Tiende jubileumuitgave Plus Fischer Triathlon Klazienaveen

2016-triathlon-klazienaveen

Wie aan Drenthe en triathlon denkt, komt al gauw bij de loop, fiets en schaatscombinatie terecht. Maar inmiddels is de Asser wintertriathlon helaas ter ziele, en groeit de zomerse variant in Klazienaveen nog ieder jaar. De tiende jubileumuitgave staat voor komende zondag 17 juli op stapel en heel wat nationale toppers hebben daar hun piek van het seizoen liggen.

Is het NK Olympische afstand voorbehouden voor de snelle boys en girls, is het NK lange afstand voor de mannen en vrouwen van de lange adem, het Nederlands kampioenschap halve triathlon is de vaak machtig mooie confrontatie tussen beiden. Straks meer over het ijzersterke deelnemersveld op deze magnifieke nationale titelstrijd over 1900 meter zwemmen, 90 kilometer fietsen en een halve marathon lopen.

Eerst even naar de datum kijken. Vroeger dan ooit vindt het spektakel in het kanaaldorp plaats. Dat heeft enerzijds met de NTB-kalender te maken, anderzijds ook met de beschikbaarheid aan vrijwilligers. In vakantieperiodes is dat net even lastiger dan een ‘los weekend’.

De triathlon mag dan tien jaar bestaan. De passie voor duursport ontstond in de vroegere veenkolonie bij het honderdjarig bestaan van Klazienaveen. Bij die gelegenheid werd voor het eerst een marathon georganiseerd beter bekend onder de naam Drenthe Loopfestijn. Het evenement is uitgegroeid tot bijna 1500 deelnemers.

kidsrun-kindertriathlon-klazienaveen

De triathlon doet daar inmiddels al niet meer voor onder. Klein begonnen met een Olympische afstand wedstrijd, breidde het programma zich gestaag uit. In het vierde jaar kwamen de sprint-afstanden erbij, een jaar later was de eerste kindertriathlon een feit en in 2013 kreeg de Stichting Triathlon Klazienaveen het NK voor masters toegewezen. Iedereen herinnert zich vast nog de finishfoto van een jubelende winnaar Rob Barel alsof het zijn allereerste triathlonzege betrof. Dat jaar won trouwens Rahel Bellinga bij de vrouwen het NK.

Een jaar later maakt de organisatie de overstap naar een eerste halve triathlon en glorieerden Stefan van der Pal en plaatselijk favoriete Renate Post, die alle edities meedeed. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was, werd op dezelfde dag ook nog het NK masters gehouden met nu Richard de Groot en opnieuw Rahel Bellinga als kampioenen. Het deelnemersveld groeide inmiddels richting 800.

13221604_1029503103752409_4023058513469039483_n

Vorig jaar een zinderend NK met prachtpodia: Martijn Dekker, Evert Scheltinga en Edo van der Meer en bij de vrouwen Rahel Bellinga (die het hele jaar al haar rood-wit-blauwe trui met trots draagt), Sandra Wassink en Sarissa de Vries. Bob Tjaarda en de op een triathlon debuterende Miriam van Reijen wonnen de Olympische afstand-wedstrijd.

data.620xC2472x1391+0+0.620x349

Alleen al voor de speciale gezichtscrème, die de deelnemers gratis en voor niks krijgen door te zwemmen in het Van Echtenskanaal (watertemperatuur nu 20 graden) zou je mee doen in deze bijzondere triathlon. De rest van de dag is zoenen er niet meer bij of het moeten deelnemers onderling zijn. Gezwommen wordt in een rechte lijn, de deelnemers worden per bus naar de start gebracht. Het 22 kilometer lange fietsparcours ligt ten noorden van het dorp in het tuinbouwgebied en het beroemde Veenpark. Lopen doen de atleten door het gezellige en altijd drukbevolkte centrum van Klazienaveen inclusief lus door het dorpsbos.

Om 8.45 uur is de start van de Witte Olifant Jeugdtriathlon, vernoemd naar het bekende dinercafé. Daarna volgen om 9.30 uur de Witte Olifant Kindertriathlon, om 11 uur het NK Plus Fischer voor mannen, vijf minuten later gevolgd door de vrouwen en weer vijf minuten later de 50-plussers. De FID sprint triathlon en de Sportlandgoed Olympische afstand triathlon komen rond het middaguur in actie.

evert
foto Martin Knegt

 

 

En dan de favorieten. Het zit de titelverdedigers dit jaar niet mee. Rahel Bellinga vroeg halverwege het seizoen via Facebook om een goede manueel therapeut. Ze stapte in de Ironman van Wales uit en hoopt zondag dat er eindelijk licht is aan het eind van de tunnel. Die tunnel is voor Martijn Dekker nog wat langer geworden, want privé is 2016 een hoogtepunt (Martijn trouwde in het voorjaar), sportief gezien lijkt het een verloren jaar: blessures houden hem van deelname af. Er komt dus een nieuwe kampioen. Dat kon Evert Scheltinga wel eens worden, die tot dusverre alle halves in ons land wist te winnen. Maar hij krijgt het niet cadeau want teamgenoten Youri Severin, Mark Oude Bennink en broer Diederik zijn  er, de gebroeders Strijk (Sven en Erik-Simon), de gebroeders Brons (Omar en Milan), Edo van der Meer, Bart Candel, Stefan Overmars, Jan Roelff Heerssema en Thijs Koelen. Een week na zijn Frysman-zege komt Stefan van der Pal en het rijtje routiniers is indrukwekkend: Chris Brands, Floris-Jan Koole, Dave Rost en Marcel Gierman. To mention a few.

13263746_270248890029646_2680884689298245118_n

Het vrouwenveld mag er ook wezen. Rahel kan zich opmaken voor een harde strijd met – voor dit NK – nieuwkomer Danne Boterenbrood als de te kloppen dame. Sandra Wassink, Sarissa de Vries, Tineke van den Berg, Miriam van Reijen, Cora Vlot en thuisfavoriete Renate Post maken de wedstrijd op voorhand al zeer boeiend. En dan is er altijd nog wel een gevaarlijke outsider.

klazienaveen1
foto Martin Knegt

Naast de topatleten zijn er genoeg andere kanjers met allen hun eigen verhaal. Mooi voorbeeld is de 47-jarige Martin Kwint die de halve triathlon doet voor het goede doel: de Stichting Energy4Kids, een stichting die zich inzet voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Zijn inspiratie vond hij bij de kindertriathlon van Klazienaveen van vorig jaar toen een aantal kinderen met een beperking meededen.

De ambities van de organisatie met ervaren triatleet Thomas van de Wal aan het hoofd reiken ook de komende jaren nog ver. Mogelijk dat Thomas, die trouwens naast organiseren ook druk is met het ombouwen van zijn tuin en trainen voor de Ironman Maastricht, zondag na afloop van de wedstrijd al een tipje van de sluier weet op te lichten.

Maak dat u er bij bent: zondag 17 juli in het bruisende Klazienaveen, dat door de provincie al twee maal is uitgeroepen tot  ‘Olympisch dorp’!

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.