Frysman-special; Wouter gaat er voor; In memoriam; Utrecht 2.0 WTJ (235)

13615006_1039551892801111_4663415641473538802_n

VRIJDAG – In het hoogseizoen worden de voorbeschouwingen wel steeds korter. Voor de Frysman maken we toch even een uitzondering. Zodra de foto’s voorbijkomen van woeste zuidwestenwinden een stormachtig IJsselmeer en ruige Friezen die een finishboog aan het opbouwen zijn, dan begint het toch de kriebelen. Ik hou wel van zo’n eigenzinnige organisatie, die gewoon een hele triathlon neerzet buiten de bond om. Met alle respect voor de NTB overigens, anders krijg ik daar weer de wind van voren.

De 64 deelnemers aan de Frysman krijgen de wind zeker van voren. De winnaar van de première, Jeroen Tiebie, is er opnieuw bij. Sterker nog: zijn financieel adviesbureau is spontaan sponsor geworden van de Frysman. De inwoner uit Callantsoog vernam dat de organisatie hier en daar nog wat te kort kwam en schoot te hulp. En niet om straks een forse prijzenpot mee naar huis te nemen, daar draait het op deze wedstrijd al helemaal niet om. Jeroen doet overigens twee heles in een maand. Eerder was hij op de Challenge Venetië al vooraan in de uitslagen te vinden.

13643979_1157906434231075_1685707190_n

Kansrijk zijn verder Daniel Nagel, Ramon van der Wilde, Paul Nieuwenhuizen en Stefan van der Pal. Christel Muis en Natascha Binnenwijzend strijden om eerste Fryswoman te worden. Bijzonder is de deelname van de broers Jacob en Syb van der Ploeg. De eerste was in de jaren negentig groots als triatleet, de tweede is een laatbloeier. Maar ja, Syb had dan ook eerst een mooie zangcarrière opgebouwd om pas de laatste jaren als serieus triatleet door het leven te gaan. Het is nog maar de vraag of Jacob zijn broer voor zal blijven op de Rea Klif.

Dat de Frysman de zomerse variant op de Elfstedentocht kan worden, blijkt uit de aanwezigheid morgenvroeg van Henk Angenent, de meest recente winnaar van de tocht der tochten in 1997. Hij geeft niet alleen het startein, hij zal de 64 dappere helden wegsturen met een inspirerende speech en ook daarna nog enige tijd te gast zijn bij de tweede Frysman in Gaasterland.

13537560_1159766424076153_2096537044632945913_n

Ironman Maastricht nadert ook. Ik maakte me even zorgen over de deelname van Wouter Duinisveld, dit jaar in een trio-team, maar hij stelt ons allen vandaag gerust. Na een winter vol medische problemen en een fantastische vakantie met het gezin in Amerika, is Wouter al weer een maand volop aan het trainen. ‘Het lijkt er nu definitief op dat de lichamelijke negatieve spiraal is doorbroken: mijn conditie schiet omhoog en ik heb weer zin om te trainen.’ Wij hebben zin om jou aan het werk te zien Wouter. Op 24 juli eerst samen met maatje Roy Lindelauf in Rotterdam. Roy heeft eveneens een donorhart. Zijn wens gaat in vervulling. En dan in Maastricht samen met de andere ‘Donorman-Ironman’ Elmar Sprink en Casper Becker. Met hun deelname komt orgaandonatie weer volop onder de aandacht en het is schitterend dat Ironman Maastricht het thema adopteert. Na het Limburgse avontuur gaat Wouter de Mont Ventoux beklimmen en komt de Cape Epic in beeld. Acht dagen mountainbiken door Zuid-Afrika. Wow! Als iemand zijn dromen na weet te jagen, is het Wouter wel.

Als geen ander beseft deze kanjer overigens de dunne scheidslijn tussen leven en dood. We leven vluchtig, staan veel te kort stil bij aangrijpende gebeurtenissen of tragische overlijdens. Ik wil er uit de afgelopen maand juni toch twee noemen.

13624718_1157906380897747_1195303080_n.png

Patricia van Doorn, jarenlang office-manager van de Stichting Holland Triathlon en steun en toeverlaat van echtgenoot/triatleet Dick en

13644104_1157906814231037_1799532848_n

Henk de Groot, vader van toptriatleet Richard en niet alleen groot triathlon- maar ook Feyenoord-supporters zijn ons de afgelopen tijd ontvallen. Moge zij de eeuwige rust vinden. Nabestaanden wensen wij, van de redactie, uiteraard heel veel sterkte toe.

13618006_1157907194230999_49623588_n
Charles Helsper

Een overgang naar de zaterdag te houden triathlon van Utrecht is te maken. Het evenement is namelijk verbonden aan een goed doel: Tri-2-Connect Cancer Care Challenge. Het initiatief komt van Hellas-triatleet Charles Helsper, werkzaam bij het UMC waar hij onderzoek doet naar kanker vanuit de huisartsgeneeskunde. De rol van de huisarts wordt in de optiek van Charles’ team steeds belangrijker. Een mooi streven om voor dat onderzoek zoveel mogelijk geld in te zamelen. Utrecht heeft een 3e disiviewedstrijd, maar houdt het bij 560 deelnemers. Vorig jaar kreeg de organisatie enkele dompers te verwerken met betrekking tot de zwemwaterkwaliteit en het fietsparcours, reden om het dit jaar op een andere locatie te proberen. De Strijkviertelplas is bij de Hellas-atleten wel bekend, daar kan ook een veilige fietsronde van 10 kilometer worden uitgezet. Bij de finish kan publiek en triatleet in de relaxmodus met zitzakken langs de kant.

13620203_1196005477110764_1302072188238899646_n

Er zijn vier Nederlandse triatleten op ITU-nivo actief in Tiszaujvaros, Hongarije: Marco Akershoek, Donald Hillebregt, Stijn Jansen en Youri Keulen. En naast de Frysman zijn er ook de Altriman, de Stoneman en de Toughman. In België trekken we naar Oudenaarde of Vilvoorde.

Vanavond, vrijdag was trouwens een nieuwe Zeeuwse triathlon, namelijk de CIOS/Koole Sport triathlon van Goes. En aan de vooravond van de eerste Dion triathlon te Hardenberg is vanavond al een zwemloop. Meer daarover op zondag. Nog wel meenemen dat Brabant er naast Cuijk vorige week nog een wedstrijd bijkreeg namelijk Het Groene Woud-evenement te Oirschot. Rene Vosters en Claudia Striekwold waren de twee sterke winnaars. Arie Nimberg en Kirsten Verkooijen wonnen de 1/8e afstand.

Natuurlijk genieten we naast onze eigen sporten momenteel volop van het EK atletiek in eigen land. Zondag is de halve marathon toch ook wel een dingetje met onder meer voormalig triatleten Matt Bond en Jessica Dreskau-Peterson en ex-duatletes Ruth van der Meijden en Laura Hrebec.

That’s all for this week folks! See you on Sunday.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.