Wereldkampioene start in Maastricht

Daniela Ryf winnares in Roth (foto: Ingo Kutsche)
Daniela Ryf winnares in Roth (foto: Ingo Kutsche)

Jawel, u leest het goed… Daniela Ryf, wereldkampioene Ironman, komt naar Nederland. Het organisatieteam van de Ironman Maastricht bevestigde ons dat de Zwitserse zich ingeschreven heeft voor de tweede editie van de Nederlandse volledige triathlon. Daniela won dit weekend nog de Challenge Roth na een indrukwekkende prestatie. Opvallend is dat ze een week voor Maastricht ook in haar thuisland aan de start staat.

De Triple Crown winnares hoeft zich als wereldkampioene niet te kwalificeren voor Hawaii, maar ze moet minstens één volledige Ironman vervolledigen om in oktober in Kona aan de start te kunnen komen. Na haar 8u22’04 in Roth lijkt het ons haalbaar om twee weken later ook top te zijn in Maastricht. Groot is echter de verbazing nu blijkt dat ze volgende weekend eerst nog aantreedt in de Ironman van Zurich. Het is ons niet duidelijk of ze voor Maastricht heeft gekozen als extra back-up optie mocht het in Zurich misgaan, maar met haar huidige vorm is ze sowieso dé topfavoriete voor de winst op zondag 31 juli in Limburg.

3 Nederlandse vrouwen

Sarissa De Vries op het podium van het NK in Klazienaveen (foto: Arjan Schilder)
Sarissa De Vries op het podium van het NK in Klazienaveen (foto: Arjan Schilder)

Sarissa De Vries, Danne Boterenbrood en Tineke Van Den Berg weten dus meteen met wie ze het meeste rekening moeten houden. Alexandra Tondeur is een stevige concurrente. De Belgische werd tweede dit jaar in de Ironman Lanzarote. Mary Beth Ellis is ook een atlete om rekening mee te houden. Op de startlijst staat nu nog Tine Deckers. De winnares van Ironman Nice heeft na haar tweede plaats in de IM UK voldoende punten verzameld voor kwalificatie en laat Maastricht links liggen. Ze komt volgende week aan de start van de allereerste Challenge Iceland.

Zwaardere concurrentie voor Bas

Bij de mannen is titelverdediger Bas Diederen nog steeds de grote favoriet. Hij moet wel uitkijken voor een paar internationale toppers. Zo heeft ook Kyril Kotsegarov zich aangemeld. De Est won dit weekend nog de Ironman UK in Bolton. Markus Fachbach en Mike Schifferle zijn evenmin te onderschatten. Wij kijken ook vol verwachting uit naar Mark Oude Bennink, de kersverse Nederlandse kampioen halve triatlon. Samen met hem komen ook nog de broers Milan en Omar Brons aan de start, net zoals Erik-Simon Strijk. Bij de profs is België hofleverancier in de Ironman die deels ook over Belgische grondgebied gaat. Op de Hallembay en in Bilzen kunnen de Belgische supporters uitkijken naar Wouter Monchy, Lucky Berlage, Michael Louys, Rob Bobbaers, Diego Van Looy, Olivier Esser en hardrijder Michael Van Cleven.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.