Sandra Wassink-Hitzert beste van Nederlandse dames in Nisraman

Nisraman 2016 Ludo
Sandra Wassink-Hitzert en Yeray Luxem (foto: Ludo-Grafica)

Zondag was er in de Belgische Ardennen de Nisraman. Dat is een triatlon met een uniek format: 1000 meter zwemmen, 2 x 22 km fietsen op een bijzonder zwaar parcours, daarna 15 km mountainbiken en vervolgens afsluiten met een trailrun van 2 x 5 km. Wouter Vander Mast, David De Grooff en Kris Coddens waren de uitdagers van dienst van winnaar Yeray Luxem. Bij de dames kregen we een spannende strijd tussen Sandra Wassink-Hitzert, Inge Roelandt en Sjoukje Defour.

Wouter Vander Mast kwam na de 1000 meter zwemmen samen met Rik Linssen, Tim Van Hemel en David De Grooff uit het water. David zou tijdens het mountainbiken lek rijden en verdween op die manier uit de spits van de wedstrijd. Hij knokte zich nog terug naar een tiende plaats. Wouter ging er stevig tegenaan op de racefiets en reed weg van Van Hemel en Luxem. Die pakte de leiding over tijdens het mountainbiken op een technisch parcours waar de toppers zelfs geen 15 km per uur haalden.

Luxem gaf zijn voorsprong niet meer uit handen. Hij pakte zijn vierde overwinning in Nisramont. Tim Van Hemel was de beste van de rest. Wouter Vander Mast, met een serieus gebrek aan looptrainingen de afgelopen weken, pakte nog nipt de derde plaats in een spurt met Kris Coddens. De winnaar van de Xterra Namen werd vierde. Sylvain Denis, de “regional de’letape”, werd nog knap vijfde.

Bij de vrouwen was het wedstrijdverloop een stuk spannender met constant wisselende posities. Sandra Wassink-Hitzert zwom het snelste en begon met voorsprong aan de 44 km fietsen. Inge Roelandt volgde in die proef in tweede positie en wisselde niet zo ver achter Sandra. Maar het was debutante Sjoukje Defour die voor de verrassing zorgde. Na een eerste Xterra-ervaring was de Nisraman haar eerste echte triatlon en daarin deed ze het uitstekend. Ze nam de leidersplaats over in het mountainbiken van Wassink-Hitzert. Ook Inge Roelandt volgde op korte afstand.

In de trailrun van 10 km zette Sandra Wassink-Hitzert orde op zaken. Ze pakte de overwinning voor Inge Roelandt en Sjoukje Defour. “En het belangrijkste is dat ik helemaal geen pijn meer had aan mijn knie”, vertelde Sandra, die de voorbije maanden terugknokte na een aanslepende blessure. “Ik voelde me goed en ik weet nu dat ik vol kan trainen richting de Ironman van Barcelona. Maar eerst richt ik me in La Roche nog op de korte afstand in de finale van de UrbanTriSports 3Series, in de hoop om mee te kunnen strijden voor de eindoverwinning,” aldus de atlete in het roze.

De top-10 kleurde wel erg Nederlands. Riikka Vreeswijk-Kelja werd knap vierde en pakte de tweede plaats bij de dames veteranen. Dieuwertje Poort werd vijfde, Simone Hakenberg zesde en Danielle Riem zevende.

Ook Yeray Luxem was tevreden. “Ik heb mijn wedstrijd goed ingedeeld, al maakte ik me tijdens de eerste fietsproef wel wat zorgen over de drie man voor mij. Gelukkig konden ze niet zo ver uitlopen en had ik een goede mountainbike race. Vooraf hield ik ook wel rekening met Kris Coddens, maar die verloor al veel tijd in het fietsen. Ik ben blij dat ik een mooi egaal ritme kon aanhouden in het lopen,” besloot Yeray.

Bij de mannen was Michael Krijnen de beste Nederlander op de 17de plaats. Hij was daarmee de beste veteraan. Kevin Gideonse werd 19de. Maarten Hienekamp pakte de overwinning bij de H50.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.