Eerst een korte samenvatting van het weekeinde – WTJ 243

 

ZONDAG – Soms moet je niet creatief, maar slim zijn en voor de makkelijkste weg kiezen. En dan is het na een lang sportweekend ondoenlijk om nog eens alle zaken op schrift de revue te laten passeren. Dat lossen we op met het ouderwetse knip- en plakwerk. Vanavond, maandag, wel weer een ‘beschouwende’ aflevering, maar nu de belangrijkste zaken van het weekeinde even in samenvatting.

13781746_1775817379303296_1978827799380334251_n

Met een tweede plaats in de laatste World Triathlon Series in Hamburg heeft triatlete Rachel Klamer vandaag haar kandidatuur op Olympisch eremetaal gesteld. Met nog precies een maand voor de Olympische race in Rio, is Klamer een van de 241 Nederlandse atleten waar serieus rekening mee gehouden moet gaan worden. Zaterdag schreef ze geschiedenis door in de wedstrijd in de Duitse stad een ijzersterke tweede plaats op te eisen. Lange tijd streed ze met trainingsmaatje Katie Zaferes voor de overwinning. “Ik ben dolgelukkig, onbeschrijfelijk.” aldus de 25 jarige Beuningse. “Ik heb de laatste jaren veel progressie geboekt en vanmorgen sprak ik met mijn vriend Richard over het feit dat ik ooit het podium van een World Triathlon Series zal bereieken. Zelf dacht ik binnen nu en een jaar, maar beslist nog niet vandaag. Bij het zwemmen, waar ik een beetje angst voor had, voelde ik al dat ik in een goede positie terecht kwam en daarna werkten we perfect samen bij het fietsen. Het lopen ging fenomenaal.” Terugkijkend wist Klamer: dit was zo’n dag! Klamer en Zaferes bleven als enige uit de kopgroep van zeven vrouwen uit de greep van wereldkampioene Gwen Jorgensen. De Amerikaanse begon zoals altijd bij het lopen aan het opslokken van de meeste tegenstanders, maar dit keer bleven haar landgenote en de Nederlandse buiten schot. Klamer zei dat ze door selectief haar wedstrijden uit te kiezen in combinatie met goede trainingen en hoogtestage in de Pyreneeen, het verschil heeft kunnen maken. Het was de derde keer dat een Nederlandse triatlete in de World Triathlon Series het podium bereikte. Eerder lukte dat Maaike Caelers in de na-Olympische wedstrijden van 2010 in Stockholm en Yokohama.

160716-hamburg-elite-web-msj-058

Eigenlijk was het dubbelfeest, want haar Zuidafrikaanse vriend Richard Murray eindigde aanvankelijk ook tweede, maar werd gediskwalificeerd omdat hij bij het wisselen niet al zijn materiaal in de daarvoor bedoelde box stopte. De wedstrijd werd gewonnen door de Spanjaard Mario Mola, die zijn zege opdroeg aan zijn landgenoot en wereldkampioen Javier Gomez. Gomez moet de Spelen missen vanwege een elleboogbreuk. Marco van der Stel was steeds goed vooraan te vinden. Fietste in de 25-koppige leidersgroep en vervulde daarbij een actieve rol. Na een supersnel looponderdeel trof Van der Stel zich op een veertigste plaats. De triatleet uit Capelle aan de Ijssel richt zijn pijlen op de Spelen in Tokyo 2020.

Aan de Koning Willem-Alexander roeibaan bij Rotterdam was vanmiddag de derde wedstrijd in de Lotto Eredivisie. Triteam Rotterdam was er bij de mannen alles aan gelegen de wedstrijd naar zich toe te trekken. Dat lukte aardig met drie man bij de eerste vijf. Omdat echter de beste vier klasseringen tellen en de vierde man van het Rotterdamse team 24e werd, was het toch Squadra Eindhoven wat de winst pakte. Individueel ging de zege naar Jorik van Egdom, die als achtste uit het water kwam, maar snel naar voren fietste en het lopend afmaakte. Achter hem volgden zijn Duitse teamgenoot Jan Stratmann en vervolgens vier Belgen. Bij de vrouwen was Mirjam Weerd een klasse apart. De Amersfoortse – uitkomend voor TTW Weesp – was op de sprint triathlon een dikke minuut sneller dan de zeer getalenteerde Rani Skrabanja van Ferro Mosae. Inge Heus van Kijani maakte het podium compleet en mocht tevens met haar team op het hoogste ereschavot staan. Het Betuwse team klopte verrassend het altijd sterke Hellas uit Utrecht, waarvan dit keer niemand bij de beste drie eindigde.  De teams moesten hier en daar improviseren, omdat een aantal triatleten zondag mee doet aan het NK halve triathlon in Klazienaveen of aan het WK relay in Hamburg.

CnmCxxrWAAQpDRv

In Klazienaveen zijn Mark Oude Bennink en Sarissa de Vries vandaag landskampioen halve triathlon geworden. De Oldenzaler klopte bij het lopen zijn teamgenoot Evert Scheltinga, die lange tijd aan de leiding lag na zwemmen en fietsen. Op de halve marathon bleek dat de Gelderlander toch te veel energie had gegeven op de eerste twee nummers. In de tweede fase van het lopen kwam Oude Bennink hem vlotjes voorbij. Broer Diederik Scheltinga bood enige troost door het brons op te eisen. Daarachter kwamen opnieuw twee broers over de finish: Sven Strijk – lange tijd in tweede positie – en Erik-Simon Strijk, die zich richt op de Ironman Maastricht over twee weken. Het was de eerste zege voor Mark Oude Bennink op dit NK, Evert Scheltinga werd vorig jaar in extremis geklopt door teamgenoot Martijn Dekker, nu was het opnieuw een man uit eigen gelederen. Bij de vrouwen leidde Sarissa de Vries van kop tot staart. De Maastrichtse had aanvankelijk concurrentie van Danne Boterenbrood, maar zij stapte uit. Uiteindelijk kwamen Tineke van den Berg en Andrea Jochems naar voren om de resterende ereplaatsen te behalen.

13692840_10154333901393610_7218552053868673701_o

In Roth ging de wereldbesttijd van Andreas Raelert eraan. Ironman-winnaar en oud-Olympisch kampioen Jan Frodeno kwam tot een fabelachtige 7.35.39, waarmee de snelste tijd op een hele met zes minuten werd aangescherpt. Joe Skipper en Nils Frommhold waren de andere sub-acht uurders. Beste Nederlander was Thomas Naasz op een sterke veertiende positie. Bij de vrouwen ook een toptijd voor wereldkampioene Daniela Ryf, die al na 8.22.04 uur klaar was, de tweede besttijd ooit. Yvonne van Vlerken verlengde haar abonnement op podiumplaatsen met een derde plaats en voor de twaalfde keer een tijd onder de negen uur: 8.49.35 uur. Ook Carla van Rooijen, Nina Bakker (wereldbesttijd dames 50?) en Saskia Veerman doken onder de tien uur.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.