Beesd, Zeewolde en Stiens tellen ook mee, evenals het buitenlands spul – WTJ 227

13524112_1152381784783540_1049474109_o

WOENSDAG Tussen grotere wedstrijden ingeklemd is de triathlon van Beesd ook al jaren een vaste waarde. Geen hoogdravende pretenties, gewoon een gezellige wedstrijd in de Betuwe met uiteraard deelname van Kijani-atleten. Zoals de winnaars Peter van Liempt, al eens eerder dichtbij de overwinning. De wedstrijdzwemmer kende een kop-staartzege. Jeroen Leuverink en Bram van der Wal vergezelden hem naar het podium. De masters deden het voortreffelijk bij de vrouwen met winst voor Mieke van de Pol. Rob Gosselink en Heleen van der Meijden (eveneens Kijani) trokken de sprint afstand naar zich toe. Verder was de rode autobezitter de hele dag bezorgd, want het winnende trio voerde de naam Wil De Eigenaar Van De Rode Auto Deze Verplaatsen?

13550985_1152382854783433_1490210196_n

Het duurde even, maar dan zijn er toch wat uitslagen door gesijpeld uit Endurance Zeewolde. Rob Kwaaitaal werd er voor de derde opeenvolgende maal masters kampioen sprint. Dennis Looze was de nummer twee, Cees Colijn drie. Top drie bij de vrouwen: Paula van der Pouw, Lucienne Groenendijk, Cindy Brussé. In de Schuiteman 2e Divisie waren Elsemieke Stokman (Triteam Groningen) voor Chantal Berga (Hellas) en Leonie Verstegen (HPC) de snelste drie. Beste bij de mannen was Matthijs Kunzel (DTC). Op de ‘gewone Olympische afstand’ was de winst voor Rutger Duursma en Andrea Jochems. Guido Kwakkel hoefde toch niet naar Gastel en werd tweede. Niek Heldoorn verpulverde de tegenstanders op de sprint.

13566140_1152382264783492_686604915_n

De 10e Powerbar triathlon Friesland te Stiens verdient ook nog aandacht. Het is een van de grotere wedstrijd in het noorden geworden. De Olympische afstand was voor een onvervalste Fries: Stefan van der Pal was royaal de beste vóór Frysman-winnaar Jeroen Tiebie en snelste loper Jort van Zutphen. Trudy Veenstra had helemaal geen moeite met Marjan Andringa en Sandra Dijk. In de estafette wonnen Run2Day Racers. Voor het eerst was de 1e Divisie in Stiens: Bert van Veen, Kevin Sleegers en Eric van der Linden bezorgden hun teams nuttige punten. Lucie van Genugten, Marion Tuin en Lizette van der Vegt deden in die volgorde hetzelfde. Om het programma nog completer te maken waren ook de 3e Divisionisten uitgenodigd. Winnaar was Maarten van Rijn. De Venderboschen sloegen toe op de sprint met Pim op de eerste en vader Eimert op een vierde plaats met direct achter de oud-kampioen een min of meer generatiegenote Sione Jongstra. Gerrit Dijkstra deed als para-triatleet mee, Syb van der Ploeg stond op drie bij de M50 en de jeugd was ook talrijk vertegenwoordigd Mateo Schouwstra-Atsma, Nynke Tinga, Bas Willems en Joelle de Ruiter trokken aan het langste eind in Stiens. Een recordaantal van 668 triatleten trok naar Friesland of kwam er vandaan.

Over de grenzen dan toch nog. Brasschaat was terug bijvoorbeeld. Stenn Goetstouwers won de Sportoase (sponsor trikipedia.be en .nl) halve van de Parkstad. Jan Blokland was op een vijftiende plaats niet alleen beste Nederlander, hij won ook het H50-klassement. Bij de vrouwen stond er geen maat op Joke Coysman. Dankzij Jef Konings heeft Brasschaat haar halve weer terug en daar waren de zuiderburen blij mee. Blij waren ze ook met de achtste zege van Marino Vanhoenacker op de Ironman Austria. Bink schaarde zich daarmee naast Ronnie Schildknecht in de recordboeken. De Zwitser won eveneens acht keer, maar dan in Zürich. De 8.04 was nu eens niet onder acht uur in Klagenfurt. Viktor Zyemtsev won ook al twee keer, nu werd de Oekrainer tweede met Alessandro Degasperi op drie.

