Succescoach Sutton; Pescara; Periault kan wel wat; Diederik tweede in Bonn – WTJ 214

Ckwu900UkAAOMBg

MAANDAG – Kan een coach het verschil maken tussen meedraaien in de subtop of de absolute top bereiken? Ik vroeg me dat af bij die geweldige prestatie van Mirjam Weerd. Goed, de concurrentie was misschien niet de wereldtop; maar de scherpe tijd en de overtuiging waarmee Mirjam de Challenge naar zich toetrok, was veelzeggend. Op dat niveau zo terugkeren in de competitie, is toch heel bijzonder. En dan stel je je de vraag hoezeer Brett Sutton daar de hand in heeft gehad. Mirjam traint niet rechtstreeks bij deze kampioenenmaker, maar via Susie Langley. Op de FB-pagina van Sutton stond ‘de oogst’ van zijn pupillen van afgelopen weekend:

1st Ironman 70.3 Staffordshire – Matt Trautman
1st Ironman 70.3 Italy – Nicola Spirig
1st Challenge Denmark – Mirjam Weerd (Coach Susie Langley)
2nd Ironman 70.3 Japan – Kate Bevilaqua (Coach Bella Bayliss)
3rd Ironman Asia Pacific Championship – Sarah Crowley (Coach Cam Watt)
3rd Ironman 70.3 Italy – Carina Brechters
3rd Ironman 70.3 Eagleman – Lauren Capone (Coach Mateo Mercur)

Ck1pr8YWgAA21QQ

Hou dan nog maar eens vol dat de man geen verstand van de sport heeft. De tweede prestatie springt wel in het oog. Net als in de aanloop naar de Spelen van Londen vaart Nicola Spirig haar eigen koers door gewoon een aantal halves te doen, terwijl de rest op topsnelheid door Leeds dendert. De Zwitserse titelverdedigster won de 70.3 Ironman in het Italiaanse Pescara, zoals ze vier jaar terug bijvoorbeeld Antwerpen op haar naam schreef amper een maand voor haar gouden race. Maar ja, toen was Gwen Jorgensen nog niet de Jorgensen, die ze nu is. Wie trouwens ook weer terug in competitie is, is Michelle Dillon. De Britse werd vorige week elfde in Aviles op het WK run-bike-run.

Een Zwitserse dubbelslag in de Italiaanse 70.3 IM trouwens, want Ruedi Wild won ook. Beste van de achttien Nederlanders was de Amsterdamse Arenda Grimberg: 23e totaal en vierde in haar agegroup. Beste bij de mannen was Tjebbe Venema op een 47e plaats, tevens negende M30.

Ck1vwQCVEAAEyL_

Terwijl collega Hans vandaag druk was met de massaal bezochte perspresentatie van het Belgische Olympisch kwartet, melden wij nog dat Sven Strijk veertiende werd op het open Belgisch kampioenschap sprint triathlon in Gullegem. Genoeg over onze Zuiderburen, zij komen toch al niks te kort deze sportzomer…. Hup België.

Dames-ETU-Stadstriathlon-Weert-2016-5-760x507

Deed de vrouwenwedstrijd er niet toe in Weert? Zo kreeg ik vandaag te horen. Tuurlijk wel, maar het was alsof er gisteren een emmer wedstrijden over ons werd uitgestort. De race verliep voor onze Nederlandse vrouwen tot en met het fietsen perfect. Maya Kingma en Kirsten Nuyes schoten er in de tweede wisselzone als de bliksem vandoor. Maar achter hen kwam de Frans-Russische troika op gang. Leonie Periault was de beste van het stel. Toch jammer dat je het hele weekeinde van niemand hoort of maandag terugleest, dat deze Periault de nummer twee van de wereld bij de beloftes is. Als je Europese topatleten in huis hebt, mag je dat ook best etaleren. Met Maya op een negende, Kirsten op een veertiende, Jeanine Kocken op een zestiende en landskampioene Jasmijn van der Burg op een zeventiende plaats deden de Oranjes het over de hele linie niet slecht. De Stadstriathlon zet haar internationale ambities voort richting 2019 het EK. Technisch zijn ze er klaar voor. In de entourage mis ik nog wel hetgeen in Holten  wél aanwezig is.

13394119_1109357259125581_1595136909943906618_n

Uit het bijprogramma van de Oostermeent triathlon, waar wat gemopper over stayeren was, melden we nog de kwart triathlon met winst voor hete Weesper duo Robert van der Hulst en Deborah Schouten. Het was al Weesp wat de klok sloeg, want op de sterk bezette 1/8e afstand ging de zege naar Tim Jacobs voor zijn broer Daan en Machiel Ittmann, die nu het lopen weer aandurfde. En bij de vrouwen zat er drie seconden tussen Astrid de Graaf en Merel Verlinden allebei uit….juist.

13432422_251406548565344_1555461350065752951_n

1/3e triathlons zijn er niet zo veel. Oud Gastel, Aarschot en Bonn. Dat is het wel zo’n beetje. In de voormalige Westduitse hoofdstad was de race zondag, maar het water in de Rijn stond zo hoog dat er niet veilig gezwommen kon worden. Komt nogal eens voor dat het eerste onderdeel gecancelled moet worden. De duathlonwinst ging naar de Duitser Lucas Heerdt met Diederik Scheltinga op een prima tweede plaats op anderhalve minuut. Twee jaar terug hield Diederik nog een kater over aan de wedstrijd toen hij zijn rugzak met daarin autosleutels was kwijtgeraakt en met de trein huiswaarts keerde. Sjoerd Veltman was in het massale veld op een 96e plaats tweede Nederlander. Verena Walter won bij de vrouwen.

Behalve de halve van Yvonne van Vlerken was Ingolstadt ook de plaats voor de tweede Bundesligawedstrijd. Ondanks Leeds en Weert een zeer internationaal gezelschap met de Tjechische Petra Kurikova als snelste op de sprint en Jony Heerink op 18, Pien Keulstra op 23 en Inge Heus op 37 namens hun Duitse clubs. Bij de mannen won de Fransman Anthony Pujades.

13445337_292400064481195_3649431224742092760_n

We zagen het al in Suttons overzicht: Matt Trautman won in ‘raining cats and dogs’ Staffordshire de Britse 70.3 IM. Neerlands hoop was gevestigd op Rahel Bellinga in haar rood-wit-blauwe tricot. Bibberend van de kou stapte Rahel na het fietsen uit, zich sparend voor Klazienaveen. Typisch Nederlands weer, maar toch slechts twee landgenoten die ‘m uitdeden, ergens in de achterhoede.

Morgen laatste restje uitslagen en vooruitblikken op twee woensdagavondwedstrijden: de Flitstriathlon Nijkerk en de triathlon Langedijk. Eigenlijk drie, maar organisator Dennis Looze kreeg voor Zaanstad de vergunningen helaas niet rond.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.