Mo op tv; Christel Muis vierde op hele Bretagne; Nijkerk en Langedijk komen eraan – WTJ 215

13472225_1143207942367591_2074244244_n

DINSDAG – Interview in het Noord-Hollands Dagblad, reportage vanavond in Nieuwsuur: de triatleet, die in ons land de meeste publiciteit genereert is Mohamed Maso. En ik snap dat wel. De tragiek van een Syrische topsporter, die op de vlucht moet uit een verwoest land, zijn Olympische droom in rook ziet opgaan, hier terecht komt, de trainingen weer oppakt, zowaar een triathlon (Heerenveen) wint en dan mogelijk alsnog naar Duitsland moet verhuizen. Daar heeft de media net iets meer belangstelling voor dan een atleet, die  vliegensvlug de drie onderdelen afwerkt maar daar geen smeuïg verhaal bij heeft. Dat had Mo aanvankelijk ook niet, maar de omstandigheden dwingen hem ertoe. Kijken dus rond de klok van 22.45 uur.

Voor het eerst mengt Ironman zich ook in de atletieksport. De World Triathlon Corporation maakte vandaag bekend dat ze de marathon van Singapore overneemt c.q. gaat organiseren onder de IM-vlag dus. Ben benieuwd hoeveel marathons er de komende tijd zullen volgen.

13428595_1147900338606888_8614307026478061827_n

Cairns Ironman gold dit jaar als het Asia-Pacific kampioenschaop. De titels gingen naar Tim Berkel (8.15) en Jodie Swallow (9.06). Voor allebei was het de derde Ironman-zege ooit. Pete Jacobs stond voor het eerst sinds zijn Hawaii-zege in 2012 weer eens op een podium: derde voor eigen publiek. Beste van de drie Nederlanders was Mark Eerenberg op een 123e plaats in 10.18 uur. De halve afstand (70.3 IM dus) was een dag later in Cairns (ooit begonnen als Challenge trouwens) en leverde een winst op voor Jacqueline Henricks (vast Nederlandse voorouders) uit Warwick en voor – hoe toepasselijk – Paul Speed.

Olympiër Joe Maloy en Holly Lawrence pareerden de haaien, klotsende zee, trappen en drukke verkeer in Alcatraz het best. Aan het de victorie op de klassieker: Escape from Alcatraz. Drievoudig wereldkampioen Peter Robertson – ooit winnaar van Nuenen en Holten – werd tiende.

Ruben-Geys-wint-Lommel-2015

Een week eerder scoorde hij als vierde Belg een top tienklassering op het open NK Amsterdam, afgelopen weekend was Ruben Geys heer en meester in de Kallemoeie triathlon van Beernem. Birgit Massagé was beste vrouw.

13453570_1143207925700926_2029958960_n

Ramon van der Wilde en Christel Muis zijn van die triatleten, die steeds opnieuw naar nieuwe, veelal kleinere, hele triathlons op zoek gaat. Zondag belandde het Vlaardinger duo van TVR in Saint Malo voor de allereerste volledige triathlon in Bretagne. De wedstrijd trok meteen 460 deelnemers. Sebastian Baillot bleef als enige binnen de negen uur: 8.56 uur en Ramon werd 39e in 10.09 uur, tevens achttiende master. Elodie Davy was de beste bij de ‘femmes’ in 10.11 uur. Christel behaalde een prima vierde plaats in 11.31 uur.

Veel meer uitslagen treffen we niet meer aan van afgelopen weekeinde. En da’s maar goed ook, want de volgende races staan al op stapel. De Flitstriathlon in Nijkerk is weer terug van een paar keer zaterdag naar de vertrouwde woensdagavond in juni. De tijdritformule van dit evenement is uniek. Elke tien seconden start er een deelnemer. Dat was logisch toen jarenlang in het zwembad Bloemendal gezwommen werd, maar dit jaar stapt ook Nijkerk over op open water: de Arkervaart. Toch moeten de mannen en vrouwen vol gas blijven geven, want op welke positie men ligt in de race? Pas na afloop maakt Han van Nieuwenhuizen dat alles bekend. Wij tippen Koen de Leeuw en Annemiek Veenkamp voor de eindzege. Maar in Nijkerk weet je het nooit.

13453189_1143210842367301_2032764941_o

Zaanstad dus niet, dan maar allemaal naar het niet veel verderop gelegen Langedijk van TV Zwefilo. Viervoudig winnares Talisa van der Fluit is de te kloppen dame. Eline Lute zou het kunnen. Verder verdedigt Erik-Jan Spijkerman zijn zege van vorig jaar, maar moet hij het wel opnemen tegen Peter-Johan Dillo en Emiel van Tongerlo. Morgenavond weten we meer.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.