten is overleden. Carlos’ vader was zelf ook een verdienstelijk sportman. Hij liep ooit een marathon binnen de 2.40 uur, dus dan weet je het wel. Mies deed meer dan 25 keer mee aan de triathlon in Holten en was aansluitend ook als vrijwilliger nauw betrokken. In de dagen voorafgaand aan de wedstrijd ging ik een paar keer een borreltje met hem drinken in Bierlokal Am Bahnhof. We hadden een goede klik. Rust zacht Mies.

CkwZHMZUkAItEnc

We openen de lange reeks wedstrijden met Mirjam Weerd. Koud een week na haar prachtige vierde plaats op het NK Amsterdam wint ze gewoon de Challenge Billund in Denemarken. En dat doe je niet met Lego-beentjes hoor. Overall kwam Mirjam zelfs als eerste uit het water, daarna bouwde ze gestaag haar voorsprong uit. Dan doe je drie jaar geen hele en maak je zo’n geweldige come-back. Klasse! Ze komt er deze week in trikipedia.nl op terug. Thijs Koelen was de beste Nederlander (tiende totaal, zevende prof) en kort daarna volgde al Randy Hendriks als twaalfde en meteen beste M45. En nog meer winnaars: Aart van Wijk wederom bij de M55 en wat te denken van Geke Venema: niet alleen de beste W50, maar zelfs vierde na de drie profs Mirjam, Anne Jensen en Frankie Sanjana. De Friezin is onverwoestbaar. De oudste in het veld, maar ze geeft alle jonkies het nakijken.De halve ging naar Andreas Dreitz en Maja Stage Nielsen. Voor Nederland was het een Visser-aangelegenheid: Tjardo op 15, Jefry op 38 en Marten op 54.

13312802_10205791151570569_5273351798962047115_n

Leeds dan toch. Schitterend in beeld gebracht door de BBC met zeer deskundig commentaar van Annie Emmerson, Jonathan Edwards en Steve Trew. Volgend jaar in Rotterdam ook zo NOS? Het leek de race van Flora Duffy te worden, die in het hol van de leeuw de Britse vrouwen te kijk zette, maar ja: toen kwam de turbo van Gwen Jorgensen in de hoogste versnelling en was een 17e WTS-zege voor de Amerikaanse een feit. In dit geweld leek Rachel Klamer even een onopvallende rol toebedeeld en misschien viel ze ook niet op toen ze pas twaalfde uit het water kwam, wat schuil bleef op de fiets, maar er uiteindelijk wel een schitterende zevende plaats uit rolde. Magnificent, riepen de Britse commentatoren in koor.

13332988_10208534591114895_1407895439780083920_n

Een half uurtje later mochten drie Nederlandse mannen aan de bak. Een unicum. Voor Jorik van Egdom werd het geen succes: hij werd gedubbeld en ging uit koers. Donald Hillebregt debuteerde aanvankelijk lekker mee, maar moest dat bij het lopen toch bekopen. En ja, toen was er nog Marco van der Stel. We hebben wel eens kritiek gehad op Marco, maar als het goed gaat moeten we daar ook ronduit voor uitkomen. Marco deed in Leeds een fan-ta-stische race. Hij werd vijftiende, zijn beste WTS ooit. En nu eens niet dankzij zwemmen, maar vooral zijn tweede tri-helft was supergoed. Tokyo is nog een eindje weg, maar als hij deze lijn doorzet: dan zien we deze Marco Polo in 2020 in Japan.

13451111_1142145379140514_226008524_n

Dat geldt ook voor Menno Koolhaas. Een week na zijn daverende landstitel zo maar derde worden in een ETU-Cup wedstrijd. Voor eigen publiek, dat kan vleugels geven. Maar soms verlamt het ook. Maar Menno zit in de juiste flow. De Fransman Tom Richard en de Brit Douglas Roberts gingen net even harder, maar schitterend brons hoor. Revanche op een tegenvallend NK nam Marco Akershoek: in Weert werd ie negende en ook Edo van der Meer – nu zonder tijdstraffen – kijkt terug op een goede ETU-race: negentiende.

13263735_10204753591678839_3255659257596725116_n

Naast Mirjam Weerd ook weer internationale winst voor Yvonne van Vlerken. En daar was onze blonde heldin aan toe. Na zoveel tweede plaatsen won ze nu voor het derde opeenvolgende jaar de halve van Ingolstadt, Duitsland. De tegenstand bleef twintig minuten weg. Winnaar bij de mannen was de Duitser Lukas Strorath.