13516578_10209852222448821_1578109732409716907_n

Op de 51e plaats was Roland de Haan net boven de negen uur beste Nederlander. Stefan Overmars werd 61e. Arjen Langbroek stond als vijfde M55 te boek. Mirinda Carfrae ging met 8.41 uur hard, zeer hard. De elfde tijd aller tijden is nu voor de Australische, in Roth ging ze trouwens al eens drie minuten sneller. Op de 138e plaats was Leontien Dekhuyzen onze snelste vrouw.

We komen in Zwitserland terecht bij het EK crosstriathlon te Vallée de Joux, waar Schildknecht trouwens aan mee deed. De Spaanse veelvuldig kampioen Ruben Ruzafa was opnieuw te sterk, de Belg Kris Coddens en de Fransman Brice Daubord mochten het zilver en brons verdelen. Op een 32e plaats was Lars van der Eerden de beste Oranje-man. Joost Christiaans was 48e, Joep Staps 63e. De verwachtingen met Maud Golsteyn waren redelijk hoog gespannen al blijft haar dit seizoen weinig bespaard. Wellicht ontbrak daardoor een stuk zelfvertrouwen: Maud keerde op een elfde plaats terug van het ruige parcours. De Europese titel ging voor het eerst naar de francaise Michelle Flipo, die we onlangs nog in Weert aan het werk zagen. De specialisten Jacqui Slack en Carina Wasle passeerden snelste zwemster Flipo weliswaar op de ATB, maar zij keerde toch terug aan de top. Slack haalde zilver, Myriam Guillot maakte het Franse succes met brons compleet. Bondscoach Johan Neevel kwam ten val, waarmee de Nederlandse medaille-oogst beperkt bleef tot éé bronzen voor Simone Hakenberg, F45. Technisch gedelegeerde Sander Verheuvel mocht de wedstrijd in goede banen leiden. Tevoren had hij z’n handen vol aan het feit dat hier een XTerra en EK-crosstriathlon werden samengevoegd, maar uiteindelijk liep alles op rolletjes.

Het Franse Chateauroux had maar liefst twee EK’s in hetzelfde weekend. De aquathlon-titels gingen naar de EK sprint kampioenen van Europa zijn Vincent Luis en Lucy Hall. En de Nederlanders? Marco van der Stel scoorde in het secondenspel een 17e plaats, Jorik van Egdom gaf niet veel toe op een 24e plaats. En onze jonge talenten Maya Kingma en Kirsten Nuyes werden respectievelijk 19e en 22e. Van Maya werd afgelopen week bekend dat ze de Duitse kampioene Anne Haug de kneepjes van het zwemmen gaat bijbrengen, opdat ze in goede positie uit de Oceaan van Copacabana komt.

13483221_1038650019546095_1239967543800573690_o

Aan andere berichten komen we nauwelijks toe. Maar toch: bovenop de wereldberoemde Muur van Geraardsbergen werd in de aanloop naar de eerste triathlon aldaar in een persconferentie alvast het grote nieuws voor volgend jaar bekend gemaakt. Ook de Belgen gaan deel uitmaken van de Challenge Family. Op 2 juli 2017 krijgt Amsterdam-Almere er een Vlaams broertje bij: te Geraardsbergen uiteraard. Bedoeling is dat triatleten er een memorabele ervaring van krijgen. Dat moet lukken met deze fameuze scherprechter uit onder meer de Ronde van Vlaanderen. Hamvraag is: zou er ook een muur zijn om tegenop te zwemmen?

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.