Ruige Frysman; degelijk Utrecht; Wilhelminadorp en Vlaanderen – WTJ 237

Cm7hSs3XYAAGVw8

 

ZONDAG – De Frysman doet denken aan de Ijslandse voetballers. Ruw, ongepolijst, maar o zo mooi. Dat Stefan van der Pal wint is goed voor de Friese triathlonsport. ‘Ik bin in Frysman’, kon hij als eerste na 9.21.36 roepen. De man uit Ljouwerd verdiende de zege ten volle na vorig jaar te zijn uitgestapt. Een kwartier later was Daniel Nagel voor de tweede keer tweede en Ramon van der Wilde (specialist in kleinere hele triathlons) maakte het podium compleet. Ramon was tevens de laatste die onder de tien uur dook. Stefan verbeterde het parcoursrecord, maar daar zag het na het zwemmen in het woeste IJsselmeer nog alleszins niet naar uit. De Rode Klif is legendarisch om de Slag bij Warns, waardoor Friesland nog tientallen jaren zelfstandig bleef. Die zeeslag leken de deelnemers aan de Frysman ook te moeten voeren.

Cm7nlchXYAAf9GN.jpg large

Jeroen Tiebie moet het gemerkt hebben. Twee heles binnen een maand. Toch werd de titelverdediger (en sponsor van de Frysman) fraai vierde net boven de tien uur. Daarna was het de beurt aan Jacob van der Ploeg, die na jaren weer eens een hele deed en een knappe prestatie leverde. Vergeet niet dat Jacob in de jaren negentig op het EK in Jumme nog eens vierde werd in 8.14 uur. Broer Syb debuteerde zaterdag op de hele met een prachtige achttiende plaats in 11.11 uur, precies een uur na zijn broer. Syb is voor de niet-muziekkenners de zanger van De Kast. De band scoorde een enorme hit met het Friestalige nummer In nije dei (een nieuwe dag). Of Syb in navolging van de Frysman snel mee zal doen in bijvoorbeeld de Challenge Almere valt nog te bezien. Toen een paar jaar terug bekend werd dat niet Thialf, maar Almere een nieuwe schaatscomplex zou krijgen, maakte hij het lied ‘Almere Kolere’. Uiteindelijk is die hele touwtrekkerij op een fiasco uitgedraaid met daarin ook nog een rol voor oud-Stichting Holland Triathlon directeur Folkert Buiter. But that’s a different story.

13662569_1159227634098955_1087984210_o

De wedstrijd van de frouen dan. In de voorbeschouwing domweg over het hoofd gezien, maar Geke Venema was er wel degelijk. Op 48-jarige leeftijd een hele winnen, is trouwens ook tamelijk zeldzaam. De triatlete uit Easterlittens deed het en liet de veel jongere Christel Muis (mooi dubbelpodium toch weer met Ramon) en Natascha Binnewijzend royaal achter zich.

De heroïsche verhalen stapelen zich overigens snel op bij de Frysman, want na de barre versie vorig jaar, bleef het ook nu niet droog in toch een van die zeldzaam zomerse weekeinden in ons land. Tja, en waaien dat doet het daar altijd.

Een stuk vriendelijker weer in Utrecht, waar de triatleten niet verder hoefden te gaan dan de sprint afstand. Wielrenner Leo Gödde uit Zwijndrecht won de open race. De Göddes vormden in de vorig eeuw met Peter en Lucien al een sterk wielergeslacht. Leo maakt nu een geslaagde overstap naar de triathlons. Koen Hijman en Andy Koolmees werden met name bij het fietsen zoek gereden. Heleen van Keulen had geen moeite met haar tegenstandsters.

CnALlTpWcAA9njL CnAKtNhWcAAlBJa

Bekender waren wellicht de deelnemers aan de 3e Divisie. Verdeeld over de serie Noord en Zuid. In de Noordelijke teamcompetitie won Ricardo Scholten van Trivana Weesp voor het TV De Schieter-duo Machiel Ittmann en Jan Stehouwer. Van de Zuidelijke triatleten was Stefan de Laat van TLV De Langstraat te sterk voor Michiel van Bellen (Hoekse Waard) en Robert van der Toorn (TV Rijnmond). Van de trio’s won het Velofit Factory Team.

De Dion triathlon van Hardenberg is vanwege het hoge water in de Vecht uitgesteld tot 27 augustus. Zwemmen in de Vecht is nu onverantwoord. Daar waar eerder de zwemclinics onder leiding van Mark Oude Bennink gewoon doorgang vonden, nam nu ook een Nederlandse organisatie vanwege de hoge waterstand een besluit tot uitstel.

13645361_1064651726961447_4836189487035369012_n

De CIOS-triathlon van Wilhelminadorp ging vrijdagavond wel gewoon door. Remy Vasseur, dit jaar geplaagd door veel blessureleed, kon eindelijk weer eens starten en trok de race naar zich toe. Een halve minuut later kwam Niels Koole en weer een halve minuut verder Dennis Florussen over de meet van de hernieuwde triathlon: de eerste Zeeuwse sinds Vlissingen enkele jaren terug het loodje legde. Als elfde liep Shirin van Anrooij binnen, meteen eerste bij de vrouwen. Niels zag zijn vrouw Chantal ook zilver halen en de Rillandse Nikita van den Ouden scoorde brons. Welkom terug Zeeland in de triathlonsport.

13606465_1098129923611842_8412455900912172820_n

Van  de Belgische wedstrijden hebben we al wat meegekregen. In Vilvoorde waren Menno Koolhaas (2e) en Edo van der Meer (9e) goed voor een top tien klassering in de T3-Series. De wedstrijd wed gewonnen door Olympiër Jelle Geens. Bij de vrouwen ging Katrien Verstuyft met de eer strijken. Quinty Schoens was beste Nederlandse op een zestiende plaats. In de Triathlon Vlaanderen te Oudenaarde stonden Marleen Honkoop en Ilona Eversdijk links en rechts van winnares Joke Coysman op het ereschavotje. De winst bij de mannen ging naar Europees Powerman-kampioen Kenneth Vandendriessche.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.