Danne derde in Indeland halve; Pleuni slaat toe in Wales; RBR Series Nesselande – WTJ 222

Astrid Stienen. foto Sonja Jaarsveld
Astrid Stienen. foto Sonja Jaarsveld

 

DINSDAG – De wedstrijd, die het meest profiteerde van de geannuleerde Steinder triathlon, was die aan de Blausteinsee in Eschweiler, beter bekend als de Indeland-triathlon. Negende editie van deze halve en waar in voorgaande jaren een handvol Nederlanders mee deed, stonden er nu prompt zestig aan de start. Vrijwel allemaal overgestapt van de Limburgse naar de Duitse wedstrijd. Succesvol waren ‘we’ ook, want Danne Boterenbrood testte zich met het oog op Ironman Maastricht en dat pakte met een derde plaats goed uit. Ze moest de Duitse Astrid Stienen en Mareen Hufe voor laten gaan. Eline Koers en Bernadette Lohmann scoorden met een zesde en negende plaats ook een topklassering. Bij de mannen was de Duitse halve triathlonspecialist Johann Ackermann de beste. Ook hier drie Nederlanders in de top tien: Dave Rost vijfde, Hidde Bekhuis zesde en Jan-Roelff Heerssema negende. De volgende twee Nederlanders waren Koen Overmars (12e) en Sander Berk (13e). Zoals bekend neemt onze beste mannelijke Olympiër en huidige talentencoach deel aan de Ironman Maastricht. “Uiteindelijk dertiende en eerste semi oude-lul.”, twitterde Sander.

13510598_1147074068647645_1508277583_n

We gaan naar Wales. Naar de Titan Brecon, een voor de meesten van ons onbekende triathlon. Pleuni Hooijman had er als UK-resident wel van gehoord en wist een aantal landgenoten over te halen mee te doen aan de race. Op Pleuni’s blogs staat er vanalles over te lezen, hoewel dat meer het randgebeuren betreft dan de race zelf. Het regende kennelijk drie dagen , er staan fantastische trommelaars bij de finish en…o ja…Pleuni wint de pittige halve triathlon met speels gemak, ze wordt veertiende overall. Twintig minuten later arriveert de nummer twee. Oliver Simon is de mannenwinnaar. Dolfijners Peter Lelijveld en Pieter Iedema finishen als SupVet (superveteraan?) vier en vijf. Na de race ging het span line recta naar Londen om het weekend knallend af te sluiten.

13493009_1147074555314263_1779132597_n

Leuk zo’n run-bike-run in Luxemburg, maar laten we niet vergeten dat in eigen land de run-bike-run Nesselande (de Rotterdamse Vinex-wijk) op het laatste moment de weggevallen rbr Stein kon overnomen. TeamUnltd wist vliegensvlug deze wedstrijd op te waarderen, zodat de Run-bike-run Series ook hun derde wedstrijd in het schema konden handhaven. De wedstrijd werd gewonnen door thuisfavoriet Stein Posthuma (TeamUnltd) voor Alexander Picard (Keep-On-Running) en – van alle markten thuis – Maikel Zuijderhoudt (Hof van Twente). Hellas-atlete Jony Heerink was snelste vrouw voor Lesley Smit (TC Twente) en Sophie van der Most (Edo Sports). De inbreng van de vrouwen was in de eindrangschikking van doorslaggevende betekenis: TC Twente won de race voor het thuisteam TeamUnltd en Hellas. In de tussenstand na drie wedstrijden staat TC Twente nu op kop.

13487585_1147074348647617_143955820_n

Dan waren er liefst twee crosstriathlons. In de Broekpolder te Vlaardingen kwamen de ‘dikke banden-specialisten’ tegen elkaar uit. Glenn Wesseling, bezig aan een ijzersterk seizoen zowel op de weg als in het veld, was hier de sterkste man. Hij klopte de Belg Davy Vos en de verrassende Christiaan Solleveld. Machiel Ittmann bleef eindelijk pijnvrij en was snelste master.

13499725_1147074171980968_324249174_o

Vlaardingen kreeg een fameuze vrouwenwinnares: Sanne van Paassen had al aangekondigd zich te zullen wagen op de triathlons. De voormalig veldrijdster (twee keer vierde op WK’s) reed haar laatste cross in januari in Oostmalle. Kort daarna deed ze voor de fun al een zwemloopje en in Vlaardingen toonde ze haar spectaculaire vorderingen op de driekamp. Routiniers Natascha van der Vis en Silvia Brouwer konden hier niet tegenop. De sprintafstand was voor twee goede bekenden van weleer: Ramon Vleerlaag en Marianne Goijert-Hoogerbrugge.

Niet dat het dik gezaaid is met crosstriathlons, maar stomtoevallig was de wedstrijd in Akersloot op dezelfde dag als Vlaardingen. Minder sterk bezet, maar met Jeffrey Monshouwer en Eline Lute-Kuin toch twee prima winnaars.

We sluiten af over de grenzen. In de Challenge Heilbronn bleef het aantal ‘Dutchies’ beperkt tot negen. Andi Boecherer en Laura Philipp prolongeerden hun winst van de eerste editie. Beste Nederlander was….Stef Zwitser op een 53e plaats. We sluiten af met de 70.3 Ironman in het Deense Kromborg. Ook daar een Duitse zege in de vorm van Jens Kappel. Noordhollander Frank van Vugt was op een 32e plaats beste landgenoot. De Zwitserse Melanie Baumann was beste bij de vrouwen. Karlijn van den Burg stapte bij het fietsen af. Kronborg was overigens een ‘agegroup only event’.

Tot slot nog een tweede Nederlandse agegroup-zege in Remich, Luxemburg. Marcel van Thiel (vader van Stephan) was de beste M60er.

Niets meer vergeten nu? Op naar de dag van morgen dan maar. Tridaagse Gastel feestelijk afsluiten bijvoorbeeld.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.