Roth versus Frankfurt; vooruitkijken naar de vele nationale wedstrijden in het weekend WTJ 222

 

WOENSDAG – Leefden ze al op gespannen voet met elkaar, gisteren is de hel losgebarsten. Challenge Roth en Ironman Frankfurt zijn volgend jaar op dezelfde dag. Met deze tweet opende Challenge te aanval:

CljMLhUVAAEx1Kj

2 iconic races, 1 country, 1 day in 2017. Good for #triathlon? No. Good for the athletes? No. Then why Frankfurt?

En daaronder dan een bord met Roth en Frankfurt erop en een bliksemschicht. Het is overigens niet voor het eerst dat deze ‘iconische’ races in hetzelfde weekeinde worden gehouden. In 2012 was dat op 8 juli ook al eens het geval. Dat jaar ontving het van Ironman losgeweekte Roth 2753 deelnemers en telde Frankfurt er inclusief trio’s 2885…. Dus, waar hebben we het over?

01_CoverPilePileTR3.jpg.crdownload-750x400

Het nieuwe bondsblad ligt vrijdag op de deurmat. Verhalen met onder meer Frederik van Lierde, die Hawaii nog een keer wil  winnen, met de sentimental journey van Marco Hoogenraad op Lanzarote, met cabaretier Peter Heerschop aan wie nu langs alle kanten wordt getrokken om meer triathlons te doen en met de race-directors van Rotterdam Rob Barel en Erben Wennemars.

13465981_1041617915893127_9122020411067132938_n

Wennemars was een jaar geleden in Oud Gastel om samen met Maarten van der Weijden en Leontien van Moorsel de teams met gehandicapte kinderen te begeleiden voor het EO-programma ‘Rennen voor Twee’. Drie van de vier teams zijn zaterdag terug in Oud Gastel om nu zonder camera’s mee te doen aan de 32e Verwer & Janssentriathlon. Overigens kan het zijn dat camera’s toch aanwezig zijn, want de vier mannen van het RTL-programma Real Men maken hun debuut op Nederlands grondgebied. Dat programma werd gepresenteerd door Beau van Erven Dorens, die een week later in Holten zijn triathlondebuut gaat maken. Oud Gastel onderscheidt zich verder met de deelname/terugkeer van ‘Mister Triathlon’ Gregor Stam. De founding father ontmoet er oud-wielrenner Rini Wagtmans, die Gregor in de jaren tachtig leerde fietsen en bij wie hij in het West-Brabantse land zijn eerste contract tekende. Het voltallige gemeentebestuur van de gemeente Halderberge doet mee en ook Ingrid van Lubek deed nooit eerder zo dichtbij haar geboortegrond (Roosendaal) een triathlon.

13254436_1385097641515963_8360950423134133936_n

Is de 2e Divisie Zuid te gast in Gastel, de eerste divisionisten trekken naar het hoge noorden: de Powerman triathlon te Stiens. Stefan van der Pal voert de grote groep Friezen aan, waaronder ook Trudy Veenstra en uiteraard zijn ook de gebroeders Jacob en Syb van der Ploeg van de partij. Tiedo Tinga is er ook. In tien jaar tijd is de triathlon van Stiens uitgegroeid tot misschien wel de populairste race in de noordelijke provincies.

 

Nog een divisiewedstrijd, maar dan de 2e Noord wordt gehouden in de Endurance Triathlon van Zeewolde. Soms levert zo’n indeling rare constructies op, want bijvoorbeeld de beste Zeewoldenaar Guido Kwakkel start met zijn team in 2e divisie Zuid en reist hij vanuit de Flevopolder af naar Oud Gastel. Voor het terugbrengen van het woon-werkverkeer geen goede zaak. Overigens komen in Zeewolde ook de specialisten van de sprint bijeen. Dat wil zeggen de masters, zij hebben er hun NK.

Zaterdag gaan dan ook de Run-bike-run series weer verder met alweer de vierde wedstrijd in Ijburg. De wedstrijden zijn een voorbode van de ICAN triathlon Amsterdam van zondag, waarover nog een aparte voorbeschouwing zal komen. ICAN is niet zozeer een race waar de professionals op af komen als wel een breedtesport-evenement. Kijken we naar de elites dan zijn Maikel Zuijderhoudt en Albert Timmers favoriet op de halve en zijn podiumwinnaars van vorig jaar Kathrin Walter en Charlene Ottevaere terug in de stad. Zwemmen in de Amstel en finishen voor het Amtel Hotel, het is al weer een stukje dichterbij hartje Amsterdam als vorig jaar. Tellen we er vervolgens ook nog de klassieke wedstrijdjes in Beesd en de Kersentriathlon in Gendt (met altijd wel een paar Team4Talent atleten) erbij op en we zitten weer aan een overvol weekend sportvertier.

nk

 

Deze week trouwens is het hier al genieten van het NK wielrennen op Goeree Overflakkee. Wij vervelen ons dus niet.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.