Winst voor Jorik in ETU Cup Rotterdam; Claire Michel maakt Olympische status waar – WTJ 249

13690792_530288213845053_5347910063606571311_n

ZATERDAG – Geen WTJ op vrijdag, daarom maar eentje extra op zaterdag. Want vanaf vandaag is Rotterdam in de ban van de triathlonsport. WK paratriathlon morgen, ETU Cup-races vandaag tegen het geweldige decor van de Maasstad. We zijn best verwend met topevenementen in Nederland tegenwoordig. Vorige week sprak minister Schippers weer eens serieus over het binnenhalen van de Olympische Spelen. En waarom ook niet? Organisatorisch kunnen we ons meten met de rest van de wereld.

TIG Sports is gepokt en gemazeld in de grote sportfestijnen, maar triathlon was nieuw voor het in Amsterdam zetelende sports- en events bureau. Vandaag lieten ze zien snelle leerlingen te zijn. De kids-races in de ochtend en de ETU-wedstrijden in de namiddag. Syb de Jong en Anne Knijnenburg mochten als eersten de armen in de lucht steken na hun zeges op de run-bike-run. Jorrit Wynia en wielrenster Noëlle Booy deden dat op de korte afstand.

13729101_530288217178386_1762091013769164475_n

Daarna was het de beurt aan de vrouwenrace, waar toch nog één Olympia-gangster aan mee deed. Claire Michel kwam, zag en overwon. Vier Belgen gaan naar Rio, Claire is er één van. Nadat bij het zwemmen de Braziliaanse surprise Vittoria Lopes die als eerste de Rijnhaven uit kwam. Als vierde was Kirsten Nuyes reeds aan de kant. Op dat moment keek Claire Michel nog tegen een achterstand van 40 seconden aan. Op de fiets ontstond een kopgroep van acht vrouwen met nog altijd dat slimme kleine Puts meisje erbij, nota bene in haar debuut-race bij de elites. Lopend was Claire Michel superieur aan de Amerikaanse mixed relay-wereldkampioene Kirsten Kasper. Derde werd de Australische Sophie Malowiecki. En Kirsten Nuyes? Die kwam dus gewoon als achtste binnen. Niks geen ontzag voor al die ervaren elite-triatletes, gewoon vol gas. Rani Skrabanja bevestigde trouwens ook met een zestiende plaats, daarmee de moegestreden Jony Heerink nog gepasseerd. De Hellas atlete kwam als achttiende binnen. De andere drie Nederlandse atletes Jeanine Kocken, Marije Dankelman en Brenda Zwarthoed werden respectievelijk 29e, 32e en 35e.

13700015_10205042984594186_6974125017910667095_n

Jorik van Egdom zorgde voor de uitsmijter van de eerste dag. Voor 10.000 uitzinnige toeschouwers snelde hij naar de zege in deze ETU Cup race. Het was twaalf jaar geleden dat een Nederlander bij de mannen een ETU Cup-triathlon won. Toen was dat Eric van der Linden in Holten. De Nederlandse mannen waren hyperactief in de sprint race. Na het zwemmen belandden liefst vijf landgenoten in de kopgroep van 23. Grootste smaakmaker bij het Rotterdamse publiek was in dit geval ‘stadgenoot’ Marco van der Stel, die voortdurend sleurde aan de kop en op het laatst succes had door met vijf man licht vooruit de tweede wissel in te duiken. Bij dat quintet ook Jorik en Marco Akershoek. Een slimme move van de Oranjes, want zo kwam de Veenendaler in een zetel op het loopparcours terecht. Daar was de Brit Jimmy Kershaw heel even vooruit, maar vervolgens trok Jorik alle registers open en snelde naar een daverende overwinning. Het seizoen van de Nederlander kan niet meer stuk. Europees run-bike-run kampioen, brons op het WK en eigenlijk in Holten ook al heel dichtbij de ETU-winst.

Marco van der Stel en Menno Koolhaas maakten het Nederlands succes met een zesde en achtste plaats compleet. Marco Akershoek had zijn werk gedaan en kwam tot een negentiende plaats. Vervolgens was het Donald Hillebergt op een 31e, Frank Heestermans op een 33e  en Jardy van den Heuvel op een 41e plaats. Het was kortom een onovertroffen Nederlands dagje.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.