Rachel Klamer schrijft geschiedenis in Hamburg

Klamer 2de Hamburg

We zijn op een goeie maand van de olympische triatlon in Rio en Nederland mag meer dan ooit beginnen dromen over olympisch eremetaal. Rachel Klamer schreef zaterdag namelijk geschiedenis door in de, op de Grand Final na, grootste WTS-wedstrijd van de wereld tweede te worden. In Hamburg had Rachel de perfecte race en ze streed zelfs lang met haar trainingsmaatje Katie Zaferes voor de overwinning. Zij waren de enige twee van de kopgroep die uit de klauwen bleven van wereldkampioene Gwen Jorgensen.

Klamer was in Hamburg, te midden duizenden supporters, één van de meest actieve atletes in een kopgroep van zeven. Rachel nam een groot deel van het kopwerk voor zich en had nadien nog een schitterend loopnummer in de benen. Eerst liep ze schouder aan schouder met Zaferes, maar in de slotronde moest ze een klein gaatje laten op de Amerikaanse. Ze bleef echter op twintig meter hangen en kon in de slotfase nog versnellen. Maar ook Zaferes schakelde een versnelling hoger om Gwen Jorgensen af te houden. De wereldkampioene kon de twee niet meer terugpakken en dus kon Klamer op een handvol seconden van Zaferes uitgebreid haar zilver vieren.

“Dit had ik niet verwacht,” zei ze achteraf. “Ik had het er nog met Richard over dat ik graag een keer naar dat podium zou lopen, maar vanochtend had ik nooit gedacht dat het hier zou lukken. Ik denk dat de combinatie van niet te veel wedstrijden en goede trainingen vandaag het verschil heeft gemaakt,” aldus Klamer.

Actieve Van Der Stel

Voor vriend Richard werd het een zaterdag in mineur. Hij kreeg een tien seconden penalty omdat hij niet alle materiaal in zijn box dropte bij de wissel. Mario Mola en de heroptredende Richard Murray gingen er meteen vandoor na de wissel van de 25-koppige leidersgroep. Daarbij ook een tijdens het fietsen actieve Marco Van Der Stel. Door een 10 seconden penalty voor Murray greep Mola redelijk makkelijk de overwinning. Murray werd alsnog tweede, net zoals zijn vriendin Rachel Klamer eerder bij de dames deed. Maar dan volgde de ontgoocheling voor de Zuid-Afrikaan. Hij werd gediskwalificeerd voor “unsportsmanlike misconduct” of onfair gedrag…

De Spanjaard Alarza leek nog naar de derde plaats te spurten, maar de Australiër Jacob Birthwistle werd alsnog als derde geklasseerd. Beiden schuiven een plaats op. Birthwistle is dus tweede, Alarza derde. De Belg Marten Van Riel liep de ziel uit zijn lijf en pakt een schitterende zesde plaats, twee plaatsen beter dan zijn vorige bestprestatie in de WTS. Marco Van der Stel knokte zich in een supersnelle loopfinale (14’17! voor Mola) naar een verdienstelijke 40ste plaats.

Hamburg WTS F 2016

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.