Pokémon is overal; Paralympiërs zijn overal; Hamburg is te doen, maar Roth ook. En 010. – WTJ 240

13702374_1160935253928193_974971455_o

WOENSDAG – Ook al gek geworden van Pokémon Go. Dacht je toch na jaren eindelijk van die Japanse beestjes af te zijn, keren de Pikachu’s of hoe die krengen ook mogen heten weer helemaal terug in de virtual reality. Ik zie het zondag al gebeuren tijdens de niet-inhaalstrook langs het Nationale Veenpark. Want bij topattracties zitten die rare snuiters natuurlijk het meest. Doet me denken aan de prismabril waar onder meer Martin Breedijk mee rond reed. Hoofd omhoog en je was meteen gedesoriënteerd.

CnLafbFW8AANWRY

Het mag ook voor je ogen duizelen als je dezer dagen door Rotterdam loopt. Die stad ademt de komende weken triathlon. Eerst zaterdag en zondag dik duizend deelnemers over vele series op de Perskindol Triathlon 010 en een week later dan dat grootse festijn onder ITU-vlag het wereldkampioenschap paratriathlon. Dinsdag werd door topfavoriet Jetze Plat en Esther Vergeer de vlag gehesen van de ITU Triathlon Championships Rotterdam. De vlaggenparade is naast de Esasmusbrug. De Maasstad zal de komende dagen weten dat het een groot internationaal evenement in huis heeft: overal banieren, vlaggen, joekels van posters. Niemand kan meer om het weekend van 23 en 24 juli heen. Hoopt Jetze op een wereldtitel, Esther vind het na haar debuut in Cuijk in de open serie een fantastische sport, waarin ze niet per se zo hoeft uit te blinken als in rolstoeltennis. Maar ach, je weet maar nooit. Ruim 100 paratriatleten uit 37 landen hebben zich voor dit allereerste aparte WK paratriathlon aangemeld. In totaal zijn er tien titels in de verschillende klassen te vergeven. De drie Nederlandse paratriatleten voor Rio (Jetze Plat, Geert Schipper en Joleen Hakker) zijn uiteraard ook kansrijk voor eremetaal in eigen land. Daags na het onthullen van de vlaggen, was Jetze Plat al weer volop in de picture (en in NL-avondkledij) namelijk bij de presentatie van de Paralympische ploeg. In de filmpjes komt hij volop voorbij, temeer omdat hij zowel aan het handbiken als de triathlon meedoet.

CnQk-RJWYAAU-Ab

De Olympische valide ploeg werd ook gepresenteerd – grootste team ooit met 241 mannen/vrouwen. De enige triatlete kon er helaas niet bij zijn, want toen Jetze, Geert en Joleen in het Kurhaus van Scheveningen bijeen waren om door Toine van Peperstraten te worden voorgesteld, zat Rachel Klamer hoog in de lucht om voor de eerste keer per vliegtuig in Hamburg te arriveren.

 

De World Triathlon Series in de Duitse stad vormen voor vrijwel alle Olympische deelnemers een laatste test voor Rio (races 18 en 20 augustus). Rachel vloog vanuit ski-oord Les Angles nabij Andorra naar Duitsland. Daar hoopt ze met een goede klassering richting top tien in de ranking te komen. Marco van der Stel doet bij de mannen mee. Hij wil zijn vijftiende plaats in Leeds bevestigen. Op zondag is dan het immer spectaculaire WK relay met voor Nederland aanwezig Menno Koolhaas, Marco Akershoek, Maya Kingma en Kirsten Nuyes. Het kan zijn dat Rachel en Marco er een dubbel weekend van maken, maar dat wordt pas na de WTS-races van zaterdag bekend gemaakt. Hoe dan ook de wereldtop is compleet bijeen.

Yvonne_Per

En dan te bedenken dat er datzelfde weekeinde nog eens 3400 (!) triatleten zich storten op de Challenge Roth, da’s ook Duitsland! Zeker, de deelname van zowel Jan Frodeno als Daniela Ryf liegt er niet om, maar wij kijken toch vooral uit naar ‘onze’ Yvonne van Vlerken, die zich al het hele jaar verheugd op een weersziens met Roth, daar waar ze ooit het wereldrecord aan diggelen sportte. Trouwens dat doet de Challenge-organisatie ook. Zij dichten Vonsy grote kansen toe om geschiedenis te schrijven en als eerste vrouw de Challenge voor de vierde keer op haar naam te schrijven. Maar goed: er zijn genoeg kapers op de kust. Voor de Challenge Family is het de 15e keer Roth, daarmee is die traditie langer dan Ironman Roth in de beginjaren. In totaal 42 Nederlanders waaronder naast Yvonne als profs Mirjam Weerd, Carla van Rooijen, Thomas Naasz en Tjardo Visser. Maar ook sterke agegroupers als Jan Blokland, Peter-Johan Dillo, Nina Bakker en Guido Kwakkel. Zij allen gaan voor die ware triomftocht door Roth.

Ironman zet er de race in Bolton UK tegenover, maar daar zijn maar vijf Nederlandse triatleten aan de start. Logisch, want het NK Klazienaveen is er ook nog en daar maakten we deze week al een speciale voorbeschouwing van. Dat doen we overigens met alle Wedstrijden In De Kijker (WIDK). Wilt u als organisatie ook die extra aandacht, mail ons en u krijgt inzage in tarieven en mogelijkheden. Tot dusverre krijgen we zeer goede geluiden te horen over de grote respons op deze wedstrijden.

13332717_1073342659412987_4170078032779755219_n

De Perskindol triathlon 010 van Rotterdam maakt het rijtje compleet. Na Amsterdam en Amsterdam is Rotterdam de derde wedstrijd in de Lotto Eredivisie-competitie. Je zou haast denken dat alleen de grote steden in aanmerking komen. Alles concentreert zich bij deze pas tweede uitgave rond de roeibaan Willem-Alexander. Thuisfavoriet Triteam Rotterdam verdedigt de koppositie en dat doet bij de dames het team van Ferro Mosae. Om die reden maakt Sarissa de Vries er – net als vorig jaar overigens – een dubbelweekend van: zaterdag Rotterdam, zondag NK Klazienaveen. Vorig jaar was het de combinatie met Veenendaal en haalde ze twee keer brons in één weekend. Sarissa heeft in haar team geen gezelschap van landskampioene Danne Boterenbrood, die in Klazienaveen start. Bijzondere deelnemers in het team van ZSC Oceanus: niet alleen Mohamad Maso, maar ook paratriatleet Sjaak van den Berg doet een week voor het WK mee in de Eredivisie. Hier en daar ontbreken wat grote namen, maar toch krijgt Rotterdam het neusje van de zalm in de races van 15.30 uur (vrouwen) en 16.45 uur (mannen). Ervoor en erna komen zoveel series nog in de roeibaan te liggen dat zelfs op zondag nog een boordevol programma te wachten staat.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.