Severin, van Frankfurt naar Almere? – WTJ 230

Severin Frankfurt

ZONDAG – Gaat Youri Severin 31 jaar na dato de tweede Almeerder worden, die de Holland Triathlon op zijn naam schrijft? Je zou het een beetje mogen hopen nu hij zo’n uitstekend debuut gemaakt heeft op de Ironman van Frankfurt. Twaalfde prof, tijd van 8.45 uur, sterk zwem- en loopnummer. We hebben er wel voor minder zien debuteren.

Youri Severin. Het was een beetje het rebelse straatschoffie in zijn jonge jaren. Na een voetkwetsuur gaf hij de pijp aan Maarten om twee jaar later als Nederlands kampioen Olympische afstand terug te keren. Ingelijfd door Team4Talent, waar de lange afstanden de boventoon krijgen. Na een reeks geslaagde halves was Youri eraan toe. En dan is zo’n eerste keer dus knap. Jammer dat Bas Diederen lek reed toen hij zo rond de vierde, vijfde positie fietste.

Het EK werd opnieuw door Duitsers gewonnen: Sebastian Kienle en Katja Konschak. Al was de Australische Melissa Hauschildt net even sterker. Wonderlijk trouwens hoe die Kienle eigenlijk is doorgebroken zonder enig succes op kortere afstanden. Andersom gebeurt ook overigens.

We vatten even het weekeinde samen, komen er de komende dagen uiteraard nog uitgebreid op terug. De serieuze come-back van Alistair Brownlee bijvoorbeeld of de kans dat met Flora Duffy de Bermuda’s Olympisch eremetaal gaan pakken. Tien seconden na Alistair volgde broer Jonathan en op drie kwam de Fransman Pierre le Corre binnen. Na Duffy kwamen Andrea Hewitt en Helen Jenkins binnen. Ook deze Britse is klaar om op de Spelen van Rio nu wél een medaille te pakken. Dat was dus in Stockholm met de World Triathlon Series. Marco van der Stel en Menno Koolhaas finishten als 30e en 33e. Nog even hun persoonlijke reacties afwachten, maar vergeet niet: elke WTS is een wereldkampioenschap op zich. Daar ontbreekt niemand en ze zijn allemaal gebrand op de winst.

Holten WTJ

In Holten waren daardoor misschien minder Olympische deelnemers dan voorgaande jaren. Rachel Klamer bijvoorbeeld ontbrak zelden, maar stuurde wel een videoboodschap vanuit Les Angles in de Pyreneeën, waar ze op hoogtestage is. De blonde Oekraïnse Yulia Yelistratova was wél in Holten, gaat wél naar de Spelen en was ook nog eens de beste op het loopparcours dwars door het Sallandse dorp. Daartoe moest ze er wel de Italiaanse Griorgia Priarone en Russin Valentina Zaprantina uitlopen. Het kwam op de blauwe matten op de Kalfstermansweide aan, waar ze vallend over de finish kwamen. Pechvogels waren hier wel de Britten, want in de laatste kilometer fietsen bij het opdraaien van de Oranjestraat kwamen Lucy Hall en Jessica Learmonth ten val. Als telt niet, maar de race kreeg daardoor toch een andere wending. Hulde voor Jony Heerink, die de achtervolgende groep op de twee Britse meiden goed kon volgen, hulde voor Maya Kingma dankzij een snel loopnummer terug in de top 20. Onze vrouwen: 15.Jony Heerink; 18.Maya Kingma; 35.Pien Keulstra; 37.Brenda Zwarthoed.

De mannen dan. Zo mogelijk nóg spannender, want die stormden met elf man op de finish af nadat in de eerste loopronde Jorik van Egdom al ten val kwam in de afzink naar de Kalfstermansweide, was de finale bloedstollend chaotisch. Simon Decuyper leek hard op weg naar de winst, maar struikelde over het tapijt met de eindstreep in zicht. De Hongaar Tarnai nam over, maar dankzij een slim laatste binnenbochtje ging Raphael Montoya er weer overheen. De slotfase van de 32e triathlon Holten had veel weg van de Grand Prix van Oostenrijk met Max Verstappen. In dat geweld hield Jorik van Egdom zich sensationeel goed staande. Hij hoorde bij de vijf man die zich verdrongen om de zege: Jorik gokte op de buitenbocht, maar moest daardoor te veel meters lopen. We kwamen ogen en oren tekort om dit allemaal te volgen. Pech voor Marco Akershoek en Jeffrey Reijnders die op de flanken van de Holterberg ten val kwamen. De andere Nederlanders kwamen op 38.Donald Hillebregt; 43.Jardy van den Heuvel; 56.Ynze Keulstra terecht.

Meer Holten morgen. Ook over Beau van Erven Dorens en QMusic-deejay Wietze natuurlijk. De halve van Didam kende ook weer een mooie bezetting en na Nieuwkoop en ICAN Amsterdam was het opnieuw Evert Scheltinga, die won. Nu al zijn derde nationale winst op een halve dit jaar. Eddy Lamers en Dave Rost waren ‘best or the rest’. Prachtig debuut voor de Triathliem-atlete Charlotte Lentinga, die routinier Carla van Rooijen en Tessa Zwitser Kortekaas versloeg. En in Noordwijkerhout was een 50-plusser de beste: Franck van Graaf won zondag voor eigen publiek, Marianne Goijers was beste vrouw. Genoeg te genieten ook zondag langs en op de Muur van Geraardsbergen met een toekomstige Challenge-race. Maar ook nu al een geslaagde primeur met Lucie van Genugten, die geschiedenis schrijft als eerste winnares. Tot zover de eerste indrukken. Er volgt nog veel meer.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.