Didam, Vrouwentriathlon, De Hoef en Cuijk met Esther Vergeer (31 Grand Slams!) – WTJ 232

13533060_10208993117878491_305171363667466920_n

DINSDAG – Race tegen de klok, daar lijken de WTJ’s in het hoogseizoen nog het meeste op. Holten is dan wel grotendeels vernoemd, de andere wedstrijden verdienen evengoed aandacht. Didam bijvoorbeeld. Een jaartje ontbreken geeft vaak problemen, zo niet in Didam. Daar stond de organisatie als vanouds. Over de halve hadden we het eerder al. Dave Rost, Jos Broeren, Carla van Rooijen en Mieke van de Pol waren trouwens agegroup-winnaars. De Olympische afstand was een prooi voor de Duitser Klaus Schlüter. Bij de vrouwen was Ingrid Eelkema na lange tijd weer eens succesvol. Op de sprint afstand klopte Jelle van Lanen, de benjamin van het startveld alles en iedereen. Sophie van der Most werd zesde totaal en daarmee zes minuten sneller dan de tweede vrouw. Een ander jonkie – Romy Spoelder – werd keurig vijfde.

fotoosfoto-770x578

Over vrouwen gesproken. Zondag werd een doornatte Vrouwentriathlon aan de Haarrijnse Plas bij Leidse Rijn/Utrecht afgewerkt. Even dreigde hetzelfde scenario als de 1e Divisie Holten namelijk noodweer boven de recreatieplas, maar na de warming konden de 69 (!) vrouwen dan toch te water voor de 1//16e afstand. Een uur later gevolgd door nog eens 110 ladies voor de dubbele afstand. Steeds opnieuw werden de dappere vrouwen geteisterd door slagregens en meer onheil van boven. Toch bleef de sfeer bij ‘de gezelligste triathlons van Nederland’ opperbest. Hedwig Pijnenburg switchte nog naar de kortste afstand en won. Bij de 1/8e kwam Ine Strijker op het nippertje op tijd vanuit het Drentse Ruinen aan om vervolgens vol adrenaline de race naar zich toe te trekken. Fiona Meuffels was tot en met het fietsen de beste, derde werd Belinda Abbing die voor het Vrouwentriathlonteam uitkomt in de Teamcompetities. Terwijl de laatste deelnemer binnenliep, stopte het met regenen en stak de zon op. Nou ja zeg.

De 1/8e afstand in Noordwijkerhout ging naar Leander van Diggelen en Emmy Wateler. Bart van Ruiten en Heleen Plas waren de besten bij de recreanten. Een triathlon houden met de onderdelen los van elkaar, met rustpauzes dus: dat is de De Hoef Sportief. 41 kilometer worden in totaal afgelegd en de overwinningen gingen naar Frans van Heteren en Diana Gorter, veruit de bekendste triatleten in het startveld van vijftig deelnemers.

13537699_10154253742553428_8734588031737564890_n

Noord-Brabant kreeg er zondag eindelijk ook weer een triathlon bij. In het Oostbrabantse Cuijk, niet ver van Nijmegen en daarom ook wereldberoemd als doorgangsplaats van de Vierdaagse, stond voor het eerst een triathlon op het evenementenprogramma als onderdeel van het Cuijks Waterspektakel. Ervaren triatleten als Rob Reuser en Alex van Sleeuwen tekenden voor de organisatie, die behoudens schoonheidsfoutjes een goed verloop kende. Nijmegenaar Luc Verhamme (al een paar keer dichtbij de zege) boekte hier zijn eerste winst voor de Belg Lars Baeyens en Lex Habraken. VZC-atlete Mireille Baart was beste vrouw. 270 atleten op een eerste kwart is niet gek. De sprint ging naar Jurgen Claassen, daags tevoren nog tweede achter Snelle Jelle in Didam. De paratriatleten waren ook prominent aanwezig. Zo werd Geert Schipper derde overall, won het koppel Joleen Hakker en Linda van Vliet de 1/8e temidden van alle valide atletes en kwam Esther Vergeer als 67e binnen op haar allereerste triathlon. De rolstoeltennisster is zevenvoudig winnares op de Paralympics (!) en boekte 39 (!) Grand Slamzeges. Niet voor niets werd Esther vijf keer verkozen tot Parasporter van het jaar. Triathlon krijgt er steeds meer prominenten bij, zoveel is zeker. Mooi trouwens hoe de Cuijkse uitslagenverwerking van iedereen statistieken uitwerkte. Zo liet Esther 36 procent van de deelnemers achter zich, was eerste Woerdense bij een gemiddelde snelheid van 17,9 km/uur en dat bij 24 graden Celsius en 3 Beaufort.

Vanavond gaat het verder met de Nederlandse evenementen in de altijd spectaculaire sprint triathlon van Nieuwe Niedorp. De dertigste editie met uiteraard alle Noord-Hollandse toppers zoals winnares 2015 Talisa van der Fluit, Eric van der Linden en ook met titelverdediger Omar Brons. Weet je wie er ook is? Youri Severin….drie dagen na zijn huzarenstukje c.q. krachtsinspanning in Frankfurt.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.