Dan de zaterdagwedstrijden niet te vergeten. De ‘wilde’ triathlon van Surhuisterveen met René Jaasma en Franciska Schutter als winnaars en Jacob van der Ploeg als zesde en broer Syb (De Kast) als dertiende. Daan Sindelka en Vera Keidel wonnen bij de recreanten. Grappig trouwens die afstanden in het Friese sportdorp: 1-30-9. Een soort 1/6e triathlon. Het Bosbaan verslag hebben we al mee gekregen.

20160611_163907(0)

Wouter Dijkshoorn (2e divisionist bij De Dolfijn) en Willemijn Knot (vorig jaar ook al winnaar in Ijburg) waren van alle 343 deelnemers de snelsten. De winnaar met de mooiste naam viel bij de jeugd: Alex van Buttingha Wichers. Op naar de volgende Amsterdamse Triathlons.

Maar eerst naar het Overijsselse Wierden, voor de kwart van TV Argo. Net als vorig jaar gewonnen door de talentvolle Scott Hentzepeter en de al meer geroutineerde Saskia Bekhuis. In Weert kwamen in de zaterdagseries in totaal 356 atleten uit. De Olympische afstand ging naar Marijn Geurken (juniortopper van weleer) en de Belgische Jocelyne Vervaet. Kijani-Belg Lars Baeyens won wederom de sprint afstand, waar nog een relletje was over het prijzengeld, want junior Hugo Kwaaitaal die tweede werd, kreeg niks. Joyce Caro was royaal de beste op de sprint. De kortste afstand was voor Jelle van Lanen en Shirin van Anrooij won na lange tijd ook weer eens een triathlon. De Ironkids ging naar Toon Lemmens en zoon. Leuk podium zondagochtend bij de 2e Divisie: Daan Gehlen voor Bart Candel en Eimert Venderbosch en bij de vrouwen Saskia Veerman voor Diana (hé, daar is ze weer!) Gorter en Gonny Rosendaal.

13394039_1729170697329533_5370098858949105890_n

De Schlosstriathlon in het Duitse Moritzburg met op de hele afstand de zege naar Thomas Jänsch en Romy Stoltz en een 33e plaats voor – ook een – Holtenaar Peter Bruil. Op de halve winst voor Max Gaumnitz en Manuele Suss en voor Nederland een 16e plaats voor Peggie Wierda en een 50e voor Waldo Duin. De XTerra op de flanken van de Citadel van Namen dan. Vanwege te sterke stroming geen zwemmen daar. Het pechduiveltje sloeg (weer) toe voor Maud Golsteyn en Joost Christiaans. Beiden deden de wedstrijd wel uit: Maud als zesde, Joost in de achterhoede, hij verloor zo’n twaalf minuten bij zijn gedwongen pitstop. Goede prestaties ook voor Riikka Vreeswijk op een negende plaats, blessurevrije Mark Hamersma werd 19e, tri-pionier Patrick Jansen kwam op een 22e en Glenn Wesseling op een 39e positie uit. De dik verdiende overwinning ging naar de Belg Kris Coddens, Beste vrouw was de Tjechische Helena Erbenova.

13436116_1142157805805938_1387999724_n

Zondag was al weer de 34e editie van de halve triathlon van Terheijden. Zoals zo vaak een Belgische aangelegenheid en ook nu won Ramses van Hoofstat uit Hemiksem vóór de kersverse nationaal duathlonkampion Erik-Jan Spijkerman en Roy Lagerburg, vorige week nog beste in zijn stad in het bijprogramma. Beste vrouw was Autilia Stapper uit Westmaas. Rob Musters (vrij van teenpijntjes) en Tessa Zwitser wonnen de kwart, Niels Koole en Channah Brandsema de sprint. Tom Havekes en Rosalien van Elp wonnen de 6e Maasdijk-triathlon in het Oostbrabantse Megen, onderdeel van de marathon aldaar.

13413602_826479720815262_6777557592947761935_n

En ook de Oostermeent triathlon in Huizen kende een prima bezetting met zeges voor de in topvorm verkerende Evert Scheltinga en Marleen Honkoop (allebei twee weken na zege Nieuwkoop). Morgen nog veel meer races. Het lijkt slechts het topje van de ijsberg.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.