Nog één keer Klazienaveen, nog één keer Roth – WTJ 246

13735496_1165288143492904_1788347529_n

DINSDAG – Klazienaveen was dan misschien voor de tweede keer op rij niet lief voor Evert Scheltinga, toch verliet ook hij het Drentse veendorp zondag met een smile. Zoals eigenlijk iedereen dat doet. De noordelijke provincie hebben er in tien jaar een echte triathlon-klassieker bij gekregen. De ambiance doet mij denken aan de triathlon van Oldeberkoop in de jaren negentig. Ook daar ontzaglijk veel publiek, zwemmen in het bruine water van een beek, waar we – nooit meer meegemaakt – vanuit een helikopter verslag deden. Ik geloof niet dat er iets van te verstaan was, maar dat terzijde. Verder een grote feesttent langs het finishterrein in het dorp en na afloop artiesten als Maywood en Peter Koelewijn. Helaas is het Friese evenement ter ziele.

De organisatie van Thomas van der Wal is na een NK Masters en twee NK’s halve klaar voor de volgende stap. Klazienaveen mikt op internationaal en heeft haar bidbook al klaar. Op de dag dat de Challenge Family bijeen was in Roth, werden in de Drentse veengebieden de ambities  voor de komende jaren onthuld. En dat is opname van de halve triathlon in het Challenge-circuit. Naast Almere-Amsterdam komt er dan Challenge Emmen en wel op 16 juli 2017: We are triathlon! Dat is dan een week na Roth overigens, dus de hele wereldtop kan een week later samenkomen in het Land van Bartje.

T4T Klazienaveen

Nog even naar de wedstrijd. Mark Oude Bennink heeft geen broer nodig om sterk te zijn. Scheltinga, Strijk en Brons: ze waren allen met twee vertegenwoordigd. Maar ze moesten het afleggen tegen de Oldenzaler, die zijn kandidatuur stelde voor IM Maastricht. Evert deed een ouderwetse swim-bike-die en broerlief Diederik redde de familie-eer weer met brons. Zo bleef Sven Strijk alsnog met lege handen al deed hij veel beter dan vorig jaar en gaat broer Erik-Simon met een gerust hart in zijn Limburg van start.

13695117_888080201295928_1581671933_n.png

Mooiste finish – naast het team Noah Bretthouwer – was die van Chris Brands met Steff Overmars de laatste meters als een soort Superman op zijn rug. Mark Muller vloog daar weer tussendoor en het Canyon Fusion-duo Bart Candel en Edo van der Meer maakte het tiental compleet vóór de eerste buitenlander: Klaus Schluter. Dat zal volgend jaar wel anders zijn. Ook Sarissa de Vries lijkt klaar om de tweede plaats vorig jaar om te zetten in een Ironman-zege. Ze was superieur aan de uitvallende Danne Boterenbrood, maar ook aan Tineke van de Berg en de verrassende ‘kapitein’ Andrea Jochems, met stralend doch bruin gezicht op het podium. De hogere masters-klassen deden beter dan de prille veertigers. Zo haalde Rahel Bellinga haar zevende titel op, terwijl ze vierde werd en mocht Cora Vlot zich voor de twaalfde (!) keer als landskampioene laten huldigen op plaats vijf. Voor Liane van Egmond bleef het goud D40 bewaard. Haar vriend en TC Alphen-clubgenoot Pascal Valentijn greep de titel bij de H40.  Door ondergetekende is het duo al tot ‘tsaar en tsarina van Ter Aar’ gebombardeerd.

20160717_175449_resized

Voor de tweede keer op rij won Chris Brands de titel, Edwin Ophof en Aart van Wijk waren al aan hun derde toe. Net als Roelof de Rooy trouwens, die na eerder H60 en H65 nu zowaar de H75-categorie invulde en ook won. Een unieke gebeurtenis in de geschiedenis van de NTB. Patrick Melis ging van zilver naar goud. De Olympische afstand was een makkelijke prooi voor Dirk Wijnalda, die zich spaarde voor het EK in Polen en voor lokale heldin Janien Lubben. De sprint ging naar Stefan Oostland en wederom Suzanne Hospers en voor de jeugdgroepen stonden Bas Willems, Joelle de Ruiter, Sylvain Koole, Iris Bredewoldt, Lauran Koole, Robin van der Meide, Stef Eggink, Florence Koole, Stan Klement en Isis Demarteau op het feestelijke podium. In het geval van de Kooles valt de appel niet ver van de boom: Floris-Jan en Edith Gerards zijn hun ouders. Wie trouwens verstek moest laten gaan op het NK was Nike-man Niels Esmeijer, die met vrienden/collega’s een Tour-etappe reed en daarbij eerst tegen een muurtje en vervolgens tien meter het ravijn in duikelde. Inmiddels is Niels thuis, wij wensen hem een spoedig herstel toe.

13769389_10155038606144278_8986770915426077775_n

De aflevering is al bijna vol en we hadden Challenge Roth nog te goed. JAN FRODENO in kapitalen. Hij zwemt de 168e tijd ooit (45.22), fietst de zesde tijd (4.08.07) en loopt de zestiende tijd (2.39.18) en dat resulteert in een nieuwe wereldbesttijd van 7.35.39 uur. De snelste looptijd kwam van de nummer twee de Brit Joe Skipper en zo nog vier plaatsen opschoof. Nils Frommhold bleef ook onder de acht uur, waarmee het rijtje mannen onder die magische grens op 58 komt. Thomas Naasz is nog lang niet afgeschreven getuige zijn buitengewone 14e plaats in 8.39.12 uur. Guido Kwakkel was op een 39e plaats de laatste sub-9 uur man. Jan Blokland zat er net boven 9.02.16 (ook één van de snellere M50-tijden, plus de volle winst). Tjardo Visser 49e, Peter-Johan Dillo 65e  en tevens achtste M45 presteerden eveneens uitstekend. Hans Bader was zevende M50, Mark Stobbelaar vijfde M55 en ook de op vier na laatst eindigende Leendert Jan van Wijnen werd na 16 uur in de heksenketel van het stadion onthaald.

 

Bij de dames liet Daniela Ryf (we zullen de komende weken veel van haar horen) de derde besttijd ooit noteren: 8.22.04. Met vier sub-negen uur dames komt dat aantal precies op een gros: 144.

13659181_10205057044664974_8094116423597232101_n

Daarbij elf keer Yvonne van Vlerken (nu 8.49.35) een absoluut record. Dat ook Carla van Rooijen op een 18e plaats, Nina Bakker op een 19e en winst D50 en een wereldbesttijd! Dat zijn er met Hans van der Linden eerder in Frankfurt dus al twee dit jaar.

13775788_1059956350757235_187380043953452139_n

Dat ook Kijani-atlete Saskia Veerman (derde D35) onder de tien uur dook was verrassend. In  totaal 35 Nederlanders werden opgenomen in de Challenge Family. Bijna 300.000 (!) toeschouwers waren hiervan getuige: Wünderbar!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.