Vierde WK triathlon in Nederland nadert: Rotterdam is klaar voor de para’s – WTJ 247

 

WOENSDAG Richten we het vizier al op het weekeinde? Kan haast niet anders hè met zo’n groots evenement in het verschiet. Het is niet het eerste WK in ons land. Venray met het WK Powerman, Almere met het WK lang en Kijkduin met het WK crosstriathlon gingen Rotterdam voor. En dan waren er ooit de World Games in Den Haag, de Gay Games in Amsterdam en het WK militairen in Dronten. Maar toch. Zo’n eerste op zichzelf staand WK paratriathlon in hartje Rotterdam neemt in de 35-jarige historie van de Nederlandse triathlonsport toch een bijzondere plek in.

13819615_1165938576761194_999756346_n

Vijf Nederlandse favorieten mogen voor eigen publiek gaan voor het maximale: de wereldtitel. Het zijn aanstaande Paralympiërs Jetze Plat, Geert Schipper en Joleen Hakker (met guide Linda van Vliet).. Daarnaast doen Daniël Knegt (met guide Koen de Leeuw) en Sjaak van den Berg mee. De atleten komen uiit in de PT1, PT4 en PT5. Ambassadrice Saskia van den Ouden was normaliter uitgekomen in de PT3, maar een rugblessure houdt haar uit dit voor haar zo speciale WK. “Ik ben er verdrietig van. Ik kom uit Rotterdam,  heb er gerevalideerd en had hier voor eigen publiek willen schitteren, zegt Van den Ouden wier onderbeen zes jaar geleden werd geamputeerd. Tegelijkertijd is ze opgelucht dat de blessure van voorbijgaande aard is en geen invloed op bijvoorbeeld haar andere been. De knop is inmiddels om bij Saskia. “Ik sta zondag paraat om onze paratriatleten aan te moedigen en later prijzen uit te reiken.”

13709532_1165938303427888_1318813669_o

Kansrijk zijn natuurlijk Jetze Plat en Geert Schipper, verwend met titels en World Cups, maar allebei nog nooit wereldkampioen. Amerikanen. Fransen, Australiërs en Spanjaarden zijn eveneens kansrijk in de 5 PT-klassen. Het ITU wereldkampioenschap begint zondagmiddag om 15.30 uur, een uur en een kwartier later starten de open races met tien Nederlandse paratriatleten waaronder voormalig rolstoeltennister en de 31-voudig Grand Slamwinnares Esther Vergeer. In het omlijstende programma gaan honderden recreanten, die zondag van start en staat in de ochtenduren het NK masters op het programma. Zaterdag is bovendien de derde ETU Cup-race dit jaar in Nederland op hetzelfde technische parcours in hartje Rotterdam. Triatleten uit de hele wereld komen alvast de sfeer proeven in Rotterdam. De ETU-race is ook een thuiswedstrijd voor Marco van der Stel. Hij heeft zondag gezelschap van Jorik van Egdom, Menno Koolhaas, Marco Akershoek, Donald Hillebregt, Jardy van den Heuvel en Frank Heestermans. Een jonge vrouwenploeg vertegenwoordigt Oranje zaterdag met Kirsten Nuyes, Rani Skrabanja, Marije Dankelman, Jeanine Kocken en Brenda Zwarthoed als jonkies en Jony Heerink als soort ‘teamcaptain’. Zij was de best geklasseerde Nederlandse in Holten op een vijftiende plaats.

Voor de ITU, de NTB en organisator TIG Sports staat het Rotterdam-weekeinde ook in het teken van de testcase voor het grote ITU WK wat in 2017 van 14 tot en met 17 september in de Maasstad plaats vindt. Het is dan de Grand Final van de World Triathlon Series waar naar verwachting 8000 (!) triatleten op af komen.

13817215_1165939186761133_1399917056_n

Iedere zichzelf respecterende (Nederlandse) triatleet is komend weekend in Rotterdam. Op eentje na dan, maar die heeft een goed excuus: Dirk Wijnalda vertegenwoordigt als enige ons land op het EK lange afstand in de Poolse Challenge te Poznan. Sergio Marques is zijn grootste concurrent aldaar.

13816875_1166191483402570_921889282_n

Tussen alle voorbeschouwingen door nog even terug naar zondag. Ironman moest het qua exposure afleggen tegen Challenge, maar in het Britse Bolton was ook wel een IM met 2100 deelnemers. Winnaar was de Est Kirill Kotsegarov, die vooralsnog ook ingeschreven staat in Maastricht. Bij de vrouwen won favoriete Lucy Gossage, twintig minuten later volgde de Belgische Tine Deckkers op een tweede plaats en weer een half uur later kwam Katja Konschak aan. Deze Duitse wil ook in Limburg starten. Beste Nederlandse was de in Londen wonende Renee Haver op een veertiende plaats in 11.38 uur en daarmee derde bij de F25. Hannes Cool en Karolien Weuts wonnen de Hagelannd Plas en Powertriathlon te Aarschot. De 1/3e afstand lokte dit jaar wat minder Nederlanders: Christiaan van den Berg was de beste rond plaats zestig.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.