Nieuwe Niedorp, het land van de Stammes; Brons ging niet voor brons; Frysman – WTJ 234

 

DONDERDAG – Op een 98e plaats komen we de beste Stammes tegen. Erik eindigt twaalf plaatsen voor neef René, voor wie het nog altijd een thuiswedstrijd is. Waar gaat dit over? Even uitleggen. De 1/8e triathlon van Nieuwe Niedorp is van oudsher verbonden aan de familie Stammes. Huub, René en Niko begonnen er drie decennia geleden mee op een woensdagavond. De wedstrijd kwam ooit in beeld bij een Veronica-programma, ik weet niet meer waarom. Het is er hoe dan ook altijd feest. Veel publiek, goede sfeer en – omdat Noord-Holland nu eenmaal veel toptriatleten kent – ook altijd een sterke bezetting. Een tic van mij is om, zodra de uitslag daar is, eerst te kijken wie de eerste Stammes is geworden en vervolgens pas naar de winnaars kijkt. Om met Wim de Bie’s typetje Walter Derochebrune te spreken: ‘daar ben ik voor behandeld’

13631418_1267647589919758_3648507629988232636_n

Was Holten nog het duel tussen de Mullers, Nieuwe Niedorp zag een ander prachtig broederduel namelijk dat van de broertjes Brons. Omar, die achter zijn naam al zag staan ‘winnaar 2015’, kreeg het niet cadeau in de broedertwist. Milan had vanwege een knieblessure weliswaar twee weken niet gelopen, maar was op de fiets sterker dan Omar. In het laatste stuk wisselde Milan eerder dan zijn broer, die bij het lopen snel terugkwam. Zoals dat dan gaat, nam de titelverdediger zijn broer op sleeptouw om uit de greep van het ‘echte brons’ te blijven. Omar pakte zijn vierde Nieuwe Niedorp-zege op rij, Milan werd tweede en Eric van der Linden maakte het prachtpodium met brons compleet. Ben wel benieuwd wat De Adelaar van Schagen eind deze maand in de Limburgse heuvels laat zien trouwens.

13557764_1186284394763957_5175017004905003831_n

Boeiend duel ook bij de vrouwen waar tweevoudig winnares Talisa van der Fluit haar meerdere moest erkennen in DTC-teamgenote Eline Lute-Kuin. Het scheelde maar 13 seconden en die kleine marge had Eline opgebouwd bij zwemmen en fietsen. Gekke afstanden trouwens: 600 zwemmen, 22 fietsen en 5 lopen. Mooi dat Talisa en Eline zaterdag nog samen in het winnende team in Holten zaten en nu knokten voor elke seconde. Lucienne Groenendijk generatiegenote van Eric van der Linden pakte ook de derde plaats. NN is ook altijd een reünie-wedstrijd en dat bleek met Chris Brands, Peter-Johan Dillo, Michael Krijnen en Eva Janssen opnieuw. Hoewel ingeschreven was Youri Severin wel zo wijs om deze beker aan zijn neus voorbij te laten gaan.  De Snelle Jongens bij de mannen en Sunpower (met Laura Hak) bij de vrouwen waren de beste trio’s op dit mooie woensdagavondje.

Logo-weg

Het weekend gaan we morgen iets uitgebreider voorbeschouwen. In Nederland genieten we van de triathlons in Utrecht en Hardenberg en natuurlijk de Frysman. Tja en als je de slogan van die hele triathlon leest, kun je eigen niet verder tikken. Komt ie:

FRYSMAN: MOAIER WURDT IN TRIATHLON NET!

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.