Quatorze Juillet: Arme Javier; never a dull moment with Froome; Lesley vierde in Gray – WTJ 241

CnV175kWYAEveXF

DONDERDAG – Je hebt zo van die dagen, dan is de inkt van het ene bericht nog niet opgedroogd of het volgende komt al weer binnen. Vandaag was zo’n dag. Nauwelijks bekomen van het toch wel schokkende nieuws dat vijfvoudig wereldkampioen Javier Gomez Noya moet afzeggen voor de Olympische Spelen, volgt de complete chaos op de flanken van de Mont Ventoux. Taferelen zoals wij ze nog wel kennen op de Solarer Berg aanstaande zondag weer in Roth en – jawel – de beginjaren in Stein op het Muurtje van Elsloo bijvoorbeeld. Maar zo’n heksenketel als vanmiddag met duatleet Christopher Froome in de hoofdrol? Nee, dat kenden ze noch in het Tour-circus, noch in de triathlonsport.

13689744_1161814373840281_1484633482_n

Terug naar Gomez. Zo’n Olympiade oftewel periode van vier jaar is toch een bijzondere cyclus, waarin veel gebeurt. Kijk naar de triatleten. Alistair Brownlee, na het goud in zijn Londen vooral een aaneenschakeling van kleine en grotere blessures. En zie: met nog een dikke maand tot Rio te gaan, steekt de Brit plots weer in bloedvorm, getuige zijn WTS-zege in Stockholm. Omgekeerd: Javier Gomez, geen moment is de Spanjaard de voorbije vier jaar uit beeld geweest. Won WTS-races, zorgde dat zijn landgenoten Mario Mola en Fernanda Alarza zich aan hem optrokken en pakte en passant ook al wat 70.3 Ironmans mee. De lichte kwetsuur afgelopen winter was geen reden tot bezorgdheid. Hoe anders is dat nu zijn elleboog in de kreukels ligt en Javier – Holtenwinnaar 2009 en dus Europees kampioen – nu zijn trip naar Rio de Janeiro kan afblazen. Topsport is hard.

13734723_1161815233840195_1485109727_n

Internet ontplofte met reacties via social media. De meesten hebben jullie kunnen lezen, eentje wilde ik je niet onthouden. Rachel en Richard vernamen het nieuws in Hamburg, waar ze zich voorbereiden op de laatste WTS-race voor de Spelen. Rachel vertelt: “We hadden het er laatst onderling over wie we de Olympische titel zouden gunnen als we zelf niet konden winnen. Bij de mannen kwamen we allebei uit op niemand anders dan Javier. Het Olympisch goud zou zijn carrière compleet maken.”

Dat tegelijkertijd de kansen voor Richard stijgen, vertelt het duo er nu nog even niet bij. De Spanjaarden zullen er alles aan doen om toch in de prijzen te vallen  en kansen daartoe hebben ze zeker. Laten we toch hopen dat het bij deze laatste afmelding blijft, hoewel? Als er meer vrouwen afvallen, kan Maaike Caelers misschien alsnog mee. Al heb ik het idee dat Maaike vooral even haar aandacht verlegd op andere zaken dan triathlon. Gelijk heeft ze.

Korte aflevering verder, want het politieke jaar liep vanavond af in de provincie waar ik over schrijf. Dan ben je aan het eind van zo’n avond eigenlijk wel klaar met tikken. Ik probeer via de Avondetappe wat meer van de Tour tot me te nemen op deze toch wel zeer memorabele Quatorze Juillet.

13714526_1161815450506840_114982308_n

Die nationale feestdag was bovendien voor de organisatoren van de GP Duathlon te Gray reden om hun wedstrijd vandaag te houden. Het pakte goed uit met een topveld en ook Nederlandse deelname, zoals in een eerder verslag al viel op te maken. Lesley Smit werd vierde en met haar team Issy tweede en daardoor bleef de ploeg aan kop in het GP-klassement. In de tweede run rukte ze nog op van de zevende naar de vierde plaats. Eind vorig jaar was ze in Frankrijk ook al eens vierde, een evenaring van haar beste prestastie in dat land. Bij het fietsen was een steile klim, waar het publiek gedisciplineerd aan de kant bleef staan. Stein Posthuma pakte een prima achttiende plaats en zijn team Evreux pakte eveneens de tweede plaats. Individueel waren Benoit Nicolas en Georgina Schwienig de beste. Ann Schoot Uiterkamp eindigde op een 31e plaats.

Er gebeurt veel in de steden waar de grote evenementen plaats vinden. Banners in Rotterdam en vandaag kreeg Eijsden de eer om de eerste vlaggen van Ironman Maastricht-Limburg op te hangen. Het wordt een zinderende triathlonzomer, sterker nog: dat is het !

En toen was die memorabele Quatorze Juillet bijna ten einde en toen keken we naar beelden van de Promenade des Anglais, de beroemde boulevard die we al jaren kennen van de triathlon c.q. Ironman. Ik doe er maar het zwijgen toe…..

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.