Mirjam Weerd over haar winst in Challenge Billund

Mijn eerste internationale zege als comeback na Kona 2013.

Foto Roberto Hofman
Foto Roberto Hofman

Wie had dat durven dromen. Toegegeven, ik baalde enorm van de uitgedunde startlijst bij de pro dames. Met drie dames starten is weliswaar gegarandeerd een podium als je finisht, maar erg leuk is het niet voor de wedstrijd. Ik houd wel van een beetje competitie. Daarom zoek ik meestal de grotere wedstrijden op.

Challenge Denemarken ging niet om winnen. Het ging erom weer een eerste hele in mijn iets oudere lijf te krijgen, het ging erom mijn eigen race te racen, het ging erom blessurevrij te zijn. Daar heb ik keihard aan gewerkt het afgelopen jaar. De tijd zegt me genoeg. Een super goed zwemonderdeel, wat me als eerste van het hele gemengde veld uit het water deed komen, zorgde ervoor dat ik met een grote glimlach de eerste 90km tegen de wind in van Herning naar Billund fietste.

Foto Roberto Hofman
Foto Roberto Hofman

Geen idee wat er achter me gebeurde. Was ik ook niet mee bezig. Pas in de twee rondjes van 45 tussen Billund en Grinsved ving ik een glimp op van de andere dames. Ik had een voorsprong. Het lopen van de fiets af ging gelijk goed en ik kon een aardig tempo vasthouden. Geen competitie hebben en toch blijven gaan, dat was het moeilijkste van de race.

Foto Roberto Hofman
Foto Roberto Hofman

En ja, de twee wc stops duurde langer dan noodzakelijk. Ik zat wel even lekker en ik had een flinke voorsprong. Maar daarna raapte ik mezelf toch weer op om stevig door te lopen. Ik wilde ook een goed resultaat afleveren. En dat deed ik. Hiermee heb ik vooral mezelf bewezen dat er meer in zat.

image1
Mirjam en Susie

Wat de rol van Brett Sutton hier in is geweest aangezien ik niet door hem rechtstreeks gecoacht wordt, vroeg trikipedia.nl zich af. Klopt, mijn coach is Susie Langley. Met haar heb ik wekelijks soms dagelijks contact over de trainingen. Tijdens een aantal stages trainde ik mee met de professionele groep atleten onder directe leiding van Brett Sutton. Wat een kwaliteit. Wat een hoog niveau. Geweldig om daar in mee te draaien. Brett Sutton bouwt aan een coachingstal waarbij aangesloten coaches de Trisutto trainingsmethode toepassen. Dit om zijn aanpak voor elk niveau toegankelijk te maken.

Het is simpelweg totaal anders dan wat ik tot nu toe heb gedaan. Wat dat precies is, is makkelijk uit te leggen en ook weer niet. Je moet het eigenlijk ervaren en meemaken. De basis is simpel, de kracht zit hem in de feedback. Elke training is kwaliteit. Er zijn geen loze kilometers. Total body force in het zwemmen voor agegroupers. Triathlon als 1 sport aanpakken en niet als 3 verschillende. Wat je doet in het zwemmen heeft invloed op de volgende twee disciplines etcetera. Verschil in training voor mannen en vrouwen. Praktisch zijn en logisch nadenken. Gevoel boven wetenschap (wat niet betekent dat het elkaar uitsluit!). En mentale weerbaarheid door coaching die geen twijfel toelaat. Wat Brett als coach zo bijzonder maakt is dat hij atleten kan ‘lezen’. Hij probeert dat inzicht ook op zijn coaches over te brengen. En gezien het succes van de atleten die niet door Sutton zelf gecoacht worden, werpt dat zijn vruchten af. Het niveau wat ik in Denemarken heb gehaald, heb ik eerder laten zien.

Nu gaan we dat verder uitbouwen. Een mooie basis is gelegd!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.