Nederlanders winnen gewicht in bier op de Muur

ger_21
Lucie Van Genugten aan kop op de Muur (foto: Mario Vanacker)

Zondag was er in Geraardsbergen de allereerste triatlon over de lange afstand, met twee passages over de legendarische Muur, en in de namiddag de vierde manche van de UrbanTriSports 3series over de sprintafstand, dit keer met drie beklimmingen van de Muur. In beide wedstrijd speelden de Nederlanders een hoofdrol, zowel sportief als in het nevenklassement van de snelste klim op de Muur.

Met een gemiddelde stijgingsgraad van 8% en een maximum helling van 20% is de Muur al veel langer bekend onder de wielerliefhebbers. Maar het was de eerste keer dat de mytische klim onderdeel uitmaakte van een triatlon.

De langeafstandstriatlon van Geraardsbergen (1 km zwemmen, 90 km fietsen en 10 km lopen) loste alle verwachtingen in. Met 90 km fietsen op een stevig, heuvelachtig parcours, inclusief twee passages op de Muur, kregen de deelnemers geen gemakkelijke opdracht. Sven Van Luyck toonde zich uiteindelijk de sterkste. Hij was ook degene die de snelste beklimming van de Muur noteerde in 2’06 en won zijn gewicht in Kwaremont bier. Bij de dames was Lucie Van Genugten de snelste.

ger_40
Finish van Lucie Van Genugten (oto: Mario Vanacker)

Bij de vrouwen kregen we in het fietsen een ware battle tussen de Belgische Ines Van Troyen en de Nederlandse Lucie Van Genugten. Ze gaven elkaar geen duimbreed toe in de drie ronden fietsen. Het steekspel op de Muur leverde niet meer dan een paar seconden winst op en dus kwamen beide dames samen toe in de wissel. In de eerste loopronde klampte Van Troyen, net uit haar dubbele examens geneeskunde en tandheelkunde gekomen, nog even aan maar Van Genugten bleek te sterk. Eén keer de kloof gemaakt, kon Lucie vlot uitlopen naar een spetterende zege. De derde plaats ging naar de Nijmeegse Rosalien Van Elp. Met 2’26 was Dorien Zandstra, ploeggenote van Lucie, de snelste op de flanken van de Muur

Sven Van Luyck kwam rond de 16de positie uit het water. “Ik had niet echt een goed richtpunt, maar verloor ook niet te veel tijd,” vertelde Sven. “En tot mijn verbazing reed ik de top-10 al binnen op het einde van de eerste klim. Daarna kon ik verder uitlopen. Dit was een parcours op mijn lijf geschreven. En het geeft me veel vertrouwen richting Alpe d’Huez, waar ik nog wat goed te maken heb,” aldus de 3MD-atleet.

ger_4
Winnaar Sven Van Luyck op de Muur (foto: Mario Vanacker)

De Nederlander Rik Linsen en Simon Van Langenhoven kwamen als eerste uit het water, maar Sven Van Luyck had de twee al te pakken in de eerste ronde van 30 km. Bij de eerste twee beklimmingen van de Muur volgde Tijs Billemon nog redelijk vlot in het spoor van Van Luyck, maar in de slotronde reed Sven overtuigend weg van de tegenstand. Van Luyck won de allereerste triatlon van Geraardsbergen met ruime voorsprong op Laurent Nobels en Tijs Billemon. Ruben De Gendt werd vierde voor een sterke Niels Horsten. Simon Van Langenhove finishte uiteindelijk als zesde en Hidde Bekhuis werd nog eerste Nederlander op de zevende plaats. Ook Jefry Visser deed het uitstekend.

ger_48
Sandra Wassink-Hitzert op weg naar de 4de plaats (foto: Mario Vanacker)

Op de sprintafstand kwam Sara Van de Vel al vroeg aan kop te zitten, samen met Sandra Wassink-Hitzert. Maar na de eerste beklimming van de Muur moest de Nederlandse de jonge Antwerpse laten gaan. Van de Vel liep elke ronde verder uit en wisselde met een mooie voorsprong op de Markt van Geraardsbergen. Alexandra Tondeur, de nummer twee van de Ironman Lanzarote, was opgerukt naar de tweede plaats maar ze kwam in het lopen niet meer dichterbij. “Ik ben met coach Luc Van Lierde aan het toewerken naar de Ironman van Maastricht in de hoop daar de kwalificatie voor Hawaii veilig te stellen, dus ik kwam hier niet helemaal fris aan de start,” aldus Alexandra The Great. Sara Van de Vel pakte één van haar mooiste overwinningen, voor Tondeur en haar ploeggenote Heleen Adams. Wassink-Hitzert werd nog vierde.

ger_58
Een dag na Holten nu winnaar in Geraardsbergen: Tom Suetens (foto: Mario Vanacker)

Bij de mannen kregen we een kopgroep van zeven atleten na de aanloopstrook van de Gavers naar de Markt. Onder impuls van een sterke Tom Suetens konden aanvankelijk Adam Lambrechts en nadien alleen Stenn Goetstouwers, Edo Van der Meer en Alexis Krug nog volgen. Met een voorsprong van ruim een halve minuut kwam Turbo Tom richting wissel. Hij maakte het mooi af in het looponderdeel, voor Alexis Krug. Die doet een goeie zaak in het klassement van de UrbanTriSports 3Series. En hij nam revanche voor zijn nederlaag in Brasschaat vorige week, want hij klopte Goetstouwers voor het zilver. De sterke Nederlander Edo Van der Meer werd knap vierde.

De snelste beklimming kwam op naam van de Nederlander Kevin Gideonse. Hij won zijn gewicht in Kwaremont bier door ruim onder de twee minuten te duiken. Met een tijd van 1’44 op de Muur oogste hij heel wat bewonderende blikken.

Uitslagen

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.