Sterke Smit en gevallen Posthuma in Gray

In Gray kwamen donderdag een aantal Nederlanders aan de start van de Grand Prix duathlon. Vaak gebeurt het niet dat een duatlon op een doordeweekse dag gepland staat, maar de datum van 14 juli verklaart veel. Op deze “quatorze juillet” vieren de Fransen hun nationale feestdag. In Gray was dat het ideale moment voor de 4de manche van het Franse Grand Prix duatlon circuit. Stein Posthuma bij de mannen en Lesley Smit bij de vrouwen behoorden tot de uitblinkers.

Bij de mannen kregen we een superspannende wedstrijd. In de eerste run kwam er namelijk een erg grote kopgroep tot stand. Onder andere de Belg Petralia probeerde in het fietsen het verschil te maken, maar hij nam 16 atleten mee in zijn zog. Daarbij ook Stein Posthuma. Die kwam echter ten val toen hij over de gevallen Russell heen denderde. Stein reed het gat nog dicht naar de kopgroep, maar verbruikte daarbij veel energie.

De laatste run moest voor de beslissing zorgen. En daarin lag het tempo erg hoog. Wereldtopper Benoit Nicolas haalde het in 54’12 met vijf seconden voorsprong op Theo Pean. Vervolgens stortten ze zich met vier bijna gelijktijdig over de finish.

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

 

De jump van Maxime Bargettot was net iets beter gepland dan die van Angelo Vandecasteele. De Fransman pakte de derde plaats. Angelo werd vierde en verzekerde daarmee de dagwinst van Gonfreville die vier atleten in de top vijf posteerden. Stein Posthuma werd 18de maar zorgde zo wel mee voor een zilveren plak voor zijn team Evreux.

Gray 2016 M

Bij de vrouwen had Lesley Smit er wel zin in. Ze had een goede eerste run en ging er samen met drie andere koploopsters vandoor. 

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

Toen Georgina Schwiening en Cecile Lejenne er vandoor gingen, werd Lesley slachtoffer van de ploegentactiek van Issy. Haar metgezel Lucie Picard had namelijk een ploeggenote mee vooraan en werkte niet echt mee zodat de andere achtervolgsters terugkwamen. Lesley had nog wel een goeie tweede run in de benen en liep naar de vierde plaats. Daarmee zorgde ze voor een tweede plaats voor Metz in de teamranking achter winnaars Issy.

Gray F 2016

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.