Para’s en meer Rotterdam; Nisraman en Ijslandse Challenge; Ryf wat doe je? – WTJ 248

 

DONDERDAG – Van de zestig paratriatleten, die op 10 of 11 september mee doen aan de allereerste triathlon op de Paralympics van Rio zijn er de komende dagen 44 in Nederland. In Rotterdam om precies te zijn. Anders dus dan de valide atleten sparen zij zich niet. Moet gezegd dat de Paralympics wel drie weken later zijn en dat de organisatie in Rotterdam zondag alle aandacht legt bij dit eerste ‘stand alone’ WK paratriathlon.

13823517_1166521790036206_2044110288_n

In 1996 deden de eerste paratriatleten (toen nog AWAD’s geheten) al mee aan de wereldkampioenschappen in Cleveland. Onder de deelnemers zondag is ook een atleet, die eerst uitkwam op de ‘gewone’ kampioenschappen (2e junior op het EK Stockholm 1995) en door een verkeersongeluk in 2004 zijn rechterarm verbrijzelde: Yannick Bourseaux. De Fransman is met de Duitser Martin Schulz de grote favoriet op de wereldtitel in Rotterdam. Het zou zijn vijfde wereldtitel worden en daarmee komt hij op gelijke hoogte met de Australische topper Bill Chaffey, die helaas in Rotterdam ontbreekt.

13820385_1166522460036139_69532749_n

Er zijn nog twee paratriatleten, die opgaan voor hun vijfde wereldtitel: de blinde Amerikaan Aaron Scheidies bij de PT5 en de Britse Faye MccIelland. Nederland heeft in al die jaren nog geen gouden medaille te pakken, maar dat zou wel eens snel kunnen veranderen. We staan in het eeuwige medailleklassement op een zestiende plaats met 3 zilveren en 5 bronzen plakken. De Amerikanen doen het nog net ietsje beter: 38 keer goud, 32 keer zilver en 25 keer brons. En, geloof het of niet, de Belgen staan ook boven ons. In de beginjaren werd Marieke Vervoort in de PT1-groep twee keer wereldkampioene. Daar komen zondag overigens geen medailles bij. In de WK-serie komt geen enkele Belg uit.

Dat is wel het geval in de ETU Cup-races op zaterdag met onder meet Christophe de Keyser. Favorieten voor deze Europa Cup zijn de Spanjaard Francesco Godoy (zoon van een vroegere Spaans triathlonkampioen), Australiër Matthew Roberts, de Britse ETU juniorcup winnaar van Holten Samuel Dickinson en de nummer twee van Holten Laszlo Tarnai. Even los dus van de sterke Nederlandse inbreng, waarvan Marco van der Stel de kopman zal zijn. In het vrouwenveld lijken de kersverse wereldkampioene Mixed Relay Kirsten Kasper (USA) en Zuiderbuur Claire Michel het te mogen uitvechten met de Australische Tamsyn Moana-Vale als gevaarlijk outsider.

En dan zijn er in de vroege zondagochtend natuurlijk ook nog de NK masters en de vele recreatengroepen met onder meer WK-ambassadeur Erben Wennemars als deelnemer. Ook Lisa Westerhof doet mee op de Olympische zeilwedstrijden in Londen goed voor brons. Lisa doet vaker triathlon onder meer in Kijkduin en vorige week ook al de 010. Bovendien vliegt ze de Olympische ploeg mogelijk straks naar Rio de Janeiro, want ze is piloot bij de KLM. Bij eerdere Spelen was dat ook al het geval.

13819818_1166525436702508_502473348_n

Rotterdam belooft een feestje te worden. Misschien nog geen Rotterdam Marathon of Zomercarnaval maar de eerste aanzet daartoe is er komend weekeinde. Toch gaat niet iedere triatleet naar de Maasstad. Zo is zondag immers ook de Nisraman, één van de mooiste en groenste triathlons. Zwemmen in de barrage van Nisramont, fietsend zo’n 1000 hoogtemeters in de Ardennen overwinnen en twee keer de beruchte muur van Maboge en dan 10  kilometer als toetje.

13823374_1166528086702243_824174936_n

Tweede helft grotendeels off the road. Kolfje naar de hand van de crosstriatleten dus en die zijn er met Michael Krijnen, Kevin Gideonse, Hendrik Venema, Riikka Vreeswijk, Sandra Wassink en Trudy Veenstra volop. Ook Rik Linssen en Dieuwertje Poort doen mee. In totaal liefst 63 landgenoten aan het vertrek op de lange of korte afstand in La Roche en Ardenne. Voor wie de stad te benauwd is en het groen avontuur verkiest.

13819431_1166525530035832_442885473_n

Wie nog meer natuurschoon wil beleven tijdens een wedstrijd, kiest misschien wel voor de allereerste Challenge op Ijsland. Zeker nadat de Vikingen zo goed scoorden op het EK voetbal steeg het aantal aanmeldingen voor deze nieuwe race. Chris McCormack en Heather Wurtele voeren een mooi startveld aan en weer is een land gewonnen voor de triathlonsport. Overigens is het Ijslands record in Roth nog verbeterd en gebracht op 8.49.06 op naam van Geir Omarsson. Hij doet zondag niet mee.

13815275_1166526993369019_881151806_n

Tot slot: de hamvraag. Waar is Daniela Ryf mee bezig? Na haar 8.22.04 (daarmee het Zwitsers record van Caroline Steffen verbroken), start ze daadwerkelijk zondag in haar thuiswedstrijd de Ironman van Zürich. In de Zwitserse media heeft ze al aangekondigd ook die wedstrijd te willen winnen in een tijd onder de negen uur. Maar hoe valt dat alles te rijmen met haar inschrijving op de Ironman Maastricht-Limburg, weer een week later. Om vervolgens ook nog eens naar Hawaii te moeten en daar haar wereldtitel te verdedigen. Het zijn de wonderlijke Ryf-weken, zoveel is zeker….

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.