Vikingen altijd sterk – WTJ 229

Bonnie van Wilgenburg

VRIJDAG – En dan gaan we het weekend in. Een tikkie dikker ingepakt dan vorig jaar toen het verzengend heet was in Europa. Nu is het hopen op een minimum aan hemelwater, zodat we faire wedstrijden krijgen tegen een leuke ambiance. Hebben we ook wel beetje nodig, want er zijn wat meningen gedeeld de afgelopen week over kwaliteit van organisaties. Mijn stelling kennen jullie: de pot verwijt ook hier zo nu en dan de ketel.

Er was trouwens nog een extreme triathlon voor de echte freaks vorige week: de Schotse Celtman. Weer een Noorse winnaar, Vikingen zijn gehard in dit soort duursport: Lasse Finstad. Bij de vrouwenn won de in Utrecht geboren, maar al geruime tijd in Oxford wonende en werkende Bonnie van Wilgenburg. Beste Nederlander bij de mannen was Ben te Beek op een 34e plaats. Hellas-atlete Maaike Gieling wist de tussentijdse limieten te pareren en eindigde aan de finish op grote hoogte op een zestiende plek bij de vrouwen. Indra Bimmel haalde het tot de voorlaatste ‘stempelpost’.

Ook de Wedstrijd In De Kijker bleef nog beetje op de plank liggen: de Ch’Triman Gravelines beoogde meer deelnemers van over de grenzen te trekken en qua Belgen is dat zeker gelukt. Hans van den Buverie en de francaise Emilie Lacourt waren op de volledige afstand de baas, op de halve won de Fransman Antoine Perche en de Vlaamse Inge Roeland. Beste Nederlander was Nick Moerman op een 98e plaats.

Dus toch nog paar uitslagen aangetroffen. Vanaf nu komen er nieuwe bij. Uit triathlon-maf Holten waar alles weer opgebouwd is voor vanavond en zaterdag. De Oekrainer Ivan Ivanov, de Franse Weert-winnaar Tom Richard, de Rus Vladimir Turbayevskyi maar bovenal de Fransen Aurélien Lebrun en Raphael Montoya worden de smaakmakers. Simon Decuyper is altijd sterk in Holten en voor het eerst doet Jack van Stekelenburg mee, the men from Down Under. Ook nu weer in zijn Syrische triathlonpak: Mohamed Masoo. En namens Nederland: Marco Akershoek, Donald Hillebregt, Ynze Keulstra, Jeffrey Reijnders, Jardy van den Heuvel en de Europees duathlonkampioen Jorik van Egdom.

De vrouwenwedstrijd moet het dus voor het eerst sinds 2010 stellen zonder Rachel Klamer. Ze is ook niet in Stockholm, alles staat immers in het teken van Rio. Eventuele Nederlandse successen moeten nu komen van Maya Kingma, Pien Keulstra, Jasmijn van der Burg, Jony Heerink of Brenda Zwarthoed. De kans is groot dat er een Brits-Russische tweestrijd ontstaat. Weinig succesvol op het EK voetbal, maar in Holten in staat om voor spektakel te zorgen. Lucy Hall en Jessica Learmonth hebben al vaker samen het lont aangestoken in een internationale wedstrijd. Abrosimova en Zapatrina vormen het Russische front, maar laten we niet de oogverblindende aanwezigheid van de Oekrainse Yulia Yelistratova vergeten. Zij draagt startnummer 1 , hetgeen veel zegt over haar snelheid. De ETU-Cup gat over de sprintafstand.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.