Goed XTerra-debuut Sanne; Trion scoort in Geraardsbergen; A-typische Nicola – WTJ 233

 

foto frankfurt lopen

WOENSDAG – Terwijl in Nieuwe Niedorp de triatleten onderweg zijn voor hun sprint, komen wij met een nieuwe WTJ-aflevering. Voor het EK Ironman in Frankfurt trokken 42 landgenoten de grens over. Voor Hawaii kwamen er misschien niet zo veel Nederlanders bij. Hans van der Linden is een zekerheidje, Yvonne van Keulen-Jekel werd derde bij de F55 en Robert Loeff tiende bij de M45. Toch geen kleine prestaties, dachten wij zo. Naar verluid hebben beiden geen Slot verdient en daarmee staat de teller van Nederlandse deelnemers op Hawaii vooralsnog op veertien. Komen er in Maastricht natuurlijk nog een stuk of twintig (van de 40) bij…..

30055_128828687127536_157686_n

De XTerra wereld verzamelde zich na het EK in Zwitserland zondag in Xonrupt, de Vogezen voor de Franse XTerra. Opnieuw was de Spanjaar Ruben Ruzafa Cueto te sterk voor de hele meute. Lesley Paterson was ook niet aan haar eerste offroad-zege toe. Joost Christiaans merkte wel dat verhuizen en nog eens verhuizen een sportman niet in de kouwe kleren gaat zitten. Hij stapte uit en zet zijn wedstrijdseizoen op een wat lager pitje. Beste Nederlander was nu ‘golden-oldie’ Marcel Molendijk. In de beroemde allereerste Bosbaan-triathlon van 1981 deed Marcel ook al mee. In Xonrupt eindigde hij op een 85e plaats, Izar van Gool kwam op een 105e plaats binnen. De vrouwen deden het qua klassering veel beter:

13528673_1142700282419360_3516279111423496379_n

Maud Golsteyn klasseerde zich als tiende met een geringe voorsprong op XTerra-debutante Sanne van Paassen, die twaalfde werd. De voormalig veldrijdster heeft na de zege in Vlaardingen de smaak te pakken en gaat meteen internationaal. Riikka Vreeswijk-Kelja – veel meer ervering – mocht zich snelste in haar agegroup noemen en 19e totaal. Maar wat een snelle leerling zeg, die Sanne.

ger_21-768x1156

 

Geraardsbergen leverde de Nederlanders meer op dan alleen de prachtwinst van Lucie van Genugten trouwens. Sven van Luyck was de relatief onbekende winnaar, maar hij vloog wel tegen de Muur op. De Nijmeegse delegatie was goed vertegenwoordigd, want beste bij de mannen was Trion-atleet Hidde Bekhuis op een zevende plaats. Rik Linssen finishte als veertiende en ‘Challenge-Almere’-man Jefry Visser is ook steeds vaker weer wedstrijdatleet: in Geraardsbergen klasseerde de mede-organisator van Almere-Amsterdam zich als 38e. De hele Flevo-organisatie was er trouwens om de Belgische eerste jaars organisatie bij te staan. Snelle vrouwen naast Lucie waren teamgenote Rosalien van Elp op een vierde plaats. Verder Dorien Zandstra op een tiende en Corianna Jonker Buitendijk op een twaalfde plaats.

13612180_1643215785995300_6755761514547758183_n

De sprint in Geraardsbergen was iets sterker bezet met Tom Suetens (zaterdag nog in Holten actief!) en Sara van der Vel als winnaars. De Nederlanders bleven net buiten de top drie: Edo van der Meer en Sandra Wassink-Hitzert kwamen allebei als vierde over de streep. Danielle Riem, de zoveelste Trion-atlete – werd vijfde.

13615325_10153915758684139_7584144977481526281_n

Hadden we nu al gemeld dat de 70.3 Ironman van Haugesund naast Gustav Iden (precies een jaar geleden Holten winnaar ETU Junior Cup) de vrouwenzege naar Nicola Spirig ging? Opnieuw heeft de Zwitserse een a-typische voorbereiding op de Olympische Spelen. Net als in 2012 doet ze in de laatste maanden voor de Olympische race twee halves. Die ze overigens alle vier ook gewonnen heeft. Ik wil niet veel zeggen, maar als Spirig straks in Rio onverhoopt opnieuw goud pakt, zou die aanpak dan niet het beste overgenomen kunnen worden? Dus niet gek opkijken als Rachel Klamer kort voor de Spelen van Tokyo eerst nog even de Frysman wint. Of zeg ik nou iets heel geks?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.