Hollandse invasie in Luxemburg; de para’s; Kitzbühl, Nederlandse wedstrijden – WTJ 220

13428404_10210082057028473_690173949103764118_n

MAANDAG – Waar is de tijd gebleven dat een handjevol Nederlanders zich waagde aan een wedstrijd over de landsgrenzen? Op de tot run-bike-run getransformeerde 70.3 Ironman van Luxemburg waren er drie jaar terug nog 39 deelnemers, vorig jaar 136 en nu deden liefst 271 landgenoten mee. Da’s nooit eerder vertoond in een (70.3) Ironman overigens, zelfs niet in Maastricht. Maar die gaan daar over ruim een maand trouwens weer wel overheen. Je hoort er niet meer bij als je niet minstens een 70.3 Ironman hebt gedaan, zoveel is zeker. Buiten de genoemde prestaties van de profs waren er nog een aantal ereplaatsen bij de agegroupers. Zo won Gieny van Niejenhuis het dames 55-klassement. Stach Aarts werd tweede M30, Mark Wilson tweede M45, Janet van Woudenberg tweede F65, Jan van der Meijs derde M18, Concetta Pichierri derde F40 en Birgitt Ouweneel derde F18.

schipper

We vergaten te melden dat het net als Luxemburg ook in Besançon een run-bike-run werd omdat het water in de rivier de Doubs te hoog stond en te hard stroomde. ’s Werelds beste paratriatleten verzamelden zich voor deze inmiddels paratriathlonklassieker. Geert Schipper bijvoorbeeld deed voor de derde keer mee en won ook voor het derde jaar op rij. Hij vreesde de tegenstanders overigens wel ondanks zijn Europese duatlhontitel. Krige Schabort bijvoorbeeld is niet voor niets wereldkampioen wheelchair en triathlon. Gevaarlijk was de race volgens Geert wel, want op de smalle straatjes kwamen de deelnemers volop auto’s en bussen tegemoet. ITU let daar op.

13472291_552569408264306_1433983351_n

Niet alleen in het Bulgaarse Burgas kwamen sterke junioren tegen elkaar in actie, ook Kitzbühl hield door organisatorische problemen van de oorspronkelijke World Triathlon Series uiteindelijk alleen een ETU-Cup voor junioren over. De speciale formule, die vorig jaar al gehanteerd werd, gold nu voor de juniores. Dus eerst een time-trail en dan de beste dertig in de finale. Finn Timmermans en Stijn Jansen werden op het nippertje uitgeschakeld. Quinty Schoens en Rani Skrabanja gingen wel door en scoorden in die finale degelijke klasseringen: Quinty werd veertiende, Rani achttiende in het door de Amerikaanse Taylor Knibb gewonnen secondenspel.

Overigens goed nieuws voor de technische kant van de sport, want samen met Korea en Ierland heeft ons land van de ITU de officiële status gekregen van Technical Officials Programme (ATOEP). Er zijn nu 13 landen waar dat voor geldt. We zitten dus in de kopgroep.

Dan toch maar naar eigen land, want er waren ook daar genoeg wedstrijden, ondanks het wegvallen van Stein. Trouwens in het Limburgse stadje werd wel voor de Ironkids een run-bike-run gehouden. Alle deelnemertjes werden door- en doornat, maar ze hielden zich fantastisch staande. Echte bikkels, waarvan deze vier namen als sterkste uit de bus kwamen: Sem Schepers en Nouhaila Saadate bij de junioren en Yordan Beusen en Emily Hilven bij de kleineren.

13434873_1750698418522106_4467709761848369880_n

In Overijssel stond de 21e Pouw triathlon te Rijssen op  het programma. Niet zo groot als over twee weken in dezelfde gemeente Holten,  maar toch een vaste waarde op de kalender. Deze zwembadtriathlon werd gewonnen door Martijn Paalman voor de altijd in Nederland startende Duitser Klaus Schluter en Luc Verhamme. Good-old Guido Gosselink was op een vierde plaats beste veteraan. Dochter Annemarie won trouwens de Aquarun in Rijssen evenals Niek Nijman. De damesrace was al weer voor de achtste keer een prooi voor superveterane Brigit Landewe, die steeds sterker lijkt te worden. Sarah-Lynn Reuver en Janine Swaak konden de Boekelose niet bijbenen. Marco Muller en Deborah Wissink wonnen op topsnelheid de sprintafstand.

13510471_1146807138674338_1485231305_n

Op zondag keerde de triathlon van Aalten na jaren afwezigheid weer terug op de kalender. Ook daar een Team4Talent-succes, want Eddy Lamers was een maatje te groot voor de lokale concurrentie. Wintertriatlete Grietje Hoogerkamp-Heeg was de beste vrouw. In het vorige leven van triathlon Aalten ging het om een halve triathlon, nu was dit een kwart. Op de sprint ging deze zege naar de Duitser Sebastian Hoppe en thuisfavoriete Cindy Brussé, beste trio waren Hanke, Jan en Teije van Prooije. Nog zo’n kleine, maar fijne wedstrijd betreft het Zomerspektakel in Nederhorst den Berg. Het podium bij de mannen was een kopie van vorig jaar: 1.Martijn Boot, 2.Tim Jacobs, 3.Ricardo Scholten. En ook de nummers één en twee bij de vrouwen gingen op herhaling: 1.Deborah Schouten, 2.Paula van der Pouw-Kuiper.

13480121_1146796865342032_1691188055_n

De Speedman was natuurlijk wel weer van allure, hoewel het in de ochtenduren hier en daar niet vlekkeloos verliep. De kwart afstand ging in rap tempo naar Devi Wolthuizen, die stadsfavorieten Erik Schröder en Bob Tjaarda ver achter zich liet. De Drentse atlete Janien Lubben heerst in de noordelijke triathlon, ook nu weer. In het winnende trio komen we met zwemster Martine Bruinsma een oude bekende tegen. De Tweede Divisie Noord moest het in een sprint-triathlon betwisten. Matthijs Künzel van Zwefilo uit Langedijk werd winnaar, Nicole Clerx boekte een thuiszege namens Triteam Groningen. Dat het ook in de 2e Divisie hard gaat, getuige de tiende plaats van oud-kampioen Dennis Looze. Groningen is ook meestal het terrein voor het Nederlands Studentenkampioenschap. Rutger Duursma en Charlotte Lenting zijn ’s lands beste knappe koppen in onze sport.

13479883_1146807605340958_855355041_n

Tenslotte het Nationaal Jeugd- en Juniorencircuit, toen de organisatie net even een paar steekjes liet vallen. Hoe dan ook: winst voor Joost Somsen en Joyce Caro bij de juniores en Jelle van Lanen en Romy Spoelder bij de jeugd.

Morgen de crosstriathlons en nog wel een paar nabranders. Intussen is in Oud Gastel de Tridaagse begonnen. De uitslagen daarvan zijn nog steeds niet binnen. Tja, Brabanders hè…

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.